Basismedewerker fashion
School & Stage (BOL)
Leer kleding maken en repareren als Basismedewerker Fashion. Je werkt in een atelier en leert naaitechnieken, patronen snijden en met machines werken. Jij zorgt ervoor dat klanten tevreden de winkel verlaten met perfect passende kleding.
Over jouw opleiding
Jij werkt in een atelier. Je vermaakt of repareert moeiteloos pantalons, rokken of jurken.
Tijdens de opleiding leer je allerlei handelingen uitvoeren. Zoals verschillende naden stikken, een rits inzetten of met patronen werken. Natuurlijk krijg je ook theorie over stoffen en materialen. Het is belangrijk om nauwkeurig en onder tijdsdruk te kunnen werken.
Ook ga je al snel echt aan de slag door stage te lopen. Zowel in het eerste als tweede jaar, meestal vier dagen per week, met één terugkomdag op school. En je doet ervaring op in Studio Z. Dit is een uniek leerwerkbedrijf van Zadkine in De Wasserij, dé fashion hub van Rotterdam.
Als kers op de taart werk je mee aan de jaarlijkse FASHION SHOW. Aan het einde van het schooljaar show jij jouw eigen kledingstuk op de catwalk. En in jouw laatste jaar loopt zelfs een model in jouw creatie.
De FASHION SHOW vindt plaats op gave locaties, zoals bijvoorbeeld Club Villa Thalia in Rotterdam.
Let op: er is veel belangstelling voor deze opleiding, hierdoor kan het aanmeldproces anders verlopen
Stage lopen
Tijdens de opleiding doe je werkervaring op doordat je stage loopt bij een maatkledingbedrijf of reparatieatelier. Hier leer je wat werken binnen een bedrijf inhoudt. Je loopt stage in zowel het eerste als het tweede jaar. Meestal is dit vier dagen per week.
Locatie
Kom je ook lekker studeren in het centrum van Rotterdam? Deze locatie is goed bereikbaar en modern. Je kunt er van alles eten en doen. De sfeer op school is heel goed.
Af en toe heb je les in StudioZ in De Wasserij. Dé fashion hub voor innovatieve modemakers. Hier werken studenten van verschillende niveaus en opleidingen samen met elkaar én met mode-ondernemers.
Aan het werk
Hoe ziet het werk van een Basismedewerker Fashion eruit? Je werkt in het atelier van een bedrijf dat kleding maakt of aanpast. Bij een groot atelier heeft iedereen zijn eigen rol. De een neemt opdrachten aan, de ander repareert. Solliciteer je bij een klein atelier, dan mag je waarschijnlijk van alles doen.
Ha, daar komt een klant het atelier binnen. Haar jurk is uitgescheurd op de split en bij de taille zit de jurk ook te strak. Jij kunt haar helpen door de jurk te vermaken. Je laat de klant de jurk passen, neemt de maten en maakt een afspraak. Na een paar dagen reken je af, de klant is erg tevreden. Nog even tijd om je patronen voor morgen af te maken.
Opleiding in cijfers
Wil je weten hoeveel je kunt verdienen, wat de baankans is van deze opleiding en meer feiten? Via onderstaande link (PDF) vind je o.a. informatie over het salaris, baankans en hoeveel mensen gaan doorstuderen na deze opleiding. Deze cijfers zijn van Regio Rijnmond.Vervolgopleidingen
Als je de opleiding Basismedewerker Fashion goed hebt afgerond kun je doorstromen naar de niveau 3 opleiding Assistant Fashion Tailor. Hier leer je nog meer over het ontwerpen en maken van kleding, op verzoek maar ook naar eigen inzicht.
Veelgestelde vragen
Wat zijn de studiekosten? Hoe schrijf ik me in? Wat als ik niet aan de opleidingseisen voldoe? Je hebt vast veel vragen.
Het lesgeld is vastgesteld op € 1419,- (schooljaar 2024/2025).
Je betaalt lesgeld als je:
- Op 1 augustus 18 jaar of ouder bent
- Een BOL-opleiding volgt op het mbo
- Een voltijdopleiding volgt in het volwassenenonderwijs (vavo)
Je betaalt het lesgeld aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (IB Groep/DUO). De IB Groep/DUO stuurt je in december bericht over de betaling van het lesgeld.
Houd rekening met deze toelatingseisen:
1. Meld je op tijd aan
Wil je in augustus/september starten? Meld je aan voor 1 april. Dan heb je recht op plaatsing. Aanmelden na 1 april kan ook. Misschien kun je dan niet de opleiding van jouw voorkeur volgen. In dat geval gaan we samen op zoek naar een passende opleiding.
2. Bekijk of jij de juiste vooropleiding hebt gevolgd
3. Volg de verplichte intake-activiteit
Na je aanmelding ontvang je per mail een uitnodiging voor een intake-activiteit. Check ook je spambox.
Verplichte intake-activiteiten
- Creatieve thuisopdracht inleveren
- Vragenlijst invullen
- Deelname aan intakebijeenkomst met informatief en praktisch gedeelte
- (Niveau 1-instromers komen terug voor praktische opdracht)
Wil je deze opleiding volgen? Leuk. Aanmelden doe je zo.
- Meld je online aan met DigiD of je BSN.
- Via de e-mail ontvang je een uitnodiging voor het intakegesprek. Check ook je spambox.
- Bij sommige opleidingen word je gevraagd om mee te doen aan een extra activiteit naast het intakegesprek.
- Tijdens het intakgesprek bekijken we samen of de opleiding bij je past.
- Je ontvangt van ons een studiekeuzeadvies.
- Past de opleiding bij jou, dan wordt jouw inschrijving definitief.
Als je gaat studeren bij Zadkine kun je je opleiding op twee manieren volgen: als bol of als bbl. Wat is het verschil?
Bol
Bol staat voor beroepsopleidende leerweg. Je gaat de hele week naar school en loopt één of meerdere periodes stage. Deze variant wordt het meest gekozen door studenten.
Bbl
Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Dat betekent dat je deze opleiding kunt volgen als je een baan hebt. Je gaat naast je baan één dag per week naar school. Zo combineer je werken en leren. Ook kun je sommige bbl-opleidingen in de avonduren volgen.
Voor beide leerwegen ontvang je hetzelfde diploma. Ook is er geen verschil in niveau tussen bol en bbl. De keuze is aan jou: hoe wil jij leren? Goed om te weten: Bij een BBL-opleiding kom je niet in aanmerking voor studiefinanciering.
Kom langs
Jouw eigen mening is het belangrijkst. Kom daarom eens langs om sfeer te proeven bijvoorbeeld tijdens een Meeloopdag.
Ellen Haeser
Docent Fashion & Kerndocent begeleidingVoor al jouw vragen over onze Fashion opleidingen