Opleidingen
Studiekeuze
Aanmelden
Menu
150+
Opleidingen op vier niveaus
15+
Goed bereikbare locaties
Mbo-school
met veel mogelijkheden
Grote
kans op een baan

Terugblik en toekomstplannen na één jaar practoraat Sociaal Veilige Sport

  • Rotterdam, 16 december 2024, 14:45
  • Geschreven door Redactie

Een jaar na de start blikken practoren Daniëlle van den Bijgaart-Pol en Marcia Smeding terug op de hoogtepunten en leermomenten van het practoraat Sociaal Veilige Sport. Samen met een gedreven team van docentonderzoekers, stuurgroep en samenwerkingspartners hebben ze de basis gelegd voor onderzoek naar sociaal veilige sport in het mbo. Wat was een belangrijke mijlpaal en wat brengt de toekomst?

Van co-creatie naar practoraatplan

Een mijlpaal van het practoraat is het practoraatplan dat samen met alle betrokken roc’s tot stand is gekomen. Een hele klus, want met 19 samenwerkingsinstellingen zijn ze met een groot gezelschap. “Het was een cadeau dat alle docentonderzoekers tegelijk zijn gestart in de oprichtingsfase van het practoraat. Zo konden we meteen gezamenlijk van start”, vertelt Daniëlle. “We hebben in stappen toegewerkt naar het practoraatplan. Inhoudelijk natuurlijk, maar we hebben ook ontdekt waar de kwaliteiten, interesses en voorkeuren van de onderzoekers liggen. En wat zijn de verwachtingen van alle partners? Wat verstaan we precies onder sociaal veilige sport en wat is ons gezamenlijke beeld?”

Al die input werd gegeven in verschillende werkvormen: van overleggen en onderzoeksopdrachten tot een roc-tour. “Het eerste jaar stond echt in het teken van verkennen”, voegt Marcia toe. “We hebben de tijd genomen om de basis goed neer te zetten. Daardoor voelt iedereen zich verbonden: docenten van verschillende roc’s vinden elkaar inmiddels ook om andere ervaringen te delen. Kortom: we zijn echt een team en er is een zaadje geplant voor de volgende stappen die we willen nemen.” 

Wat heeft het practoraat nog meer bereikt?

Er staat een stevige basis, er zijn drie onderzoekslijnen opgezet en pilotscholen aangewezen. “Procesmatig en organisatorisch staat het practoraat nu goed”, vervolgt Daniëlle. “En al lerende komen we er steeds meer achter wat voor ons practoraat werkt.”

Ook groeit het netwerk steeds verder. “We zijn op conferenties geweest, sparren met experts en werken samen met het lectoraat Sportpedagogiek. Ook zijn we betrokken bij de landelijke ontwikkelagenda voor sport en bewegen. Mensen herkennen én erkennen ons steeds meer en weten ons dus ook steeds beter te vinden.” Dat komt ook omdat het practoraat langzaamaan steeds zichtbaarder wordt, bijvoorbeeld in podcasts of kennisartikelen in vakbladen.

Een belangrijke les na dit eerste jaar? “Dat we alle betrokkenen goed moeten blijven informeren”, zegt Marcia. “Een belangrijk aandachtspunt waar we aan blijven werken, bijvoorbeeld door betrokken roc’s goed mee te nemen via docentonderzoekers en komend jaar een website op te zetten.”

Toekomstplannen en nieuwe initiatieven

Komend jaar zet het practoraat verdere stappen binnen de drie onderzoekslijnen. De eerste onderzoekcyclus is inmiddels gestart: ze werken aan nieuwe tools zoals een gespreksstarter en een serious game, zodat praten over veiligheid in de sport makkelijker wordt. “Ook kunnen we NOC*NSF helpen met de uitwerking van één van hun leerlijnen. Dat is een onderzoeksproject dat we naast onze eigen onderzoeksactiviteiten oppakken, want het past mooi bij wat we doen en uit willen dragen”, aldus Marcia. “Daarnaast wordt het practoraat steeds meer gevraagd voor workshops. “En er lopen gesprekken met mogelijke nieuwe landelijke partners. Dus dat is veelbelovend!”

Op de hoogte blijven van dit practoraat dat bijdraagt aan de transitie naar een sociaal veilige sportomgeving voor iedereen? Houd de website en LinkedIn-pagina in de gaten!

150+
Opleidingen op vier niveaus
15+
Goed bereikbare locaties
Mbo-school
met veel mogelijkheden
Grote
kans op een baan