
Gemeente Rotterdam en mbo-instellingen bundelen krachten tegen geldzorgen onder jongeren
Steeds meer jongeren kampen met financiële problemen. Om dit bespreekbaar te maken, is de gemeente Rotterdam opnieuw gestart met een opvallende campagne, speciaal gericht op jongeren. Onderwijsinstellingen spelen een cruciale rol in het bereiken en ondersteunen van jongeren met geldzorgen. Daarom organiseerden de gemeente Rotterdam, Albeda, Zadkine en incassobureau Flanderijn op woensdag 2 april het event Money Talks.
"Ik ben blij om vandaag van jongeren te horen dat zij, dankzij de begeleiding en hulp van de gemeente en hun omgeving, weer schuldenvrij zijn. Als gemeente kunnen we niet alle problemen rondom armoede oplossen, maar we kunnen wél het leven van Rotterdammers een beetje mooier maken. Daarom is het zo belangrijk om over problemen te praten. Vaak kun je ze niet alleen oplossen, en dat hoeft ook niet,” aldus wethouder Abigail Norville van de gemeente Rotterdam.
Money Talks: praten over geld zonder schaamte
Tijdens deze avond stonden thema’s als sparen, achteraf betalen en (studie)schulden centraal. Studenten konden deelnemen aan interactieve spellen en een quiz, hapje eten, een knipbeurt en konden in gesprek met experts voor praktische tips en ondersteuning. De influencers uit de campagne waren aanwezig om hun ervaringen te delen en de drempel om over geld te praten te verlagen. Ook instanties als DUO, de belastingdienst, stichting Je Goed Recht en Netwerk Nieuw Rotterdam waren aanwezig tijdens Money Talks.
"De toekomst van onze studenten zou niet in gevaar mogen komen door geldzorgen. Echter ook bij Zadkine zien we hoe financiële problemen de studie van jongeren kunnen beïnvloeden. Daarom is het belangrijk om hen de juiste informatie en ondersteuning te bieden, zodat ze sterker staan. Gemeentelijke initiatieven zoals deze zijn essentieel, omdat ze op een toegankelijke manier hulp bieden aan wie dat nodig heeft", aldus Jan Lokker, College van Bestuur Zadkine.
“Bij Zadkine zetten wij ons dagelijks in voor een beter perspectief voor onze jongeren. Voor hen is een mbo-opleiding cruciaal voor een financieel gezondere toekomst. Door oog te hebben voor de behoeften van studenten, kunnen we tijdig inspelen op uitdagingen en passende ondersteuning bieden. Zo helpt het Zadkine Fonds 18+ studenten, die het nodig hebben, met financiële moeilijkheden bij het aanschaffen van schoolbenodigdheden en verzorgen wij voor onze professionals de masterclasses en trainingen op het gebied van Financiële Educatie zodat zij onze studenten nog beter kunnen toerusten op het gebied van financiën. ” voegt Mia Wilsterman, Armoede Functionaris bij Zadkine, toe.
Samen tegen geldzorgen
Veel jongeren hebben te maken met studieleningen, zorgverzekeringen en toeslagen, wat financiële druk met zich meebrengt. Wethouder Abigail Norville benadrukt het belang van vroegtijdige hulp: "Er is altijd een oplossing. Vraag om hulp, want je staat er niet alleen voor." De gemeente Rotterdam biedt ondersteuning bij het aflossen van schulden en helpt jongeren bij het aanvragen van inkomensregelingen. Samen met onderwijsinstellingen, influencers en maatschappelijke partners werkt Rotterdam aan financiële stabiliteit onder jongeren.
Voor een voorbeeld van de campagne met de Rotterdamse Poets Queen klik hier. De boodschap van de campagne is: Heb jij geldzorgen? De gemeente Rotterdam biedt hulp! (Bel 14 010 en kies optie 4, of chat anoniem via de pagina Geldzorgen).’