Voor decanen en mentoren
Weten jouw leerlingen al welke mbo-opleiding ze gaan volgen? Als decaan of mentor speel je een belangrijke rol in het keuzeproces. Hoe ver een student komt, begint bij goede voorlichting op de middelbare school. Want als een leerling een opleiding kiest die past, maakt hij vaker de opleiding af. We werken graag samen met vo-scholen om de stap van de middelbare school naar het mbo goed te laten aansluiten.
Elke 6 weken is er speciaal voor decanen en mentoren een vlog. In deze vlog vertelt Miranda Zandbergen, de relatiemanager voor het voortgezet onderwijs, over nieuwe ontwikkelingen. Bekijk de vlog of ontdek wat wij doen voor het vo.
Blijf op de hoogte
Bekijk het laatste nieuws en volg ons op Instagram. Of meld je aan voor de nieuwsbrief voor decanen. Je ontvangt elke maand een update over nieuwe en bestaande opleidingen en over activiteiten voor leerlingen en ouders.
Plaatsing en Voorlichting
De student op de juiste plek: van aanmelding tot aan een prettige start op het mbo. Daar gaan we voor. Onze adviseurs Plaatsing & Voorlichting staan klaar voor:
- Het geven van voorlichtingen en presentaties op vo-scholen
- Vragen rondom het plaatsingsproces
- Persoonlijk contact met decanen voor een warme overdracht
Dorith van der Eijk
Coördinator en Adviseur Voorlichting & PlaatsingHeb je vragen over een opleiding of het plaatsen van leerlingen? Dan kun je altijd contact opnemen met mij. Ik help je graag.
Handige informatie voor decanen
Bekijk direct onze handige informatie, speciaal voor decanen en mentoren.
Een leerling wil zich aanmelden voor een mbo-opleiding. Hoe werkt dat? Er zijn 5 belangrijke regels waar jouw leerling mee te maken krijgt:
- Aanmelden moet wettelijk voor 1 april om recht te hebben op plaatsing. Na 1 april is het ook nog mogelijk om in te schrijven voor een opleiding. Als wordt voldaan aan de toelatingseisen natuurlijk.
- De juiste vooropleiding is afgerond
- De intake-activiteiten zijn verplicht
- Sommige opleidingen hebben een beperkt aantal plaatsen
- Voor sommige opleidingen gelden aanvullende toelatingseisen
Het kan zijn dat je leerling niet geplaatst wordt, omdat er onvoldoende opleidingsplekken zijn. Of omdat zij niet voldoen aan de aanvullende toelatingseisen. Is dat het geval, dan bieden wij de leerling een andere opleiding aan.
Voor een opleiding met beperkt aantal plaatsen geldt: hoe sneller je je aanmeldt, hoe groter de kans op een plek. We wijzen de plekken namelijk toe op volgorde van aanmelding. Is het maximum aantal studenten bereikt? Dan is er de mogelijkheid dat je op een wachtlijst komt. Je maakt alsnog kans om te beginnen. Maar we kijken ook samen verder naar andere opleidingen. Voor de zekerheid.
Bekijk het overzicht van de opleidingen met een beperkt aantal plaatsen voor het schooljaar 2025-2026 om teleurstellingen te voorkomen.
Leerlingen uit havo 3 met een overgangsbewijs naar havo 4 mogen een mbo-opleiding volgen op niveau 2, 3 of 4. Hetzelfde geldt voor leerlingen met een overgangsbewijs van vwo 3 naar vwo 4.
Leerlingen die in havo 3 of vwo 3 blijven zitten, kunnen ervoor kiezen om vmbo-tl 3 of 4 te volgen en daarna door te stromen naar een mbo-opleiding.
Is de leerling 16 jaar of ouder? Dan kan hij of zij een mbo-opleiding volgen op niveau 1 bij het Startcollege. Hier volgen studenten een eenjarige entreeopleiding. Er zijn verschillende richtingen mogelijk, zoals horeca, techniek, beauty en sport. Daarna kan de student doorstromen naar niveau 2 of aan het werk als assistent.
Is jouw leerling net gezakt voor het vmbo-tl-diploma op één of twee vakken? Dan kan hij of zij het programma Alvast mbo volgen. Jouw leerling behaalt in de avonduren het vmbo-diploma bij het volwassenenonderwijs (VAVO). En overdag mag hij of zij starten met de mbo-opleiding naar keuze.
Zo behaalt jouw leerling zowel een vmbo-tl-diploma als het eerste jaar van de mbo-opleiding.
Heeft je leerling extra ondersteuning nodig? Misschien omdat er sprake is van dyslexie, dyscalculie, een moeilijke thuissituatie of een diagnose. We bieden passend onderwijs voor studenten die dat nodig hebben. Ook biedt het Startcollege speciale klassen aan voor Jonge Moeders, jongeren met autisme of jongeren die geen Nederlands spreken.
Je kijkt naar het talent van leerlingen, maar kans op een baan is minstens zo belangrijk. Daarom vermelden we op onze opleidingspagina’s de Studie in Cijfers.
Dit zijn officiële cijfers van Regio Rijnmond over de opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt. Handig bij het maken van een weloverwogen keuze. Met Studie in Cijfers weet een leerling o.a. meer over:
- Kans op werk
- Startsalaris
- Hoeveel mensen gaan doorstuderen na deze opleiding
Week van de Studiekeuze
Zadkine organiseert elk jaar de Week van de Studiekeuze. In deze week voeren wij studiekeuzegesprekken met jouw leerlingen bij jou op school.
In een persoonlijk gesprek vertellen wij een leerling meer over onze opleidingen en over studeren bij een van onze colleges. We nemen de tijd om te onderzoeken welke studie goed bij ze past. Zo zorgen we er samen voor dat hij/zij de juiste keuze maakt.
Meer weten over een studiekeuzegesprek bij jou op school? Of direct een studiekeuzegesprek aanvragen? Neem contact op met Arthur Flipse via e-mailadres: a.flipse@zadkine.nl of telefoonnummer: 0658 92 90 47.
Magazines
Het college-magazine gebruiken tijdens het keuzeproces van jouw leerlingen? Van al onze colleges is er een eigen magazine die je hier eenvoudig downloadt. Wil je liever een fysiek exemplaar? Dat kan!
Miranda Zandbergen
Relatiebeheerder VONog niet eerder in contact geweest met Zadkine? Heb je een vraag of wil je een afspraak zodat ik je kan informeren over de laatste ontwikkelingen binnen Zadkine. Neem dan gerust contact op.