Helpende Plus, Keuzedeel K1296
Certificaatgericht volwassenonderwijs (ODT)
Werk je als helpende en wil je jezelf graag verder ontwikkelen? In het Keuzedeel Helpende Plus leer je alles over eenvoudige verzorgende handelingen die in de zorg- en welzijnssector veel gevraagd worden.
Over jouw cursus
De erkende opleiding Helpende Plus is speciaal ontwikkeld voor medewerkers in de zorg met een mbo-diploma Helpende Zorg & Welzijn of Dienstverlening Zorg & Welzijn op niveau 2. Als zorgprofessional ben je minimaal 16 uur per week werkzaam op een relevante en SBB-erkende werkplek en wil je je verder ontwikkelen in verzorgende vaardigheden.
De opleiding Helpende Plus duurt ongeveer 16 weken. Dit is inclusief 5 lesdagen op school en het afronden van het beroepsgerichte examen Helpende Plus.
Tijdens de 5 bijeenkomsten leer jij als (beginnend) zorgprofessional eenvoudige verzorgende vaardigheden die binnen zorg en welzijn veel gevraagd worden. Je leert werken volgens protocollen. Daarnaast leer je afwijkingen bij de zorgvrager te signaleren en hoe hier correct mee om te gaan, maar ook hoe te handelen in acute situaties.
De eerstvolgende opleiding start met een introductiebijeenkomst op woensdag 9 april 2025.
De vervolglessen zijn: woensdag 16 april , woensdag 7 mei, woensdag 21 mei, woensdag 4 juni en woensdag 18 juni 2025.
Na het afronden van het erkende keuzedeelcertificaat voor de opleiding Helpende Plus K1296, ben je als professional goed in eenvoudige zorgtaken die veel gevraagd worden in het werkveld. Denk bijvoorbeeld aan het meten van vitale functies, het verzorgen van wonden en het toedienen van medicijnen. Daarnaast leer je wat binnen jouw bevoegdheid valt en wanneer je hulp van andere experts moet inschakelen. Door de veranderingen in de zorg, zoals meer zorg thuis en diverse vormen van ondersteuning, zijn deze vaardigheden van groot belang. Hierdoor kun je op verschillende gebieden in de zorg werken en nemen je kansen op de arbeidsmarkt toe.
De lesdagen zijn verdeeld over ca. 8 weken, waarbij je in totaal 5 lesdagen naar school gaat.
De lesdag start om 9.30 en eindigt om 16.30 uur. Tussendoor zijn er drie korte pauzes.
Voorafgaand aan iedere lesdag krijg je een voorbereidingsopdracht. Tijdens de lesdag wordt de theorie met praktijkopdrachten afgewisseld.
Lesdag 1: Vitale functies meten, zoals temperatuur en bloeddruk meten.
Zorg voor medicatiegebruik: het medicatieproces, wetten en regels (wet BIG), medicatiebenaming, soorten en vormen en bewaren van medicatie. Praktijkvaardigheden oefenen rondom het uitreiken van medicatie.
Lesdag 2: Huid en decubitus. Vervolg rondom medicatie, met specifiek aandacht voor therapietrouwheid. Tevens komt handelen in acute situaties aan de orde.
Lesdag 3: Dementie en extra aandacht voor omgaan met onbegrepen gedrag. Evenals de theorie rond de uitscheiding. Praktijkvaardigheden oefenen rondom katheterverzorging.
Lesdag 4: De zorgvrager met diabetes mellitus en praktijkvaardigheden steunkousen aan- en uittrekken, met complicaties (wondjes, eczeem, oedeem, kleur, pijn) en algemene principes van wondzorg en verzorgen van rode wonden.
Lesdag 5: De zorgvrager met kanker waarbij basiskennis wordt overgedragen over oncologie, therapievormen en de daarbij horende zorgaspecten, begeleiding bij het stervensproces en palliatieve zorg. Ook komen gespreksvaardigheden aan bod zoals het helpende dan wel ondersteunende gesprek.
Op deze dag worden ook de ziektebeelden Parkinson, COPD en reuma besproken.
De opleiding start bij 12 deelnemers. De inschrijving vindt plaats op volgorde van aanmelding.
Locatie
Je krijgt les in het gebouw van Zadkine op onze locatie Benthemplein 15 in Rotterdam. De locatie is makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer.
Deze cursus kunnen we ook in-company verzorgen.
Dit behaal je na de cursus
Het certificaat
Het erkende mbo-keuzedeelcertificaat Helpende Plus K1296 wordt uitgereikt als alle opdrachten voldoende zijn beoordeeld, als de vaardigheden getoetst zijn en het examen is behaald.
Wat kost deze cursus?
De keuzedeelcertificaat opleiding Helpende Plus kost € 1.330,-. Dit bedrag is inclusief het lesmateriaal, een aftekenboekje voor de praktijk, examenkosten en het landelijk erkende mbo-certificaat K1296 bij succesvolle afronding.
Vragen?
Heb je vragen of wil je meer weten over de mogelijkheden voor jouw organisatie? Neem dan graag contact op met Sabine van Lingen
Sabine van Lingen
Accountmanager Leven Lang Ontwikkelen voor Gezondheid & Welzijn en OptiekHeb je vragen of wil je meer informatie over een maatwerktraject, cursus en/of training binnen de Zorgsector en Optiek? Bel, whatsapp of mail mij gerust.