Allround Medewerker Optiek
School & Stage (BOL)
Jij laat ogen stralen! Als Allround Medewerker Optiek maak jij mensen blij met een bril of lenzen. Ze zien weer scherp én ze zien er goed uit. Dankzij jou. Tijdens deze opleiding leer jij alles over het oog en techniek.
Over jouw opleiding
Welke bril past bij mijn gezicht? Heb ik een zonnebril op sterkte nodig? Jij geeft mensen advies. Zonder moeite. Dat leer je tijdens deze opleiding. Net als het repareren van een afgebroken neussteun en het slijpen van glazen. Als Allround Medewerker Optiek sta je namelijk zowel in de winkel als in de werkplaats.
Tijdens de opleiding ga je al snel aan de slag in de praktijk. Stage lopen vormt een belangrijk onderdeel van deze opleiding. Ook op school pas je direct toe wat je hebt geleerd. In onze optiekwinkel The Pupil verkopen studenten zelf brillen en lenzen. En in onze werkplaats oefen je met de nieuwste apparatuur.
Wat?! Nog excursies ook. Yep. Tijdens deze opleiding organiseren we verschillende excursies, workshops en leuke uitjes. Je gaat bijvoorbeeld naar de optiekbeurs ‘Hall of Frames’ om zelf brillen uit te kiezen. Of bezoek in het tweede of derde jaar de MIDO, een grote optiekbeurs tijdens de Fashion Week in Italië.
Verhalen van studenten
Wat ga ik doen?
In deze opleiding Allround Medewerker Optiek ga jij het eerste half jaar naar school, daarna ga je naar school én loop je verschillende stages. Je volgt vakken als: Verkopen, Assortimentsbeheer en Werkplaats. Daarnaast krijg je algemene vakken zoals taal en rekenen.
Aan het einde van deze beroepsopleiding kun jij:
Een klantgericht verkoopgesprek voeren
Een montuur repareren
Glazen slijpen
Productvoorraad bijhouden
Een modieuze bril adviseren
In het eerste jaar leer je de basis van het vak. Je ontwikkelt commerciële vaardigheden, leert hoe een oog werkt en gaat aan de slag met techniek.
In het tweede jaar leer je de theorie achter de oogmeting. Je gaat dieper in op de vakken die jij in het eerste jaar hebt gevolgd, zoals mode en anatomie. Ook kies jij aan het begin van het jaar keuzedelen. Misschien wil jij je Engels verbeteren of wil je meer leren over het oog. Met deze keuzedelen maak jij het doorstromen naar een vervolgopleiding makkelijker.
In het tweede jaar krijg je ook te maken met contactlenzen. Je oefent om lenzen in en uit je oog te doen, zodat jij aan klanten kunt uitleggen hoe dat werkt.
Het derde jaar ben jij veel in de werkplaats te vinden. Je slijpt glazen en repareert monturen. Dit jaar zal je ook veel stage gaan lopen, zodat jij in de praktijk kunt toepassen wat jij hebt geleerd.
Stage lopen
Stage lopen vormt een belangrijk onderdeel van deze opleiding. Hier leer jij de kneepjes van het vak. Het eerste half jaar breng je door op school, daarna loop je verschillende stages. Jij kiest zelf waar je stage loopt. Bij een van onze samenwerkingspartners, zoals Specsavers, Eye Wish, Hans Anders of Pearle. Of bij een zelfstandige opticien bij jou in de buurt.
Aan het werk
Hoe ziet het werk van een Allround Medewerker Optiek eruit? Bij een grote opticien kan iedereen een andere rol hebben. De een adviseert, de ander repareert. Solliciteer je bij een klein bedrijf, dan mag je waarschijnlijk van alles doen.
Ha, daar komt een klant de winkel binnen. Jij geeft hem een kop koffie en voert een oogdrukmeting en een autorefractormeting uit. Hierna help je hem bij het kiezen van een mooie bril, inventariseert de wensen van de klant en geef je een passend glasadvies. Aan het einde van de dag voer jij een reparatie uit in de werkplaats en zorg je ervoor dat de winkel er weer netjes bij staat voor de volgende dag.
Opleiding in cijfers
Wil je weten hoeveel je kunt verdienen, wat de baankans is van deze opleiding en meer feiten? Via onderstaande link (PDF) vind je o.a. informatie over het salaris, baankans en hoeveel mensen gaan doorstuderen na deze opleiding. Deze cijfers zijn van Regio Rijnmond.Vervolgopleidingen
Veelgestelde vragen
Het lesgeld is vastgesteld op € 1419,- (schooljaar 2024/2025).
Je betaalt lesgeld als je:
- Op 1 augustus 18 jaar of ouder bent
- Een BOL-opleiding volgt op het mbo
- Een voltijdopleiding volgt in het volwassenenonderwijs (vavo)
Je betaalt het lesgeld aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (IB Groep/DUO). De IB Groep/DUO stuurt je in december bericht over de betaling van het lesgeld.
Houd rekening met deze toelatingseisen:
1. Meld je op tijd aan
Wil je in augustus/september starten? Meld je aan voor 1 april. Dan heb je recht op plaatsing. Aanmelden na 1 april kan ook. Misschien kun je dan niet de opleiding van jouw voorkeur volgen. In dat geval gaan we samen op zoek naar een passende opleiding.
2. Bekijk of jij de juiste vooropleiding hebt gevolgd
3. Volg de verplichte intake-activiteit
Na je aanmelding ontvang je per mail een uitnodiging voor een intake-activiteit. Check ook je spambox.
Wil je deze opleiding volgen? Leuk. Aanmelden doe je zo.
- Meld je online aan met DigiD of je BSN.
- Via de e-mail ontvang je een uitnodiging voor het intakegesprek. Check ook je spambox.
- Bij sommige opleidingen word je gevraagd om mee te doen aan een extra activiteit naast het intakegesprek.
- Tijdens het intakgesprek bekijken we samen of de opleiding bij je past.
- Je ontvangt van ons een studiekeuzeadvies.
- Past de opleiding bij jou, dan wordt jouw inschrijving definitief.
Kom langs
Jouw eigen mening is het belangrijkst. Kom daarom eens langs om sfeer te proeven of loop een dagje mee als student.
Esther Cairo
Adviseur Plaatsing & Voorlichting voor het Optiek College en Beauty& Fashion CollegeHeb je vragen over deze opleiding? Neem contact op met Esther: