Opleidingen
Studiekeuze
Aanmelden
Menu
150+
Opleidingen op vier niveaus
15+
Goed bereikbare locaties
Mbo-school
met veel mogelijkheden
Grote
kans op een baan

“De VeVa blijkt de perfecte opstap om mijn doelen te behalen.”

Jay Pothof is student bij de opleiding Aankomend medewerker grondoptreden aan de Veiligheidsacademie die zich voorbereidt op een toekomst bij de Mariniers. Hoewel hij dacht niet aan de eisen te voldoen voor een toekomst bij Defensie, blijkt de VeVa een perfecte opstap om zijn doelen te behalen.

Jay Pothof

WAAROM HEB JE GEKOZEN VOOR EEN OPLEIDING AAN DE VEILIGHEIDSACADEMIE? 

“Van kleins af aan wilde ik al iets bij Defensie doen, maar ik had altijd het gevoel dat ik misschien niet aan de eisen zou kunnen voldoen. Na de middelbare school ging ik naar de theaterschool, maar dat bleek toch niet echt mijn ding. Toen ik hoorde over de VeVa-opleiding, besefte ik dat dit een ideale tussenstap kon zijn om mezelf mentaal en fysiek voor te bereiden op een militaire carrière. Ik kan ontdekken of het leven als militair echt bij me past en het helpt om mezelf fysiek en mentaal voor te bereiden op een toekomst bij Defensie.”

HOE ERVAAR JE JE JOUW TIJD TIJDENS DE OPLEIDING? 

“Ik had verwacht vooral fysiek bezig te zijn. Dat klopt ook, maar we krijgen ook veel theorie. Deze theorie is wel heel interessant en handig, dus het voelt niet als vervelend. We staan ook heel dichtbij het werkveld en daardoor ontdek je goed welke richting binnen Defensie bij je past.

Een week per maand staat in het teken van een stage bij de  Mariniers. Bij deze stages zie je hoe zij leven en je leert heel veel over jezelf. Ik leer daar veel praktische vaardigheden, zoals het inpakken van mijn uitrusting en het plannen van mijn taken. Dat bereidt mij voor op het echte werk en helpt mij privé ook, want hierdoor houd ik meer tijd over.

Bivak geeft altijd een specifiek gevoel als je met z’n allen een onderkomen in het bos bouwt en de eerste nacht daar slaapt. Dat is echt uniek. Je moet ook je telefoon inleveren. Dan ben je echt aangewezen op elkaar en samen lach je om de kleine dingen. Deze simpele maar bijzondere ervaringen versterken de band met je medestudenten en laten je zien hoe belangrijk kameraadschap is in dit vak.”

WAT IS HET MEEST WAARDEVOLLE WAT JE HEBT GELEERD TIJDENS JE OPLEIDING? 

“Tijdens de stages en trainingen leer je constant hoe je effectief moet communiceren en hoe je als team moet samenwerken. Deze vaardigheden zijn niet alleen belangrijk in het leger, maar helpen me ook in mijn dagelijks leven. De fysieke training heeft mij enorm geholpen om conditie en kracht op te bouwen, wat essentieel is voor mijn toekomstige carrière bij de Mariniers.”

WAT WIL JE GAAN DOEN NA HET BEHALEN VAN JE DIPLOMA? 

“Hierna wil ik de Mariniersopleiding volgen. Deze keuze heb ik gemaakt op basis van de ervaringen die ik tijdens mijn stages heb opgedaan en de verhalen van mijn sergeant. De Mariniers staan bekend om hun fysieke en mentale veerkracht en de trots die bij het korps hoort. Het idee om mezelf voortdurend uit te dagen en hoge doelen te stellen, spreekt me enorm aan. Het is een toekomst die niet alleen fysiek zwaar is, maar ook veel voldoening en trots biedt.”

WAT ZOU JE ADVISEREN AAN TOEKOMSTIGE STUDENTEN VAN DE VEILIGHEIDSACADEMIE? 

“Mijn advies aan toekomstige studenten is om met een open blik en houding de opleiding in te gaan en jezelf te laten verrassen. Je hebt misschien bepaalde verwachtingen, maar de realiteit kan heel anders en vaak beter zijn. Wees bereid om hard te werken en samen te werken met je medestudenten. De opleiding biedt veel mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen, zowel fysiek als mentaal. Geniet van de ervaringen, leer van de uitdagingen en werk samen om het beste uit jezelf en anderen te halen. Als je dat doet, zul je niet alleen slagen in de opleiding, maar ook in je toekomstige carrière.”

Ontdek de Veiligheidsacademie

Match

Aankomend medewerker grondoptreden

Wil jij werken bij Defensie en een mbo-vakdiploma halen? Met de VeVa opleiding Aankomend medewerker grondoptreden word jij soldaat of marinier. Je bent praktijkgericht bezig, doet veel aan sport en loopt stage bij één van de krijgsmachtdelen. Met je diploma ben je verzekerd van een baan bij Defensie. Er volgt wel een aanstellingskeuring die je succesvol moet afronden.

Veiligheidsacademie & Sport

Jij staat klaar voor anderen, bent fysiek fit en vindt samenwerken belangrijk. Zo draag jij bij aan een veilige of gezonde samenleving. Wil jij een toekomst bij een veiligheidsdienst? Wij bereiden ...
Je krijgt ook theorielessen
150+
Opleidingen op vier niveaus
15+
Goed bereikbare locaties
Mbo-school
met veel mogelijkheden
Grote
kans op een baan