Doktersassistent
Leerweg School & Stage (BOL)
De mbo-opleiding Doktersassistent is een zeer brede opleiding. Als doktersassistent ben je het eerste aanspreekpunt voor patiënten aan de telefoon en de balie. Daardoor moet jij soms belangrijke beslissingen nemen. Dat doe je samen met de arts of collega’s, maar soms ook zelfstandig. Ook voer jij bepaalde medisch-technische handelingen uit.
Over jouw opleiding
Je werkt dagelijks voor de arts en voor patiënten. Voor hen ben je het eerste aanspreekpunt. Je krijgt te maken met diverse mensen, jong en oud en van verschillende culturen en achtergronden. Van jou wordt verwacht dat jij deskundige hulp en advies geeft en anticipeert op hun vraag.
Tijdens de mbo opleiding doktersassistente leer je hoe je een patiënt te woord staat aan de telefoon en aan de balie en hoe je bepaalde medische handelingen uitvoert. Ook leer je hoe je ervoor zorgt dat alles goed verloopt in de praktijk.
Je meet de bloeddruk, verzorgt wonden en geeft injecties. In het laboratoriumonderzoek controleer je onder andere het glucose- en cholesterolgehalte. Je assisteert de arts bij kleine ingrepen. Je zorgt voor de juiste instrumenten en materialen en maakt ze na afloop schoon (steriliseren en desinfecteren). Ook geef je voorlichting en advies en houd je de medische administratie bij.
Als je voor een dokter en patiënten werkt, is het belangrijk dat je klantvriendelijk bent en rustig blijft in stresssituaties. Je werkt professioneel en nauwkeurig en je gaat respectvol met mensen om.
Wat ga ik doen?
In drie jaar leer je het vak van doktersassistent. Je krijgt lessen in theorie en in de praktijk.
De opleiding tot doktersassistente bestaat uit een basisdeel en keuzedelen. Het basisdeel is voor iedereen hetzelfde. Daarnaast kies je bij het keuzedeel waar jij je nog verder in wil verdiepen. Je krijgt theorielessen en praktijklessen.
Het basisdeel bestaat uit praktijkvakken zoals Medisch Technisch Handelen en Triageren (intake en advies geven aan patiënten). Bij theorievakken moet je denken aan medische kennis en Geneesmiddelenkennis, omgangskunde (sociale en communicatieve vaardigheden) en medische administratie. Ook krijg je algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en loopbaan & burgerschap. Iedereen volgt deze (standaard)vakken.
Het basisdeel duurt de gehele opleiding, namelijk drie jaar.
In het eerste leerjaar krijg je een voorlichtingsmiddag over de keuzedelen die je kunt gaan volgen.
Tijdens de opleiding doktersassistente leer je het vak door theorie- en praktijklessen. Natuurlijk ga je niet alleen naar school. Bij voldoende studieresultaten en de juiste houding ga je ook op stage. Dan kun je laten zien dat je geschikt bent voor het vak en dat je later als doktersassistent aan de slag kunt gaan.
In het begin van het 2e leerjaar besluit je welke keuzedelen je gaat volgen. Je kunt kiezen uit twee pakketten:
- A. Triage, geneesmiddelenkennis en voorbereiding HBO of
- B. Triage, geneesmiddelenkennis en ondernemend gedrag.
Heb je een voldoende gehaald voor je keuzedelen? Dan komen ze op je diploma te staan. Je toekomstige werkgever ziet dan meteen wat je in huis hebt.
Als het past in je rooster, mag je ook keuzedelen volgen bij andere opleidingen van Zadkine. Je moet dan wel eerst toestemming vragen aan de examencommissie.
Stage lopen
Heb je goede studieresultaten gehaald? En heb je de juiste houding om doktersassistent te worden? Dan mag je stagelopen in een huisartsenpraktijk en/of op een polikliniek in een ziekenhuis.
Je begint daarmee in de tweede helft van het tweede leerjaar. Je loopt drie dagen per week stage en gaat twee dagen naar school.
Je gaat in totaal rond de 1200 uur stage lopen.
Locaties
Je krijgt les in het gebouw van Zadkine op de Marten Meesweg 50. Hier vind je bijna alle opleidingen van het Zadkine Gezondheid, Welzijn & Sport College.
Je kunt er makkelijk komen met het openbaar vervoer: het is maar een minuutje lopen van station Rotterdam Alexander (trein en metro). Ook de bus stopt vlak bij ons pand.
Aan het werk
Wil je direct aan het werk?
Met je diploma Doktersassistent kun je direct gaan werken als doktersassistent bij een huisarts of polikliniek.
Opleiding in cijfers
Wil je weten hoeveel je kunt verdienen, wat de baankans is van deze opleiding en meer feiten? Via onderstaande link (PDF) vind je o.a. informatie over het salaris, baankans en hoeveel mensen gaan doorstuderen na deze opleiding. Deze cijfers zijn van Regio Rijnmond.Vervolgopleidingen
Wil je liever doorleren?
Dat kan ook. Met dit diploma kun je meteen doorstromen naar een hbo-opleiding zoals Fysiotherapie, HBO-verpleegkundige of Praktijkondersteuner huisarts.
Veelgestelde vragen
Het lesgeld is vastgesteld op € 1419,- (schooljaar 2024/2025).
Je betaalt lesgeld als je:
- Op 1 augustus 18 jaar of ouder bent
- Een BOL-opleiding volgt op het mbo
- Een voltijdopleiding volgt in het volwassenenonderwijs (vavo)
Je betaalt het lesgeld aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (IB Groep/DUO). De IB Groep/DUO stuurt je in december bericht over de betaling van het lesgeld.
Als je gaat studeren bij Zadkine kun je je opleiding op twee manieren volgen: als bol of als bbl. Wat is het verschil?
Bol
Bol staat voor beroepsopleidende leerweg. Je gaat de hele week naar school en loopt één of meerdere periodes stage. Deze variant wordt het meest gekozen door studenten.
Bbl
Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Dat betekent dat je deze opleiding kunt volgen als je een baan hebt. Je gaat naast je baan één dag per week naar school. Zo combineer je werken en leren. Ook kun je sommige bbl-opleidingen in de avonduren volgen.
Voor beide leerwegen ontvang je hetzelfde diploma. Ook is er geen verschil in niveau tussen bol en bbl. De keuze is aan jou: hoe wil jij leren? Goed om te weten: Bij een BBL-opleiding kom je niet in aanmerking voor studiefinanciering.
Alle toelatingseisen
Houd rekening met deze toelatingseisen:
1. Meld je op tijd aan
Wil je in augustus/september starten? Meld je aan voor 1 april. Dan heb je recht op plaatsing. Aanmelden na 1 april kan ook. Misschien kun je dan niet de opleiding van jouw voorkeur volgen. In dat geval gaan we samen op zoek naar een passende opleiding.
2. Bekijk of jij de juiste vooropleiding hebt gevolgd
3. Volg de verplichte intake-activiteit
Na je aanmelding ontvang je per mail een uitnodiging voor een intake-activiteit. Check ook je spambox.
Kom langs
Maud Wolst
Adviseur Plaatsing & Voorlichting voor het Gezondheid & Welzijn CollegeHeb je vragen over deze opleiding op onze locatie Marten Meesweg? Neem contact op met Maud:
Richard Wirtz
Adviseur Plaatsing & Voorlichting voor het Gezondheid & Welzijn CollegeHeb je vragen over deze opleiding op onze locatie Marten Meesweg? Neem contact op met Richard: