Verzorgende-IG
Leerweg School & Stage (BOL)
Wil jij belangrijk werk doen in de zorg? Als verzorgende help je mensen bij hun dagelijkse verzorging: van medicijnen toedienen tot huishoudelijke klusjes. Je bent onmisbaar. Schrijf je nu in voor de opleiding Verzorgende-IG!
Over jouw opleiding
Ben je 25 jaar of ouder? Dan start er, bij voldoende aanmeldingen, een BOL klas op locatie Benthemplein speciaal voor studenten van 25+. Heb je hier interesse in? Geef het dan aan bij je intake.
Werken als verzorgende is afwisselend en interessant. Als verzorgende-IG zorg je voor ouderen, chronisch zieken, mensen die revalideren of mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking. Je zorgt voor een prettige woon- en leefomgeving voor al deze zorgvragers. Je werkzaamheden bestaan uit persoonlijke verzorging (zoals wassen, aankleden, hulp bij toiletgang), verpleegtechnische handelingen en (zoals injecteren en wonden verzorgen) en begeleiden van de zorgvrager en naastbetrokkenen. Daarnaast communiceer je met collega's, verpleegkundigen en arts. Ook kan het zijn dat je werkt met kraamvrouwen en pasgeboren baby’s.
Je hebt als verzorgende volop kans op een baan en goede doorgroeimogelijkheden, want iedereen staat te springen om mensen zoals jij. Deze baan geeft je veel voldoening. Je bent onmisbaar en verricht belangrijk werk.
- krijg je les van docenten die uit de zorgpraktijk komen, of er nog werken. Vaak heb je les in projecten rond een bepaald actueel thema;
- ga je op excursie naar zorginstellingen om de sfeer te proeven;
- loop je stage. Wij bieden je stageplaatsen met veel aandacht voor verschillende culturen;
- krijg je persoonlijke begeleiding. Jij geeft aan wat je nodig hebt om je diploma te halen!
Verhalen van studenten
Wat ga ik doen?
In deze opleiding leer je alles over het vak van Verzorgende-IG. Jouw opleiding bestaat uit een basisdeel en een profieldeel.
Ben je klaar met het basisdeel? Dan kun je je in het profieldeel van de mbo opleiding Verzorgende IG specialiseren om later als verzorgende aan de slag te gaan. Je kunt kiezen uit één van de volgende profieldelen:
- Verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg
- Gehandicaptenzorg
- Geestelijke gezondheidszorg
- Kraamzorg
Je krijgt theorie en je oefent in een praktijklokaal. Ook werk je aan je persoonlijke ontwikkeling. Ervaring doe je op tijdens je stages.
Wil je de opleiding Verzorgende IG versneld volgen? Dat kan in twee jaar als je een diploma niveau 2 Helpende zorg en welzijn hebt, waarbij je het keuzedeel helpende plus hebt gevolgd.
Let op! Tijdens de intake wordt nog altijd in overleg bepaald of je in het eerste of 2e leerjaar van verzorgende-ig bol wordt geplaatst.
Je kunt ook zelf nog een aantal vakken kiezen. Dat zijn de keuzedelen waarmee je je opleiding zelf vormgeeft. Je kunt je verder specialiseren in je beroep, of je voorbereiden op een volgende opleiding. Jij bepaalt. Want het gaat om jouw toekomst!
Keuzedelen die je met een voldoende afgerond hebt, komen op je diploma te staan. Met je diploma in de hand kun je aan je toekomstige werkgever laten zien wat je allemaal in huis hebt.
Als verzorgende is het belangrijk dat je bepaalde karaktereigenschappen hebt. Je moet bijvoorbeeld betrouwbaar en geduldig zijn, want mensen vertrouwen op jou.
Realiseer je goed dat je als verzorgende niet bang moet zijn voor naalden, uitscheidingsproducten van mensen (zoals ontlasting, pus en bloed) en lichamelijk contact bij het wassen.
Ook moet je beseffen dat je in een hulpverlenend beroep werkt. Dit betekent dat je ook 's avonds, 's nachts en in het weekend moet werken.
Stage lopen
Theorie is één ding, maar het echte werk leer je in de praktijk! Daarom loop je ook stage tijdens je opleiding Verzorgende niveau 3. Wij bieden je een aantal stageplekken bij organisaties waar we mee samenwerken. Allemaal in de regio Rotterdam-Rijnmond. Samen met deze bedrijven bereiden wij jou zo goed mogelijk voor op jouw succesvolle toekomst. Voor deze opleiding werken we samen met Stichting Humanitas, Frankelandgroep, Aafje en Laurens.
- Stichting Humanitas: een uitgebreid aanbod producten en diensten op het gebied van zorg, welzijn, wonen en dienstverlening in de regio Rotterdam
- Frankelandgroep, Centrum voor wonen, zorg en welzijn
- Aafje: specialist in ouderenzorg
- Laurens is de grootste aanbieder van wonen, diensten en zorg in Rotterdam en omstreken
Aan het werk
Met deze opleiding Verzorgende IG niveau 3 maak je nog meer kans op de arbeidsmarkt! Maar liefst 81% van onze studenten vindt werk.
Ga je meteen aan het werk?
Met een diploma op zak kun je bijvoorbeeld aan het werk. Als verzorgende-ig kun je gaan werken met ouderen, lichamelijk of verstandelijk gehandicapten, psychiatrische patiënten of vrouwen die net bevallen zijn. Je kunt werken bij cliënten thuis of in een instelling zoals een verpleeghuis, of een woonvorm voor verstandelijk gehandicapten.
Opleiding in cijfers
Wil je weten hoeveel je kunt verdienen, wat de baankans is van deze opleiding en meer feiten? Via onderstaande link (PDF) vind je o.a. informatie over het salaris, baankans en hoeveel mensen gaan doorstuderen na deze opleiding. Deze cijfers zijn van Regio Rijnmond.Vervolgopleidingen
Wil je liever doorleren? Dat kan natuurlijk ook. Je kunt doorstromen naar de mbo-opleiding Verpleegkundige (niveau 4). Je kunt dan in 2,5 jaar het diploma Verpleegkundige niveau 4 behalen. Je kunt ook een andere opleiding op hetzelfde niveau gaan volgen, zoals Sociaal werk. Of je kunt je gaan specialiseren voor de functie van eerstverantwoordelijke verzorgende. Genoeg mogelijkheden dus.
Veelgestelde vragen
Je diploma is nog maar nét binnen of jij bent al aan het werk. Zonder sollicitatiegedoe. Want als jij op Rotterdam-Zuid woont en je volgt een opleiding met een AanDeBak-garantie dan staat er een werkgever voor je klaar met een baan. Dat is lekker verdienen. Dus wil jij zeker zijn van een baan? Volg dan een opleiding met AanDeBak-Garantie.
Het lesgeld is vastgesteld op € 1419,- (schooljaar 2024/2025).
Je betaalt lesgeld als je:
- Op 1 augustus 18 jaar of ouder bent
- Een BOL-opleiding volgt op het mbo
- Een voltijdopleiding volgt in het volwassenenonderwijs (vavo)
Je betaalt het lesgeld aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (IB Groep/DUO). De IB Groep/DUO stuurt je in december bericht over de betaling van het lesgeld.
Houd rekening met deze toelatingseisen:
1. Meld je op tijd aan
Wil je in augustus/september starten? Meld je aan voor 1 april. Dan heb je recht op plaatsing. Aanmelden na 1 april kan ook. Misschien kun je dan niet de opleiding van jouw voorkeur volgen. In dat geval gaan we samen op zoek naar een passende opleiding.
2. Bekijk of jij de juiste vooropleiding hebt gevolgd
3. Volg de verplichte intake-activiteit
Na je aanmelding ontvang je per mail een uitnodiging voor een intake-activiteit. Check ook je spambox.
Om stage te lopen of te werken bij jouw leerwerkbedrijf heb je een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) nodig. Deze officiële verklaring is verplicht.
Met deze verklaring bewijs je dat je geen strafbare feiten hebt gepleegd in het verleden. Twijfel je of je een VOG kunt krijgen? Neem contact met ons op.
Geen VOG betekent geen stage, dus check voordat je aan deze opleiding begint bij je gemeente of je een VOG kunt krijgen. Meer informatie vind je op: watdevog.nl.
Wil je deze opleiding volgen? Leuk. Aanmelden doe je zo.
- Meld je online aan met DigiD of je BSN.
- Via de e-mail ontvang je een uitnodiging voor het intakegesprek. Check ook je spambox.
- Bij sommige opleidingen word je gevraagd om mee te doen aan een extra activiteit naast het intakegesprek.
- Tijdens het intakgesprek bekijken we samen of de opleiding bij je past.
- Je ontvangt van ons een studiekeuzeadvies.
- Past de opleiding bij jou, dan wordt jouw inschrijving definitief.
Als je gaat studeren bij Zadkine kun je je opleiding op twee manieren volgen: als bol of als bbl. Wat is het verschil?
Bol
Bol staat voor beroepsopleidende leerweg. Je gaat de hele week naar school en loopt één of meerdere periodes stage. Deze variant wordt het meest gekozen door studenten.
Bbl
Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Dat betekent dat je deze opleiding kunt volgen als je een baan hebt. Je gaat naast je baan één dag per week naar school. Zo combineer je werken en leren. Ook kun je sommige bbl-opleidingen in de avonduren volgen.
Voor beide leerwegen ontvang je hetzelfde diploma. Ook is er geen verschil in niveau tussen bol en bbl. De keuze is aan jou: hoe wil jij leren? Goed om te weten: Bij een BBL-opleiding kom je niet in aanmerking voor studiefinanciering.
Kom langs
Nancy Rizkalla
Adviseur Plaatsing & Voorlichting voor het Gezondheid & Welzijn CollegeHeb je vragen over deze opleiding op onze locatie in Spijkenisse? Neem contact op met Nancy:
Barbara van der Giessen
Adviseur Plaatsing & Voorlichting voor het Gezondheid & Welzijn CollegeHeb je vragen over deze opleiding op onze locatie Benthemplein? Neem contact op met Barbara: