
Ministerie van OCW bezoekt Zadkine: in gesprek over kansen, uitdagingen en gedeelde ambities
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap bracht op vrijdag 11 april een werkbezoek aan Zadkine. Dit bezoek stond in het teken van dialoog, kennisdeling en verbinding tussen het mbo en het ministerie, met bijzondere aandacht voor studenten afkomstig uit het Caribisch deel van het Koninkrijk.
Kennisdelen
Tijdens het bezoek gingen vertegenwoordigers van OCW en Zadkine in gesprek over de kansen die we gezamenlijk zien om de samenwerking en de kennisdeling tussen het Caribisch deel van het Koninkrijk en het Europese deel verder te versterken. We stonden stil bij bestaande samenwerkingen, luisterden naar praktijkvoorbeelden en wisselden inzichten uit. Daarnaast spraken we uitvoerig hoe we studenten afkomstig uit het Caribisch gebied een fijne landing en een warm welkom kunnen geven bij Zadkine. Daarbij gingen we in op de uitdagingen die deze studenten vaak ervaren op het gebied van huisvesting, de Nederlandse taal en eenzaamheid.
Samenwerking tussen Nederland en het Caribisch deel van het Koninkrijk
Vanuit OCW waren er diverse medewerkers aanwezig, onder wie beleidsmakers en adviseurs uit Nederland en van de Rijksdienst Caribisch Nederland op Bonaire. Namens Zadkine was Marloes de Vries, voorzitter College van Bestuur, één van de sleutelfiguren. Zij was eerder ook betrokken bij de kennismissie van het ministerie in 2024 en is actief in het Bestuurlijk Overleg Internationalisering, dat zich inzet voor het versterken van de samenwerking tussen Nederland en het Caribisch deel van het Koninkrijk. Bijzonder was de aanwezigheid van Zadkine-student Tishairo Romer. Hij nam vorig jaar ook deel aan de kennismissie op Curaçao en zijn persoonlijke perspectief gaf het gesprek een extra dimensie.
Het bezoek onderstreepte de gezamenlijke ambitie om te blijven investeren in inclusief en toekomstgericht onderwijs, zowel hier als overzee. Zadkine en OCW weten elkaar nu nog beter te vinden. We kijken terug op een inspirerende dag vol waardevolle gesprekken, met uitzicht op een duurzame samenwerking gericht op onderwijs dat voor iedereen werkt.