BBL opleidingen
Een BBL opleiding is een mbo opleiding waarbij je werkt en leert tegelijk. Je hoeft maar één of twee dagen per week naar school. Kies uit meer dan 50 BBL opleidingen in de regio Rotterdam en meld je aan.
Onze BBL opleidingen
BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Tijdens een BBL opleiding werk je drie of vier dagen per week bij een door SBB erkend leerbedrijf. Je ontvangt hiervoor salaris, want je hebt een arbeidscontract met het bedrijf.
Filters
Waarom kiezen voor een BBL opleiding?
Misschien is een BBL opleiding echt wat voor jou! Lees hieronder de voor- en nadelen van BBL opleidingen. Zo krijg je een goed beeld of deze leerroute ook bij jou past.
Het volgen van een BBL opleiding heeft veel voordelen. Dit zijn de grootste voordelen van een BBL opleiding:
-
Je hoeft niet vaak naar school
Veel mbo-studenten zijn praktisch en visueel ingesteld. Een BBL opleiding kan dan uitkomst bieden. Je zit dan weinig in de schoolbanken, maar je moet thuis wel huiswerk maken en opdrachten uitvoeren in het leerbedrijf. -
Je studie wordt vaak vergoed
Als je een BBL opleiding volgt, worden de kosten vaak door het leerwerkbedrijf vergoed. Zij investeren in je opleiding. In ruil daarvoor krijgen zij een goed opgeleide medewerker in dienst. Hier zijn uiteraard wel voorwaarden aan verbonden. Deze staan in de studieovereenkomst. -
Je krijgt direct betaald
Je gaat direct in loondienst en krijgt dus gewoon betaald volgens de geldende cao in je branche. In het begin zul je wel minder betaald krijgen dan collega's die hun opleiding al hebben afgerond. Maar het is fijn dat je geld kunt verdienen terwijl je werkt aan je professionele ontwikkeling. -
Je krijgt goede professionele begeleiding
Niet elk bedrijf mag zichzelf zomaar een erkend leerbedrijf noemen. Bedrijven moeten aan een groot aantal normen voldoen, bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid. Zit je bij een erkend leerbedrijf? Dan is de kans groot dat je goed begeleid wordt.
Bekijk alle voor- en nadelen van een BBL opleiding. Zo krijg je een goed beeld of deze leerroute ook bij jou past.
Het volgen van een BBL opleiding heeft ook nadelen.
-
Je zit soms vast aan een contract
Bedrijven investeren in je toekomst, omdat ze zichzelf daarmee willen verzekeren van (loyale) medewerkers. Daarom kan het zijn dat je een contract moet tekenen waarin vastligt dat je ook na het behalen van je diploma voor hen blijft werken. Doe je dat niet? Dan moet je vaak de opleidingskosten terugbetalen. De zekerheid van een vast contract is natuurlijk fijn, maar kan je ook gaan tegenstaan als je nog niet precies weet wat je wil gaan doen. -
Minder contact met leeftijdsgenoten
Als je een BBL opleiding volgt, heb je vooral contact met collega's van uiteenlopende leeftijden. Bij de BOL opleiding heb je meer contact met leeftijdsgenoten. -
Geen studiefinanciering en OV-vergoeding
BOL-studenten hebben in tegenstelling tot BBL-studenten vaak recht op studiefinanciering en een OV-chipkaart. Daar staat natuurlijk wel tegenover dat je als BBL-student direct een salaris krijgt. Bovendien zijn de meeste bedrijven ook bereid om de reiskosten te vergoeden. Bespreek dit sowieso met je leerwerkbedrijf voordat je aan de slag gaat.
Zie je meer voordelen dan nadelen bij het volgen van een BBL opleiding? En denk je dat deze leerroute bij jou past? Wacht dan niet langer! Kies jouw BBL opleiding en meld je aan.
Is een BBL opleiding niet iets voor jou? Kies dan voor een BOL opleiding (school & stage).
Wat zijn de toelatingseisen?
Dit zijn de belangrijkste toelatingseisen voor BBL opleidingen. Eventuele aanvullende toelatingseisen staan bij de opleidingen vermeld.
Voor BBL opleidingen heb je een leerwerkplek nodig bij een erkend leerbedrijf. Een baan die aansluit bij wat je in de theorielessen op school leert. Wil je weten of een bedrijf erkend is? Dit kun je controleren bij SBB of Stagemarkt.
Je kunt je aanmelden voor een BBL opleiding zonder leerwerkplek, maar je bent zelf verantwoordelijk om op tijd een bedrijf te vinden. Lukt het niet om een leerwerkplek te vinden? Dan kun je bij ons altijd een BOL opleiding volgen.
Je kunt een BBL opleiding starten zodra je 16 jaar of ouder bent.
Geen idee welke BBL opleiding jij wilt gaan doen?
Een studiekeuzegesprek helpt je ontdekken wat je wilt, als je nog geen idee hebt over een mbo-opleiding. In dit gesprek praat een loopbaancoach met jou over, eh, jou. Waar ben je goed in? Wat vind je stom? Wat wil je graag? Wat wil je absoluut niet?
Op basis van dit gesprek krijg je advies over welke mbo-opleidingen of cursussen bij jou passen. En we leggen je natuurlijk uit hoe je kunt inschrijven en aanmelden voor de studie die je wilt gaan doen.
Lijkt dat je wat? Maak dan direct een afspraak bij het studiekeuzecentrum.