Opleidingen
Studiekeuze
Aanmelden
Menu
150+
Opleidingen op vier niveaus
15+
Goed bereikbare locaties
Mbo-school
met veel mogelijkheden
Grote
kans op een baan

Brancheopleiding Kraamverzorgende

Cursus/training

Kraamzorg is een vakgebied waar behoefte is aan goed opgeleide, gemotiveerde en enthousiaste mensen. Heb je altijd al willen werken met jonge gezinnen en pasgeboren baby’s? Dan is de CZO erkende brancheopleiding Kraamverzorgende een uitstekende start. De opleiding duurt 12-15 maanden.

Over jouw opleiding

Als je kiest voor de CZO erkende brancheopleiding Kraamverzorgende niveau 3 bij Zadkine, dan kies je voor kwaliteit. De opleiding voldoet aan alle eisen van het branche-erkende diploma kraamverzorgende met de daarbij behorende speld. Deze brancheopleiding is getoetst en geaccrediteerd door het College Zorgopleidingen (CZO). Het CZO houdt toezicht op de kwaliteit van zorgopleidingen.

Om deel te kunnen nemen aan deze brancheopleiding moet je eerst solliciteren en aangenomen worden bij een kraamzorgorganisatie met een leer arbeidsovereenkomst voor minimaal 24 uur per week. Zodra je bent aangenomen bij een organisatie, kan je werkgever of jijzelf je aanmelden voor de brancheopleiding.

Wie ben jij?

Als kraamverzorgende is het belangrijk dat je bepaalde karaktereigenschappen hebt. Je moet bijvoorbeeld betrouwbaar, flexibel en geduldig zijn, maar ook rustig blijven als anderen het spannend vinden. Mensen vertrouwen op jou.

Het programma

Centraal in de kraamzorg opleiding staat het branchekwalificatiedossier. In dit dossier staan alle kerntaken, werkprocessen en competenties. De brancheopleiding is getoetst en geaccrediteerd door het College Zorgopleidingen (CZO).

Je volgt 11 lesweken verspreid over de opleiding, die 12-15 maanden duurt. De overige tijd werk je voor de kraamzorgorganisatie waarbij je in dienst bent.

De verdeling van de lesperiodes is als volgt:

De eerste zes weken van de opleiding kraamzorg volg je van dinsdag tot en met vrijdag theorie- en praktijklessen op school.  Dan wordt de basiskennis behandeld. Hierna ga je bij je kraamorganisatie de praktijk in. Zo leer je de praktische vaardigheden toe te passen. Gedurende de rest van de opleiding volg je nog vijf lesweken waarin de verdieping en pathologie aan de orde komen. 

Heb je alle opdrachten afgerond en het examen in theorie en praktijk met een voldoende afgesloten? Dan ontvang je het diploma met de daarbij behorende speld.

Voor deze opleiding is ook maatwerk mogelijk, zoals een verkort traject op basis van eerder behaalde diploma's.

Locatie en start opleiding

De opleiding duurt 12-15 maanden en is verdeeld over 11 lesweken. De lessen vinden plaats op de Zadkine locatie aan de Sportlaan 13 in Spijkenisse.

De opleiding start in februari, mei of november. 

Let op! De eerst volgende groep start op dinsdag 11 februari 2025. De sluitingsdatum om in te schrijven is woensdag 5 februari 2025.

Dit kun jij na deze opleiding

Na de opleiding tot kraamverzorgende ben je opgeleid om de verloskundige te assisteren bij de geboorte van de baby. Je begeleidt de kraamvrouw tijdens de geboorte en in de kraamperiode daarna. Je ondersteunt het nieuwe gezin zoveel mogelijk:

  • Je bewaakt de gezondheid van de kraamvrouw en baby.
  • Je geeft de  ouders voorlichting, advies en instructie.
  • Je waarborgt de hygiëne.

Daarnaast leer je alle vaardigheden om eerste hulp te verlenen aan baby's en kinderen inclusief reanimatie. Dit sluit je af met een Certificaat Eerste Hulp aan Kinderen van het Rode Kruis.

Wat kost deze opleiding?

De kosten voor de brancheopleiding Kraamverzorgende worden per jaar vastgesteld en bedragen voor 2025 € 2.600,- opleidingsgeld en € 120,- boekengeld.

Zadkine behoudt zich het recht voor deze bedragen tussentijds aan te passen.

Let op! Je dient zelf zorg te dragen voor een laptop. Deze dient te voldoen aan de volgende minimale eisen: Windows 7 of hoger en WiFi. Tijdens je studie kun je gratis gebruik maken van Microsoft Office 365 Pro Plus. Download via de site van Zadkine.

Veel gestelde vragen

Krijg je studiefinanciering?

Voor deze studie kom je niet in aanmerking voor studiefinanciering.

Wat zijn de toelatingseisen?

Je kunt deelnemen aan de opleiding als je:

  • 19 jaar of ouder bent
  • In het bezit bent van (minstens) één van de onderstaande diploma's:
    • een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo/vwo
    • een vmbo-diploma (kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg)
    • een mbo diploma niveau 2 of hoger 
  • bent aangenomen bij een kraamzorgorganisatie.

Hoe meld je je aan?

Om de opleiding te volgen moet je zelf solliciteren bij een kraamzorgorganisatie. Ben je aangenomen bij een organisatie, dan meldt je werkgever je via het aanmeldformulier (klik op de button 'meld je aan') aan bij Zadkine. Deze kraamzorgorganisatie verzorgt ook de praktijkbegeleiding.

Yvonne Kardol

Contactpersoon Zadkine

Heb je vragen over deze czo erkende brancheopleiding? Neem gerust contact op. 

Deze opleiding wordt verzorgd door: Zadkine Gezondheid & Welzijn College
150+
Opleidingen op vier niveaus
15+
Goed bereikbare locaties
Mbo-school
met veel mogelijkheden
Grote
kans op een baan