Opleidingen
Studiekeuze
Aanmelden
Menu
150+
Opleidingen op vier niveaus
15+
Goed bereikbare locaties
Mbo-school
met veel mogelijkheden
Grote
kans op een baan

Ondertekening convenant markeert nieuwe fase in samenwerking Rotterdam Academy

  • Rotterdam , 29 mei 2024, 13:21
  • Geschreven door Redactie

rac ondertekening goed aansluitend onderwijs doorlopende leerlijnen

Een belangrijke dag voor Rotterdam Academy: alweer het derde convenant werd ondertekend door de oprichters en samenwerkingspartners Albeda, Zadkine en Hogeschool Rotterdam. Een convenant dat getuigt van onze voortdurende inzet om de banden tussen mbo- en hbo-onderwijs te versterken en gezamenlijke doelstellingen na te streven. Een commitment voor het intensiveren van onze samenwerking in de komende jaren, waar de groei en het potentieel van de Associate degree (Ad) om vragen. En ook de toekomst van Rotterdam als slimme en vitale stad.  

Sinds de wettelijke verzelfstandiging van Ad-opleidingen in 2018 is het Ad-onderwijs hard gegroeid. Cijfers van de Vereniging Hogescholen tonen dat in collegejaar 2023-2024 in Nederland 12.737 studenten met een Ad-opleiding zijn gestart. Dit is een groei van maar liefst 20,8% ten opzichte van het jaar ervoor. Deze landelijke trend zien we ook terug in Rotterdam. De vraag naar de tweejarige hbo-opleidingen bij Hogeschool Rotterdam neemt toe en de regionale arbeidsmarkt staat te springen om deze professionals. En we verwachten dat het tweejarige karakter van de Ad-opleidingen de komende jaren alleen maar belangrijker zal worden in een veranderende wereld waarin alles kortcyclischer wordt. 

De groei en het potentieel van de Associate degree bieden kans maar ook noodzaak voor het intensiveren van onze samenwerking. Dit staat dan ook centraal in het derde convenant dat ondertekend werd door de Voorzitter van het college van bestuur van Hogeschool Rotterdam, Sarah Wilton-Wels en de bestuursleden van respectievelijk Albeda en Zadkine, Simone Fredriksz en Jan Lokker. “En niet alleen met pen, maar met ons hart,” aldus Simone Fredriksz. “Wat ons zo sterk maakt hier in Rotterdam is dat we zij aan zij staan en écht samenwerken.” Sarah Wilton-Wels: “Als ik kijk naar collega’s in andere grote steden, dan denk ik dat ze best jaloers zijn op hoe collegiaal we dit met elkaar doen hier. Hoe wij samen met hart en ziel onze studenten op de juiste plek willen laten formeren.” 

Gesteund door de minister van onderwijs ligt de focus de komende jaren (sterker) op het beroepsonderwijs. Rotterdam Academy gaat groeien naar 30 richtingen, waarbij de groei gebaseerd is op een strategische visie waarin de cruciale sectoren (waaronder techniek) een goede inbedding hebben. Samen gaan wij zorgdragen voor de kwaliteit, het studiesucces en de positionering van de studenten van Rotterdam Academy. “Met elkaar kunnen we het beroepsonderwijs in Rotterdam nóg mooier en beter maken en daarmee de regio voorzien van goede, vakbekwame professionals”, aldus Roland van der Poel, directeur van Rotterdam Academy. “Het beroepsonderwijs is in Rotterdam een enorm krachtige bron voor de regionale economie. Door opnieuw onze krachten te bundelen en onze samenwerking iedere keer een stap verder te brengen, dragen wij bij aan Rotterdam als slimme en vitale stad.”  

Superstorm, brainstormspel voor makers 
Na het officiële moment van ondertekening, werd die samenwerking meteen al in de praktijk gebracht middels de interactieve brainstormmethode ‘Superstorm’. Dit ‘brainstormspel voor makers’ is ontwikkeld door Rotterdam Academy-docent Rinus de Regt en heeft tot doel om mensen beter en met meer plezier te laten brainstormen. De creatieve aanpak nodigt de deelnemers uit meer ‘out of the box’ te denken met verschillende rondes, waaronder de ‘negatieve brainstorm’ en een ronde met opdrachtkaarten die je op een andere manier naar de bedachte oplossingen en ideeën laat kijken. Bijvoorbeeld door de bril van een bejaarde. De methode is oorspronkelijk ontwikkeld voor studenten, maar wordt bij Rotterdam Academy inmiddels veelvuldig ingezet bij docenten en medewerkers en levert standaard verrassende ideeën op.  

Dit keer gingen de genodigden uit zowel het mbo- als het Ad-onderwijs al ‘superstormend’ aan de slag om met elkaar concrete ideeën te bedenken om onze gezamenlijke visie voor Rotterdam Academy en het Ad-onderwijs vorm te geven, gericht op de onderwerpen ‘doorstroom’, ‘naamsbekendheid’ en ‘gezamenlijke projecten’.  

“We hebben al heel veel mooie resultaten bereikt in de afgelopen jaren, maar we willen meer. En dit is niet altijd kwantitatief meer, maar juist ook kwalitatief. Hoe zorgen we nu dat we de komende jaren gaan werken aan het behoud van de Ad-studenten? Ze komen uit het mbo en toch zien we een deel bij de Ad uitvallen. Hoe kunnen we nóg meer die verbinding maken tussen het mbo en het hbo, om ervoor te zorgen dat de studenten ook na twee jaar op de hogeschool weer met een diploma weggaan en misschien zelfs nog verder gaan studeren?,” aldus Jan Lokker van Zadkine.  

Een discobus, escaperoom en geïntegreerde mbo-ad-opleiding… Juist die verbinding tussen mbo en hbo droeg vandaag bij aan de eerste creatieve ideeën. En dat biedt vertrouwen in deze mooie nieuwe fase van de samenwerking en de toekomst van Rotterdam Academy.  

150+
Opleidingen op vier niveaus
15+
Goed bereikbare locaties
Mbo-school
met veel mogelijkheden
Grote
kans op een baan