Sociaal werker
School & Stage (BOL)
Je bent oplossingsgericht en hebt een hands-on mentaliteit. Je werkt met mensen in kwetsbare sociale of financiële posities, zoals gedetineerden, mensen met schulden en vluchtelingen. Werk je graag met diverse leeftijdsgroepen en achtergronden? Schrijf je dan in voor de opleiding tot Sociaal Werker!
Over jouw opleiding
Goed om te weten: voor deze opleiding is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar (numerus fixus). Wij kunnen 150 nieuwe studenten aannemen en hebben plaats voor hooguit 15 studenten die binnen Zadkine van opleiding willen veranderen of het 1e leerjaar over doen.
Een sociaal werker is iemand die mensen graag verder helpt. Je bent oplossingsgericht en weet van aanpakken! Je werkt met mensen die een zwakke sociale of financiële positie in de samenleving hebben en jouw hulp hard nodig hebben. Denk aan gedetineerden, mensen met schulden, of vluchtelingen.
Vaak heb je als sociaal werker een functie in de wijk en krijg je het vertrouwen van bewoners. Zo kun je snel problemen signaleren en meehelpen met het zoeken naar een oplossing. Je werkt nauw samen met wijkteams en instanties.
Ook kun je allerlei activiteiten in wijken of buurten organiseren, knutselen met kinderen, sporten met jongeren of kaarten met ouderen. Voor dit beroep leer je activiteiten coördineren, gesprekstechnieken en hulpvragen in kaart te brengen. Je rapporteert, verwerkt gegevens, voert overleg en stemt af met andere hulpverleners.
- Je bent betrokken bij de maatschappij. Je hebt veel geduld, je bent integer, assertief en empathisch.
- Je bent sociaal, legt makkelijk contact met anderen en durft mensen aan te spreken.
- Je gaat respectvol om met cliënten en burgers. Je hebt een open houding waarin je vraagstukken bespreekbaar maakt. Je voelt je betrokken, maar je kunt ook weer loslaten.
- Je kunt goed met vertrouwelijke informatie omgaan en je beschikt over een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Dit is een voorwaarde.
- Je toont eigen initiatief en je bent een goede teamspeler.
Verhalen van studenten
Wat ga ik doen?
Je volgt in je opleiding social work mbo een groot aantal beroeps specifieke vakken die je voorbereiden op het beroep Sociaal Werker. Ook krijg je algemene vakken, zoals Nederlands, Engels, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Deze vakken horen standaard bij je opleiding.
In het eerste jaar krijg je onder andere:
- cursussen in methodisch werken, sociaal werk, sociologie & psychologie en juridische aspecten van sociaal werk;
- trainingen in onder andere communicatie, drama en creatieve vakken;
- projecten
De mbo 4 -opleiding Sociaal werk is een praktijkgerichte opleiding.
We werken samen met organisaties als de Voedselbank, de maatschappelijke trajecten van Feyenoord (Kracht van Feyenoord), diverse stichtingen als SOL , DOCK, Jongeren op Zuid enzovoorts. Door contact met de praktijkleerbedrijven zorgen we ervoor dat de opleiding steeds meer aansluit op de praktijk.
Vanaf de eerste lesdag staat de beroepspraktijk centraal. In het eerste leerjaar maak je kennis met je toekomstige werk in projectvorm.
In het tweede leerjaar en derde leerjaar ga je op stage.
Daarnaast besteden we veel aandacht aan loopbaanbegeleiding.
Naast de standaardvakken kun je zelf nog een aantal vakken kiezen. Dat zijn de keuzedelen waarmee je je opleiding zelf vormgeeft. Je kunt je verder specialiseren in je beroep, of je voorbereiden op een volgende opleiding. Jij bepaalt. Want het gaat om jouw toekomst!
Naast de standaardvakken heb je in je opleiding ook de ruimte om te kiezen voor keuzedelen. Zo kun je een deel van je opleiding zelf in vullen. Vanuit je opleiding krijg je keuzedelen aangeboden waaruit je een keuze kunt maken. Dat kunnen keuzedelen zijn waarmee je je verder kunt specialiseren in je beroep of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. Bijvoorbeeld het onderdeel ‘wijkgericht werken’ of 'doorstroom naar het hbo'.
Soms kunnen de keuzedelen ervoor zorgen dat je vrijstellingen krijgt in je vervolgopleiding.
Aan het werk
Een groot percentage van de studenten is afgelopen jaar geslaagd voor deze opleiding: 68%. Een groot deel van de studenten studeert verder en maakt de overstap naar het hbo. Of ga je meteen aan het werk? Dat kan ook.
Met het diploma Sociaal Werker kun je gaan werken als sociaal maatschappelijk dienstverlener of als sociaal werker.
Waar ga je werken?
Met het diploma Sociaal Werker kun je gaan werken in diverse branches zoals de gezondheidszorg, jeugdhulpverlening, ouderenzorg, jongerenwerk of de sociale dienstverlening.
Maar je kunt ook kiezen voor onder andere maatschappelijke opvang, crisisopvang, verslaafdenzorg, of gaan werken bij woningbouwverenigingen, opbouwwerk, gemeenten, asielzoekerscentra en vluchtelingenwerk, schuldhulpverlening.
Je ziet het: er zijn genoeg mogelijkheden!
Opleiding in cijfers
Wil je weten hoeveel je kunt verdienen, wat de baankans is van deze opleiding en meer feiten? Via onderstaande link (PDF) vind je o.a. informatie over het salaris, baankans en hoeveel mensen gaan doorstuderen na deze opleiding. Deze cijfers zijn van Regio Rijnmond.Veelgestelde vragen
Het lesgeld is vastgesteld op € 1419,- (schooljaar 2024/2025).
Je betaalt lesgeld als je:
- Op 1 augustus 18 jaar of ouder bent
- Een BOL-opleiding volgt op het mbo
- Een voltijdopleiding volgt in het volwassenenonderwijs (vavo)
Je betaalt het lesgeld aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (IB Groep/DUO). De IB Groep/DUO stuurt je in december bericht over de betaling van het lesgeld.
Om stage te lopen of te werken bij jouw leerwerkbedrijf heb je een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) nodig. Deze officiële verklaring is verplicht.
Met deze verklaring bewijs je dat je geen strafbare feiten hebt gepleegd in het verleden. Twijfel je of je een VOG kunt krijgen? Neem contact met ons op.
Geen VOG betekent geen stage, dus check voordat je aan deze opleiding begint bij je gemeente of je een VOG kunt krijgen. Meer informatie vind je op: watdevog.nl.
- Klik op de knop ‘meld je aan’ op deze pagina.
- Vul het aanmeldingsformulier in.
- Via de e-mail ontvang je een motivatie-opdracht.
- Na het maken van de motivatie-opdracht stuur je deze retour naar de opleiding. Daarna ontvang je een uitnodiging voor een intakegesprek (Let op de motivatie-opdracht is samen met het intakegesprek een verplicht onderdeel van de intake voor de opleiding Sociaal Werker). We kunnen helaas geen intakegesprek met je voeren wanneer we de motivatie-opdracht niet ingevuld terug ontvangen en kunnen je dan ook niet plaatsen op de opleiding. Samen bekijken we in het intakegesprek of de opleiding bij je past.
- Na het intakegesprek krijg je een studiekeuzeadvies.
- Past de opleiding bij jou, dan schrijf je je definitief in. Je start eind augustus.
Als je gaat studeren bij Zadkine kun je je opleiding op twee manieren volgen: als bol of als bbl. Wat is het verschil?
Bol
Bol staat voor beroepsopleidende leerweg. Je gaat de hele week naar school en loopt één of meerdere periodes stage. Deze variant wordt het meest gekozen door studenten.
Bbl
Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Dat betekent dat je deze opleiding kunt volgen als je een baan hebt. Je gaat naast je baan één dag per week naar school. Zo combineer je werken en leren. Ook kun je sommige bbl-opleidingen in de avonduren volgen.
Voor beide leerwegen ontvang je hetzelfde diploma. Ook is er geen verschil in niveau tussen bol en bbl. De keuze is aan jou: hoe wil jij leren? Goed om te weten: Bij een BBL-opleiding kom je niet in aanmerking voor studiefinanciering.
Beperkt aantal plaatsen
Wil je deze opleiding volgen? Wees er snel bij, want voor deze opleiding is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar (dit heet Numerus Fixus). In het eerste studiejaar kunnen maximaal 150 studenten de opleiding starten en we hebben plaats voor hooguit 15 studenten die binnen Zadkine van opleiding willen veranderen of het 1e leerjaar over doen.
Hoe sneller je je dus aanmeldt, hoe groter de kans op een plek. We wijzen de plekken namelijk toe op volgorde van aanmelding.
Is het maximum aantal studenten bereikt, dan is er de mogelijkheid dat je op een wachtlijst komt. Je maakt nog kans, maar je kunt ook verder kijken naar andere opleidingen binnen Zadkine.
Alle toelatingseisen
Houd rekening met deze toelatingseisen:
- Meld je op tijd aan: voor 1 april. Anders kun jij misschien niet starten bij de opleiding van jouw keuze.
- Bekijk of jij de juiste vooropleiding hebt gevolgd.
- Volg de verplichte intake-activiteit: Zoals je misschien al weet doet iedereen die zich bij Zadkine aanmeldt voor een opleiding, mee aan intake-activiteiten. Na je aanmelding ontvang je hier een uitnodiging voor. Voor de opleiding Sociaal Werker willen we graag dat jij voordat we met elkaar een intakegesprek hebben, 2 opdrachten maakt. Het maken van deze opdrachten is verplicht. Mocht je niet deelnemen aan deze intakeactiviteit kunnen we de intake ook niet verder afronden. Dat betekent dat je dan ook niet aan de opleiding kunt deelnemen.
Kom langs
Barbara van der Giessen
Adviseur Plaatsing & Voorlichting voor het Gezondheid & Welzijn CollegeHeb je vragen over deze opleiding op onze locatie Benthemplein? Neem contact op met Barbara:
Patty Willemen
Adviseur Plaatsing & Voorlichting voor het Gezondheid & Welzijn CollegeHeb je vragen over deze opleiding op onze locatie Benthemplein? Neem contact op met Patty: