Ondernemer Juwelier
Leerweg School & Stage (BOL)
Combineer vakkennis en ondernemerschap als juwelier. Je leert klanten adviseren bij belangrijke momenten en hoe je uurwerken, goud, zilver en luxury goods verkoopt. Deze opleiding geeft je de vaardigheden om een succesvolle juwelierszaak te runnen.
Over jouw opleiding
Jouw vakmanschap en branchekennis combineer je met een commerciële instelling. Jij vindt het belangrijk om alle trends te volgen. En je hebt ruime vakkennis van goud, zilver, edelstenen en uurwerken en luxury goods. Dit leer je allemaal tijdens de opleiding tot Ondernemer Juwelier.
Je leert wat er bij komt kijken om een sieraad te ontwerpen en maken. Je krijgt bijvoorbeeld les in edelsteenkunde. Binnen je opleiding behaal je hiermee een internationaal erkend edelsteendiploma (DGI). Zo word jij echt allround.
In deze opleiding ligt de focus ook op het ondernemerschap. Met een ondernemersplan laat je zien dat je klaar bent om zelfstandig een juwelierszaak te runnen. Zo komt jouw droom van een eigen juwelierszaak een stapje dichter bij.
Wat?! Ook nog een actieve studentenvereniging en gastlessen? Yep. Tijdens de opleiding zal je je geen moment vervelen. Er is altijd wel ergens iets leuks of leerzaams te doen. Zoals de Duitslandreis waar je samen met je klasgenoten en docenten op stap gaat.
Verhalen van studenten
Wat ga ik doen?
In deze mbo-opleiding tot Ondernemer Juwelier leer jij vakmanschap te combineren met het ondernemerschap. Jij biedt kwaliteit en service en hebt een ruime vakkennis van goud, zilver, edelstenen, uurwerken en luxery goods.
Je bent trendgevoelig en kan goed met klanten omgaan. Tijdens de opleiding mag je alvast zelf sieraden inkopen, bijvoorbeeld tijdens een vakbeurs in het buitenland. Deze sieraden etaleer je dan in de juwelierszaak op school; Intojewels. Je leert tijdens het vak etaleren hoe je dit het mooist doet. Jij weet hoe belangrijk het presenteren van sieraden is.
Naast de algemene vakken Nederlands, Engels en rekenen krijg je ook vakken zoals practicumgoudsmeden en uurwerktechniek. Belangrijke andere vakken zijn artikelkennis, edelsteenkunde, brancheoriëntatie, verkooptraining en winkelpresentatie. Met verkooptraining bijvoorbeeld leer je alles over presentatietechnieken en de juiste houding tijdens contacten met klanten.
Na een oriëntatie op het vak en de branche ga je jezelf specialiseren aan de hand van thema’s als branding, sales en management. Aan het eind van het 1e semester specialiseer je jezelf door het kiezen van een keuzedeel. Je kunt kiezen uit: Verdieping Edelsteenkunde (Europees erkend diploma, DGI), Stijlleer en waardebepaling, Doorstroom HBO, International business en Duits. Binnen je opleiding behaal je een internationaal erkend edelsteendiploma (DGI).
De stage is een belangrijk deel van de opleiding. Daar leer je om de opgedane kennis ook echt toe te passen.
Het is mogelijk om na deze opleiding op hbo-niveau verder te studeren in bijvoorbeeld commerciële economie, small business of retail management.
Stage lopen
Het eerste jaar oriënteer je jezelf op het vak en de branche op school. Ook specialiseer je jezelf aan de hand van interessante thema’s zoals branding. Dan is het in het tweede jaar tijd voor stage. Je loopt dan 40 dagen stage. In het 3e jaar ben je het grootste gedeelte op stage.
Locatie
Schoonhoven is al heel lang dé Zilverstad van Nederland. En Vakschool Schoonhoven is de enige school in Nederland waar je opgeleid wordt voor een baan in de goud-, zilver-, juwelier- en uurwerkbranche. Daarom komen studenten uit het hele land. Veel van hen wonen op kamers. Dit geeft Schoonhoven als (mini) studentenstad een gezellige sfeer. In school zit een hele goede kantine en er zitten twee supermarkten in de buurt.
Schoonhoven is goed bereikbaar vanaf Rotterdam, Gouda en Utrecht. Vanaf Capelse brug pak je bus 195 en stapt uit in Schoonhoven Noord. Je loopt in twee minuten naar school.
Aan het werk
Hoe ziet het werk van een Ondernemer Juwelier eruit? Jij hebt altijd gezegd: ‘later werk ik graag bij een bekende juwelier of word ik gewoon eigen baas’. En dat gaat aardig lukken!
Jij bent gestart bij een bekende juwelier. Mensen komen van ver om bij jullie binnen te kijken. Dat komt ook omdat jullie alle grote horlogemerken voeren. En zelfs een paar waarvan er maar een zeer beperkte oplage is. Je bent super trots dat je hier mag werken. Je had ook wel een beetje geluk, want de eigenaar kent jouw docent van school. Ze begeleiden je supergoed. En op een dag wil je zelf je eigen zaak hebben.
Maar voorlopig wil je hier nog hartstikke veel leren. Er stapt een klant binnen. Hij vraagt of jullie een stalen Frederique Constant met een chronograaf hebben. Dit is een horloge van € 3000,-. En laten jullie dat nu net hebben liggen! Jij kunt de klant er van alles over vertellen. Toevallig is dit zelf ook één van je favoriete merken. Je hoeft niet eens bij de eigenaar te informeren. You got this! Na een goed gesprek van bijna 45 minuten vertrekt de klant met dit horloge. Het is voor jullie beiden een mooie mijlpaal!
Opleiding in cijfers
Wil je weten hoeveel je kunt verdienen, wat de baankans is van deze opleiding en meer feiten? Via onderstaande link (PDF) vind je o.a. informatie over het salaris, baankans en hoeveel mensen gaan doorstuderen na deze opleiding. Deze cijfers zijn van Regio Rijnmond.Beroepen
- juwelier ondernemer
- bedrijfsleider
- filiaalchef
- antiquair
- edelsteenkundige
- medewerker kunst- & antiekveiling
- inkoper binnenland - buitenland
- groothandel medewerker
- of vertegenwoordiger.
Veelgestelde vragen
Wat zijn de studiekosten? Hoe schrijf ik me in? Hoe kan ik een kamer vinden? Je barst vast van de vragen.
Het lesgeld is vastgesteld op € 1419,- (schooljaar 2024/2025).
Je betaalt lesgeld als je:
- Op 1 augustus 18 jaar of ouder bent
- Een BOL-opleiding volgt op het mbo
- Een voltijdopleiding volgt in het volwassenenonderwijs (vavo)
Je betaalt het lesgeld aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (IB Groep/DUO). De IB Groep/DUO stuurt je in december bericht over de betaling van het lesgeld.
De Juweliersopleidingen kennen aanvullende opleidingskosten.
In deze pdf kun je precies zien wat de kosten per leerjaar zijn, waaronder kosten voor materiaal, excursies en boeken.
Ben je 18 jaar of ouder, ga je een BOL-opleiding volgen én heb je de Nederlandse nationaliteit (of een verblijfsvergunning type 2, 3 of 4)? Dan heb je recht op studiefinanciering.
Studiefinanciering voor mbo bestaat uit 4 onderdelen: een basisbeurs, een aanvullende beurs, een lening en een studentenreisproduct. De basisbeurs en het studentenreisproduct zijn er voor iedereen. Een aanvullende beurs en een lening moet je extra aanvragen. Kijk voor meer informatie op de website de van DUO.
Onze studenten komen uit het gehele land. De meesten zullen dus zelfstandig moeten wonen. In eerste instantie dien je zelf stappen te ondernemen om een geschikte kamer te vinden. Voor hulp bij het vinden van een kamer (of gereedschap) kun je kijken op onze Prikbord pagina.
Houd rekening met deze toelatingseisen:
1. Meld je op tijd aan
Wil je in augustus/september starten? Meld je aan voor 1 april. Dan heb je recht op plaatsing. Aanmelden na 1 april kan ook. Misschien kun je dan niet de opleiding van jouw voorkeur volgen. In dat geval gaan we samen op zoek naar een passende opleiding.
2. Bekijk of jij de juiste vooropleiding hebt gevolgd
3. Volg de verplichte intake-activiteit
Na je aanmelding ontvang je per mail een uitnodiging voor een intake-activiteit. Check ook je spambox.
Wil je deze opleiding volgen? Leuk. Aanmelden doe je zo.
- Meld je online aan met DigiD of je BSN.
- Via de e-mail ontvang je een uitnodiging voor het intakegesprek. Check ook je spambox.
- Bij sommige opleidingen word je gevraagd om mee te doen aan een extra activiteit naast het intakegesprek.
- Tijdens het intakgesprek bekijken we samen of de opleiding bij je past.
- Je ontvangt van ons een studiekeuzeadvies.
- Past de opleiding bij jou, dan wordt jouw inschrijving definitief.
Kom langs
Jouw eigen mening is het belangrijkst. Kom daarom eens langs om sfeer te proeven of loop een dagje mee als student.
Jacqueline Rijneveld
Adviseur Plaatsing & VoorlichtingHeb je vragen over deze opleiding? Neem contact op met Jacqueline.