Wegnemen van financiële drempel bij entreeonderwijs
Financiële ongelijkheid aanpakken is een belangrijk speerpunt van Zadkine Startcollege. Met hulp van Stichting Bevordering van Volkskracht* zetten we komend schooljaar een enorme stap. Samen starten we een project waarbij we leermiddelen aanbieden voor 25 euro. Daarnaast onderzoeken en monitoren we de impact van deze maatregel: neemt het studiesucces toe als we de financiële drempel wegnemen?
Voor iedereen vrij toegankelijk en betaalbaar entreeonderwijs
Met dit project zorgen Zadkine Startcollege en Stichting Bevordering van Volkskracht komend schooljaar voor het grootste deel van het leermiddelengeld. Dat betekent dat studenten zelf maar 25 euro hoeft bij te dragen aan hun leermiddelen. Ongeacht leeftijd, postcode of verzamelinkomen. De student hoeft dus niet aan te geven of hulp bij het betalen van boeken nodig is, of op zoek naar potjes die dit mogelijk maken. Zo kunnen alle studenten zich richten op hun studie en hoeven zij zich minder zorgen te maken over geld.
Onderzoeken en monitoren
Een belangrijk onderdeel van het project is het onderzoek naar de impact van deze maatregel. Zorgt het wegnemen van de financiële drempel voor meer aanwezigheid op school, motivatie, plezier en vertrouwen? Door deze uitkomsten te monitoren en onderzoeken krijgen we meer inzicht in de factoren die een belangrijke rol spelen, en de impact van deze factoren op (on-)gelijkheid in het entreeonderwijs. De resultaten van het onderzoek geven ons de juiste bagage om de problematiek in de wetgeving verder aan te kaarten.
Waarom is dit zo belangrijk?
De wet zegt dat het entreeonderwijs drempelloos is vanaf 16 jaar. Maar in de praktijk blijven financiële drempels bestaan. Zeker in Rotterdam, de armste stad van Nederland. Zo zien we bijvoorbeeld dat het Rijk leermiddelen betaalt voor jongeren op het voortgezet onderwijs. Dit zorgt onbedoeld voor kansenongelijkheid. Deze ongelijkheid wordt pijnlijk duidelijk wanneer we kijken naar de financiële lasten die op de schouders van deze jongeren rusten. Als je het vwo volgt worden je leermiddelen tot je 17e of zelfs 18e betaald door het rijk. Maar zit je op het vmbo en ga je daarna naar het mbo? Dan sta je op je 15e of 16e voor de uitdaging om zelf schoolgeld en boeken te betalen. Helaas is dat een onmiskenbare weeffout die de kloof tussen sociaaleconomische achtergronden vergroot. Jethro Bos, directeur Zadkine Startcollege: “Wij vinden het onze plicht om te kijken wat er vanuit onze organisatie nodig is om, in ieder geval voor de studenten van ons eigen Startcollege, die weeffout aan te pakken. Door de kosten van de leermiddelen te verlagen willen we bijdragen aan daadwerkelijk drempelloos entreeonderwijs. We willen de financiële drempels wegnemen.”
*Stichting Bevordering van Volkskracht is een vermogensfonds. De opbrengsten van het fonds komen ten goede aan iedereen in Rotterdam. Daarbij is het doel om het geestelijke en lichamelijke welzijn van Rotterdammers te bevorderen.