Opleidingen
Studiekeuze
Aanmelden
Menu
150+
Opleidingen op vier niveaus
15+
Goed bereikbare locaties
Mbo-school
met veel mogelijkheden
Grote
kans op een baan

Betekenisvol Nationaal Gesprek over Vrijheid met Commandant der Strijdkrachten bij Zadkine Veiligheidsacademie

Donderdag 10 oktober, vond op de Zadkine Veiligheidsacademie het Nationaal Gesprek over Vrijheid plaats. Een initiatief van De Balie en onderdeel van ons burgerschapsonderwijs. Generaal Onno Eichelsheim, Commandant der Strijdkrachten, en Mark Veraart, Krijgsmachtsadjudant van het Korps Mariniers, gingen in gesprek met onze studenten, die worden opgeleid voor een toekomst in de veiligheidsbranche.

Eerehaag en ontvangst

Bij aankomst werden de Commandant der Strijdkrachten en de Krijgsmachtsadjudant op indrukwekkende wijze verwelkomd door onze VeVa-studenten, die in uniform een erehaag vormden. Alle studenten stonden in de houding en brachten een groet aan generaal Eichelsheim en adjudant Veraart, wat zorgde voor een indrukwekkend moment.

Na hun aankomst spraken de generaal en de adjudant kort met enkele studenten, waarbij ze informeerden naar hun beweegredenen om de opleiding te volgen. Een bijzondere eer voor deze studenten, die hun ambitie en motivatie konden delen met de hoogste militaire leiders van Nederland.

Betekenisvolle ontmoetingen en inspirerende gesprekken

Terwijl de studenten zich klaarmaakten in het lokaal voor het geplande gesprek, werd het bezoek voorzien van koffie. Dit moment bood ruimte voor een goed gesprek tussen Rob op ten Berg, opleidingsmanager VeVa, Robert Merkx, directeur Veiligheidsacademie, Jan Lokker van het College van Bestuur en de generaal en Korpsadjudant. Hier werden onder andere de toekomst van de opleiding en de sterke band met Defensie besproken.

Vervolgens vonden er twee boeiende gespreksrondes plaats, onder leiding van De Balie. Voor beide gesprekken waren prikkelende stellingen voorbereid, waarover de studenten hun mening konden geven en vragen konden stellen. Ze werden uitgedaagd om na te denken over het thema vrijheid en hoe dit samenhangt met hun toekomstige rol binnen de veiligheidssector.

In de eerste ronde, met onze VeVa-studenten, had generaal Eichelsheim de hoofdrol. Hij ging in gesprek met de studenten over hun ideeën rondom vrijheid en hun motivatie om een carrière bij Defensie na te streven. In de tweede gespreksronde namen studenten van de opleidingen Beveiliger en HTV plaats tegenover Krijgsmachtsadjudant Veraart, die met de studenten in gesprek ging over de uitdagingen en verantwoordelijkheden die komen kijken bij het waarborgen van veiligheid in onze samenleving.

Beide gesprekken boden een unieke kans voor onze studenten om niet alleen hun eigen visie te delen, maar ook om persoonlijk van de militaire leiders te leren en zich verder bewust te worden van hun toekomst.

Onthulling van het Witte Anjerperk

Na de gesprekken werden Krijgsmachtsadjudant Veraart en Pascal van der Voort, ambassadeur van het Witte Anjerperk namens het Nationaal Comité Veteranendag, op de patio verwelkomd door twee klassen VeVa-studenten. De studenten stonden in formatie om dit bijzondere moment kracht bij te zetten. Onder toeziend oog van de directie van de Veiligheidsacademie en CvB-lid Jan Lokker gaf onze militair instructeur en veteraan Dayrohn Wiesken een indrukwekkende toespraak, waarin hij het belang van de veteranen en de symboliek van het Witte Anjerperk benadrukte.

Na de officiële onthulling van het Witte Anjerperk nam Pascal van der Voort het woord. Hij sprak over de betekenis van het eerbetoon en de waardering die veteranen voelen, en Krijgsmachtsadjudant Veraart sloot de dag af met een inspirerend slotwoord. Hij bedankte de studenten voor hun inzet en betrokkenheid en moedigde hen aan met het oog op hun toekomst.

Eerbetoon aan veteranen en 80 jaar vrijheid

Het Witte Anjerperk is een symbool van respect en waardering voor alle veteranen en herinnert onze toekomstige militairen aan de belangrijke rol die zij later zullen vervullen. Dit bezoek vond plaats op een bijzonder moment, nu Nederland de afgelopen weken stil heeft gestaan bij 80 jaar bevrijding en het belang van vrijheid. Het Nationaal Gesprek over Vrijheid en de onthulling van het anjerperk benadrukken de verbondenheid van onze academie met Defensie en onze toewijding aan het beschermen van die vrijheid.

150+
Opleidingen op vier niveaus
15+
Goed bereikbare locaties
Mbo-school
met veel mogelijkheden
Grote
kans op een baan