International Business Studies
School & Stage (BOL)
Jij houdt van een uitdaging en droomt van een internationale carrière. Met de tweetalige opleiding International Business Studies leer je alles over zakendoen met het buitenland. Met het internationaal erkende BTEC-diploma kun je later in meer dan 120 landen werken!
Over jouw opleiding
Met de opleiding International Business Studies kun je twee diploma’s behalen:
- Het Nederlandse mbo 4-diploma Vestigingsmanager, (Junior) Accountmanager of Assistent-Manager Internationale Handel.
- Het door de Engelse onderwijsorganisatie Pearson geëxamineerde BTEC-diploma: BTEC level 3 National Diploma in Business.
Jij hebt interesse in de zakelijke wereld. Bovendien ben je best goed in Engels en daar wil je iets mee doen. Tijdens deze brede praktijkopleiding leer jij dé zakelijke vaardigheden die je nodig hebt om later te shinen bij een internationale organisatie.
Dat betekent veel theorie, maar gelukkig ga je al gauw voor het echie aan de slag. Bijvoorbeeld met challenges. Dat zijn uitdagende en realistische praktijkopdrachten die je uitvoert op school én bij bedrijven.
Start je eigen bedrijf
In het tweede en derde leerjaar start jij zelf een onderneming. Samen met een groep klasgenoten schrijf je een ondernemingsplan en ontwikkel of koop je producten uit het buitenland om te verkopen. Na negen maanden presenteren jullie je bedrijf en producten aan een echt publiek. Daarna stop je het bedrijf en keer je de winst uit aan de aandeelhouders.
Fijn om te weten: met deze opleiding kun je alle kanten op. Na het eerste leerjaar kies jij namelijk een uitstroomrichting in de richting van internationale handel, marketing & verkoop of logistiek. Ben je een internationale student, dan geldt zowel je GCSE-diploma als je high school diploma.
Excellentieprogramma
Bovendien kun je ook een excellentieprogramma volgen. Hierbij kun je ook het BTEC Extended Diploma in Business behalen.
Vier tot acht keer per jaar ga jij een challenge aan. Deze challanges passen bij de thema’s (en vakken) die je volgt voor het BTEC-diploma. Je houdt bijvoorbeeld The perfect sales pitch, ontwikkelt een marketing campagne en gaat onderhandelen met klanten. Ook ga je bij bedrijven op bezoek, doe je mee aan simulaties en volg je speciale gastcolleges van bedrijven. Hierdoor is alles wat je leert actueel en ontwikkel jij alleen de vaardigheden die jij later nodig hebt.
Wat kan jij al? En wat wil je leren? Tijdens deze opleiding staan jouw persoonlijke én professionele ontwikkeling centraal. Niet alleen op vaste mentoruren, maar tijdens je hele opleiding. We dagen je namelijk uit om buiten je comfort zone te treden. Door met je te praten over hoe jij dingen wilt aanpakken. En door samen activiteiten op te pakken, het liefst buiten school.
Daarom krijg jij direct vanaf de start een persoonlijke coach die jou begeleidt tijdens je opleiding. Deze coach vraagt naar jouw doelen, jouw talent en jouw ambities. Zo ontwikkel jij je persoonlijk én professioneel, want:
- Jij doet ertoe
- Jij hebt regie
- Jij hebt impact
Bij het Business College krijg jij alle ruimte om het maximale uit jezelf en je opleiding te halen.
Droom jij ervan om te werken of te studeren in het buitenland? Met deze tweetalige opleiding behaal je twee diploma’s: een Nederlands diploma én een Engels diploma (BTEC). Dit BTEC-diploma is erkend door meer dan 200 universiteiten en hogescholen in 120 landen wereldwijd. Waar wil jij later leren of werken?
Leuk nieuws. Zadkine heeft een indrukwekkende prijs gewonnen: the BTEC Award for International Institution of the Year 2021. De IVS Alliance is de organisatie voor tweetalig BTEC onderwijs in Nederland en wordt gevormd door zes mboscholen. Hiervan is Zadkine een van de langst zittende (bestuurs)leden. Door het aanbieden van het tweetalige onderwijs, bieden deze scholen studenten de kans om het internationale BTECdiploma te behalen. Hiermee kunnen ze werken of studeren in ruim 120 landen wereldwijd, waardoor het mogelijk is een carrière in het buitenland op te bouwen. Het winnen van deze internationale Gold Award vanuit the United Kingdom (Verenigd Koninkrijk) en BTEC is een zeer bijzondere prestatie.
Verhalen van studenten
Wat ga ik doen?
De opleiding International Business Studies duurt 3 jaar. Tijdens deze 3 jaar leer je werken met internationale klanten. Je leert bijvoorbeeld hoe je presentaties geeft, een sales pitch houdt en hoe je onderhandelt met klanten en leveranciers. De opleiding is tweetalig. Dat betekent dat je de helft van de lessen in het Engels volgt.
Daarnaast leer je tijdens deze opleiding allerlei professionele vaardigheden die met jouw vak te maken hebben, zoals presenteren en zakelijk schrijven. Ook ontwikkel je persoonlijke vaardigheden. Zo sta jij straks sterker in je schoenen, want jij weet wat je kunt én nodig hebt.
Je volgt vakken als:
- Nederlands
- Engels
- Rekenen
- Duits of Spaans
Voor je BTEC-diploma krijg je les in bepaalde vakgebieden, zoals:
- Market research and creating a marketing campaign
- Sales techniques and processes
- Business finance
- Starting a small business
- Management
- International trade
- International logistics
- Managing a business event
In het tweede leerjaar neem je deel aan het project Student Company waarbij je, samen met je klasgenoten, je eigen bedrijf opzet en runt gedurende een jaar.
Keuzedelen zijn vakken die je voor een groot gedeelte zelf kunt kiezen. Bijvoorbeeld omdat je meer wilt weten over een bepaald onderwerp of omdat je jouw kansen op een baan of vervolgopleiding wilt vergroten. Ieder leerjaar kies je een of meerdere keuzedelen. Ieder keuzedeel sluit je af met een examen.
Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit deze vakken (dit aanbod kan per studiejaar wijzigen):
- Innovaties in het bedrijfsleven
- E-commerce
- Internationalisering (werken in het buitenland)
- Ondernemerschap
- Doorstroom hbo
- Digitale vaardigheden gevorderd
Jij leert onder andere tijdens deze opleiding:
- Omgaan met andere culturen en gebruiken
- Welke documenten bij internationale handel van belang zijn
- De rol van transport en distributie in de internationale handel
- Op welke manier betalingen plaatsvinden
- Online netwerken, zoals het binnenhalen van contacten via LinkedIn
- Zakelijk communiceren
- Talen zoals Nederlands en Engels, maar ook Duits, Frans en Spaans
- Offertes maken voor de commerciële sector
- Je ontwikkelt (meer) zelfvertrouwen
- Je leert om flexibel te zijn
- Je wordt zelfstandig en weet jezelf te redden
- Je weet hoe je feedback geeft en leert omgaan met kritiek
- Je kunt zelfstandig taken uitvoeren
- Je weet hoe je een gesprek voert
- Je leert samenwerken
- Je leert luisteren
- Je bouwt een netwerk op met studenten en mensen uit het bedrijfsleven
Stage lopen
Tijdens je studie loop je stage bij (internationale) commerciële bedrijven. Je mag zelf kiezen bij welk bedrijf je stage loopt. Wil je zeker weten of het leerbedrijf is goedgekeurd door de SBB? Check ‘t op stagemarkt.nl
In het eerste studiejaar loop je nog geen stage. Je krijgt challenges en doet mee aan simulaties op school. In een simulatie doe je net alsof je werkt bij een commerciële organisatie. Zo ben je beter voorbereid op wat het bedrijfsleven van je verwacht en wat jij hen kunt brengen.
In het tweede studiejaar loop je 16 weken stage in Nederland. Je werkt 4 dagen per week bij het stagebedrijf en je bent 1 dag per week op school. Tijdens deze stage maak je ook een aantal praktijkexamens die meetellen voor je Nederlandse diploma.
In het derde studiejaar loop je maximaal 20 weken stage (bij voorkeur) in het buitenland. Dat kan in Europa, zoals Engeland, Spanje, Frankrijk en Italië, maar ook wereldwijd. Kun of wil je geen stage in het buitenland lopen, kies dan voor een Nederlands bedrijf dat zakendoet met het buitenland.
Aan het werk
Met dit diploma ga je werken bij commerciële, internationale organisaties die producten of diensten verkopen. Dat kan in alle branches van de internationale handel, zoals een groothandel of productiebedrijf. Je wordt bijvoorbeeld vestigingsmanager van een groothandel, junior accountmanager of assistent-manager bij een internationaal bedrijf.
Van bedrijven in de regio Rotterdam horen we dat ze interesse hebben in studenten die goed zijn in Engels en veel weten over internationale handel. Daar kun jij dus mooi je voordeel mee doen.
Zo ziet je dag eruit
Je werkt bij een internationaal exportbedrijf. Vandaag verzend je drie containers van Rotterdam naar Singapore. Je regelt het papierwerk, je onderhandelt met de leverancier over de prijs en je maakt het contract. Jij houdt het overzicht en organiseert het hele traject.
Werkzaamheden
Welke werkzaamheden je uitvoert, hangt af van het bedrijf en de functie die jij kiest. Omdat je breed bent opgeleid, heb je veel kennis en vaardigheden die je kunt inzetten. Een paar werkzaamheden die je uitvoert zijn:
- Producten importeren en exporteren
- Evenementen organiseren
- Logistiek regelen
- Marketing en sales inzetten
- Klantenservice inzetten
Opleiding in cijfers
Wil je weten hoeveel je kunt verdienen, wat de baankans is van deze opleiding en meer feiten? Via onderstaande link (PDF) vind je o.a. informatie over het salaris, baankans en hoeveel mensen gaan doorstuderen na deze opleiding. Deze cijfers zijn van Regio Rijnmond.Vervolgopleidingen
Liever verder leren? Je kunt hierna doorstromen naar een hbo-opleiding, zoals:
- Small Business and Retail Management
- International Business and Management
- International Business and Languages
Je kunt ook een hbo-opleiding volgen in het buitenland, zoals bij Robert Gordon University in Aberdeen, London Metropolitan University en de University of Lincoln.
Veelgestelde vragen
Wil je weten of jij een mbo-opleiding kunt volgen? Bekijk jouw vooropleiding:
- Geen vmbo-diploma? Volg een Entreeopleiding op niveau 1
- Vmbo basisberoepsgericht leerweg? Volg een mbo-opleiding op niveau 2
- Vmbo kader-, gemengde- of theoretische leerweg? Volg een mbo-opleiding op niveau 3 of 4
- Overgangsbewijs van havo/vwo jaar 3 naar 4? Volg een mbo-opleiding op niveau 4
Houd rekening met deze toelatingseisen:
1. Meld je op tijd aan
Wil je in augustus/september starten? Meld je aan voor 1 april. Dan heb je recht op plaatsing. Aanmelden na 1 april kan ook. Misschien kun je dan niet de opleiding van jouw voorkeur volgen. In dat geval gaan we samen op zoek naar een passende opleiding.
2. Bekijk of jij de juiste vooropleiding hebt gevolgd
3. Volg de verplichte intake-activiteit
Na je aanmelding ontvang je per mail een uitnodiging voor een intake-activiteit. Check ook je spambox.
Om toegelaten te kunnen worden tot deze opleiding gelden de volgende aanvullende eisen voor VMBO GL/TL (voor VMBO Kader moet er een punt bij worden opgeteld):
- Minimaal een 7 voor Engels
- Minimaal een 7 voor economie/wiskunde of rekenen 2F
Deze opleiding is een verbijzondering van de opleidingen Assistant Manager International Trade (25133), Junior Account Manager (23064) and Wholesale Manager (25137). Als je niet aan deze eisen voldoet, kun je de Nederlandstalige opleiding volgen.
Als verplicht onderdeel van de intake volg je een meeloopdag. De meeloopdagen worden vanaf december maandelijks georganiseerd. Je kunt je hiervoor aanmelden via onze website. Tijdens de meeloopdag krijg je een aantal praktische opdrachten en een huiswerkopdracht die je mee moet nemen bij het intakegesprek.
Het lesgeld is vastgesteld op € 1419,- (schooljaar 2024/2025).
Je betaalt lesgeld als je:
- Op 1 augustus 18 jaar of ouder bent
- Een BOL-opleiding volgt op het mbo
- Een voltijdopleiding volgt in het volwassenenonderwijs (vavo)
Je betaalt het lesgeld aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (IB Groep/DUO). De IB Groep/DUO stuurt je in december bericht over de betaling van het lesgeld.
Om deze opleiding te volgen heb je een laptop nodig. Ook verwachten we dat je nette kleding hebt voor tijdens evenementen. Voor het Engelse diploma kun je extra kosten verwachten van 475 euro per leerjaar. Voor je boeken betaal je ongeveer 300 euro per jaar.
Loop je stage in Europa, dan kun je een Erasmus+ financiering krijgen voor je reis- en verblijfskosten.
Wil je deze opleiding volgen? Leuk. Aanmelden doe je zo.
- Meld je online aan met DigiD of je BSN.
- Via de e-mail ontvang je een uitnodiging voor het intakegesprek. Check ook je spambox.
- Bij sommige opleidingen word je gevraagd om mee te doen aan een extra activiteit naast het intakegesprek.
- Tijdens het intakgesprek bekijken we samen of de opleiding bij je past.
- Je ontvangt van ons een studiekeuzeadvies.
- Past de opleiding bij jou, dan wordt jouw inschrijving definitief.
Kom langs
Bas de Reus
Docent op locatie Benthemplein 15 in RotterdamHeb je vragen over deze opleiding? Neem gerust contact op.