010 Event Academy
School & Stage (BOL)
Werken op festivals, concerten en bij evenementen: dat is jouw droom. Bij de 010 Event Academy leer je alles over eventmanagement en werk je mee bij de organisatie van grote evenementen in Rotterdam.
Over jouw opleiding
Met deze opleiding kun je het diploma Medewerker Evenementenorganisatie behalen.
Een concert, congres, festival of sportevenement. Welk event het ook is, jij wil erbij zijn. Tijdens deze mbo opleiding leer je hoe een evenement ontstaat en hoe jij zelf een evenement organiseert. Eventmanagement leer je vooral door het te doen. Bijvoorbeeld door een filmfestival te organiseren met het International Film Festival Rotterdam (IFFR) of door mee te helpen tijdens de Rotterdam Marathon.
Alles wat je leert is actueel en sluit aan bij wat bedrijven nodig hebben. Dat komt omdat we deze opleiding 010 Event Academy hebben ontwikkeld samen met tientallen Rotterdamse bedrijven, zoals Ahoy, IFFR en Culinesse. Dit houdt in dat jij naast de lessen van onze vakkundige docenten, ook veel praktijklessen of workshops volgt van professionals uit het vak.
Vanaf dag 1 van deze opleiding stap jij de evenementenwereld binnen. Alles wat je gaat leren en doen, heeft daarmee te maken. De opleiding is ingericht in 5 stages. Dat zijn thema’s in de opleiding, waarmee je het vakgebied supergoed leert kennen. Bij elke stage volg je vakken en kun je studiepunten scoren met opdrachten.
- My Stage: je werkt aan jouw persoonlijke ontwikkeling, onder andere met het vak personal branding. Samen met je coach ga je aan de slag met je persoonlijke leerdoelen. Ook volg je de vakken ondernemend gedrag en coaching/talkshow.
- Backstage: je volgt theorielessen, workshops en masterclasses. Van jouw docenten en van professionals uit de evenementenwereld. Ook de vakken Nederlands, Engels, rekenen en ICT staan volledig in het teken van evenementen. In jouw beroep moet je bijvoorbeeld een plattegrond op schaal kunnen tekenen, uitrekenen hoeveel vierkante meters je nodig hebt voor een event en een begroting kunnen maken. Dat lukt natuurlijk alleen als je kunt rekenen.
- Frontstage: communicatie en presentatie zijn heel belangrijk in jouw toekomstige werk. Tijdens dit thema leer je alles over marketing & communicatie en hospitality (gastvrijheid).
- Mainstage: je gaat je oriënteren op het werkveld, bijvoorbeeld door het volgen van gastcolleges, bezoeken aan eventlocaties en door deel te nemen aan een projectweek. En je kunt natuurlijk alleen een event in Rotterdam organiseren als je de stad kent. Daarom krijg je ‘Rotterdamkunde’ tijdens burgerschap; dit vak staat helemaal in het teken van Rotterdam.
- Onstage: tijdens je opleiding doe je volop ervaring op in de praktijk. Je gaat gave opdrachten doen en natuurlijk ga je ook stage lopen bij bedrijven.
In de evenementenwereld zijn verschillende rollen belangrijk. Daarom krijg je ieder leerjaar een andere rol.
- Als ‘rookie’ leer je in het eerste leerjaar kleine evenementen organiseren samen met klasgenoten.
- In het tweede leerjaar ben je een ‘assistent’ en ontdek je hoe je meedraait in een professionele organisatie. Je verdiept je in een onderwerp waar je meer over wilt weten en wordt daarin specialist.
- Als ‘expert’ organiseer je in het derde leerjaar zelfstandig evenementen. Je rondt je specialisatie af en doet examen.
Direct vanaf het eerste jaar organiseer jij allerlei evenementen, zoals een kerstfeest, eindejaarsuitje of introductieweek. En je werkt mee aan veel evenementen in Rotterdam. Een leuke uitdaging, want alles is echt: de gasten, het geld en de uitvoering.
Zo kom je erachter wat er allemaal komt kijken bij het organiseren van events. Eventmanagement is goed samenwerken, snel beslissingen nemen en overzicht houden in stresssituaties. Je wordt dan ook goed begeleid door docenten en specialisten uit de praktijk.
Uniek aan deze opleiding is dat we samenwerken met Rotterdamse bedrijven én met een eigen evenementenbureau: de Rotterdamse Evenementen Fabriek. Hierdoor krijg jij de kans om tijdens je opleiding mee te helpen met grote events in de regio Rotterdam.
Wat kan jij al? En wat wil je leren? Tijdens deze opleiding staan jouw persoonlijke én professionele ontwikkeling centraal. Niet alleen op vaste mentoruren, maar tijdens je hele opleiding. We dagen je namelijk uit om buiten je comfort zone te treden. Door met je te praten over hoe jij dingen wilt aanpakken. En door samen activiteiten op te pakken, het liefst buiten school.
Daarom krijg jij direct vanaf de start een persoonlijke coach die jou begeleidt tijdens je opleiding. Deze coach vraagt naar jouw doelen, jouw talent en jouw ambities. Zo ontwikkel jij je persoonlijk én professioneel, want:
- Jij doet ertoe
- Jij hebt regie
- Jij hebt impact
Bij het Business College krijg jij alle ruimte om het maximale uit jezelf en je opleiding te halen.
Verhalen van studenten
Wat ga ik doen?
De opleiding 010 Event Academy duurt 3 jaar. In deze 3 jaar leer jij alle onderdelen kennen die belangrijk zijn voor het organiseren van een event. Bij eventmanagement komt veel kijken. Je maakt een draaiboek, boekt een locatie, regelt transport, catering, beveiliging en personeel. Je nodigt artiesten uit en maakt reclame, zodat mensen naar het event toe komen.
Daarnaast leer je tijdens deze opleiding allerlei professionele vaardigheden die met jouw vak te maken hebben, zoals presenteren, zakelijk schrijven en samenwerken met collega’s. Ook ontwikkel je persoonlijke vaardigheden. Zo sta jij straks sterker in je schoenen, want jij weet wat je kunt én nodig hebt.
Keuzedelen zijn vakken die je voor een groot gedeelte zelf kunt kiezen. Bijvoorbeeld omdat je meer wilt weten over een bepaald onderwerp of omdat je jouw kansen op een baan of vervolgopleiding wilt vergroten. Ieder leerjaar kies je een of meerdere keuzedelen. Ieder keuzedeel sluit je af met een examen.
Je kunt onder andere kiezen uit (dit aanbod kan per locatie en/of per studiejaar wijzigen):
- Ondernemend gedrag. Dit keuzedeel volgt iedereen in het eerste leerjaar
- Entertainment programmering
- Conceptontwikkeling van een media-uiting
- Voorbereiding hbo
- Persoonlijk profileren
Jij leert onder andere tijdens de opleiding 010 Event Academy:
- De wensen van verschillende doelgroepen herkennen
- Stressbestendig zijn: overzicht en inzicht behouden, ook in complexe en moeilijke situaties
- Flexibel zijn, zodat jij als allround worker verschillende werkzaamheden kunt uitvoeren
- De Rotterdamse evenementenwereld kennen
- Over de nieuwste trends en ontwikkelingen, zodat jij evenementen hierop kunt laten aansluiten
- Je ontwikkelt (meer) zelfvertrouwen
- Je leert om flexibel te zijn
- Je wordt zelfstandig en weet jezelf te redden
- Je weet hoe je feedback geeft en leert omgaan met kritiek
- Je kunt zelfstandig taken uitvoeren
- Je weet hoe je een gesprek voert
- Je leert samenwerken
- Je leert luisteren
- Je bouwt een netwerk op met studenten en mensen uit het bedrijfsleven
Aan het werk
Als medewerker bij een evenementenorganisatie help je mee met het organiseren van verschillende evenementen, zoals een bedrijfsevent, congres, beurs, concert, festival, tournee of sportevenement. Denk aan Koningsdag, de marathon van Rotterdam, zomercarnaval, ABN AMRO World Tennis Tournament of het Bevrijdingsfestival. Je werkt vaak buiten kantoortijden en in het weekend.
Werkzaamheden
Het is jouw taak dat een evenement goed verloopt. Jij bereidt het evenement helemaal voor en schrijft het productieprogramma. Ook onderhoud jij het contact met verschillende mensen, zoals de opdrachtgever, de beveiliging, het transportbedrijf, het ontwerpbureau en het cateringsbedrijf.
Jij regelt vooraf alles wat nodig is: van locatie tot personeel. Van de aankleding tot aan het programma. Op de dag zelf ben je er natuurlijk ook bij. Want op zo’n dag is vaak nog van alles te doen. Jij kijkt rond of alles goed gaat en je helpt waar nodig. Laat goed eventmanagement maar aan jou over!
Opleiding in cijfers
Wil je weten hoeveel je kunt verdienen, wat de baankans is van deze opleiding en meer feiten? Via onderstaande link (PDF) vind je o.a. informatie over het salaris, baankans en hoeveel mensen gaan doorstuderen na deze opleiding. Deze cijfers zijn van Regio Rijnmond.Vervolgopleidingen
Met je niveau 4-diploma op zak kun je doorstromen naar veel hbo-opleidingen. Bijvoorbeeld:
- Communicatie
- Eventmanagement
- Creative business
- Leisure & Eventmanagement
- Associate degree (2-jarige opleiding op hbo-niveau). Denk aan (Facilitair) Eventmanagement, Ondernemen of Crossmediale communicatie
Veelgestelde vragen
Wil je weten of jij een mbo-opleiding kunt volgen? Bekijk jouw vooropleiding:
- Geen vmbo-diploma? Volg een Entreeopleiding op niveau 1
- Vmbo basisberoepsgericht leerweg? Volg een mbo-opleiding op niveau 2
- Vmbo kader-, gemengde- of theoretische leerweg? Volg een mbo-opleiding op niveau 3 of 4
- Overgangsbewijs van havo/vwo jaar 3 naar 4? Volg een mbo-opleiding op niveau 4
Houd rekening met deze toelatingseisen:
1. Meld je op tijd aan
Wil je in augustus/september starten? Meld je aan voor 1 april. Dan heb je recht op plaatsing. Aanmelden na 1 april kan ook. Misschien kun je dan niet de opleiding van jouw voorkeur volgen. In dat geval gaan we samen op zoek naar een passende opleiding.
2. Bekijk of jij de juiste vooropleiding hebt gevolgd
3. Volg de verplichte intake-activiteit
Na je aanmelding ontvang je per mail een uitnodiging voor een intake-activiteit. Check ook je spambox.
Het lesgeld is vastgesteld op € 1419,- (schooljaar 2024/2025).
Je betaalt lesgeld als je:
- Op 1 augustus 18 jaar of ouder bent
- Een BOL-opleiding volgt op het mbo
- Een voltijdopleiding volgt in het volwassenenonderwijs (vavo)
Je betaalt het lesgeld aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (IB Groep/DUO). De IB Groep/DUO stuurt je in december bericht over de betaling van het lesgeld.
Voor deze opleiding heb je een laptop nodig.
Wil je deze opleiding volgen? Leuk. Aanmelden doe je zo.
- Meld je online aan met DigiD of je BSN.
- Via de e-mail ontvang je een uitnodiging voor het intakegesprek. Check ook je spambox.
- Bij sommige opleidingen word je gevraagd om mee te doen aan een extra activiteit naast het intakegesprek.
- Tijdens het intakgesprek bekijken we samen of de opleiding bij je past.
- Je ontvangt van ons een studiekeuzeadvies.
- Past de opleiding bij jou, dan wordt jouw inschrijving definitief.
Overweeg je een economische hbo-studie te gaan doen na je mbo? Dan kun je kiezen voor extra begeleiding bij het maken van de overstap naar het hbo: het doorstroomprogramma mbo-hbo. Dit is een samenwerking tussen de Rotterdamse scholen in het mbo en hbo: Zadkine, Albeda, STC Group, Hogeschool Inholland en Hogeschool Rotterdam.
Het doorstroomprogramma is erop gericht om jouw kansen op het succesvol doorlopen van je hbo-studie te vergroten. Dit kun je al aan het eind van mbo jaar 2 doen door middel van een ontwikkelassessment, in mbo jaar 3 door het volgen van het keuzedeel ‘studeren in het hbo’ en tijdens je eerste jaar in het hbo met extra begeleiding. Wil je weten of dit programma iets voor jou is? Kijk dan hier voor meer info over het doorstroomprogramma mbo-hbo.
Kom langs
Jouw eigen mening is het belangrijkst. Kom daarom eens langs om sfeer te proeven of loop een dagje mee als student.
Edith van Rijn
Docent 010 Event AcademyHeb je vragen over deze opleiding? Neem gerust contact op.