Leidinggevende Bar
Werk & School (BBL)
Droom je ervan om in een hippe bar de lekkerste koffies en cocktails te maken? Heb jij het in je om een team te leiden? Meld je aan voor onze BBL-opleiding en werk aan je toekomst in de horeca!
Over jouw opleiding
Bij deze opleiding draait alles om ‘barwerk’. Je leert hier alles over alcoholische én non-alcoholische dranken. Zo leer je hoe je de dranken moet maken, maar je leert ook ook waar de ingrediënten vandaan komen. Daarnaast ontwikkel jij jouw leidinggevende vaardigheden en leer je hoe je een team aanstuurt.
Omdat dit een BBL-opleiding is loop je geen stage maar werk je vier dagen in de week bij een erkend leerbedrijf.
Start wanneer jij wil!
Wil je niet wachten tot het nieuwe schooljaar om met je opleiding te beginnen? Met de flexibele instroom kun je op meerdere momenten in het jaar starten! Informeer naar de mogelijkheden.
Wat ga ik doen?
Je leert hoe je als leidinggevende ervoor zorgt dat alles achter de bar goed verloopt en hoe je een team moet aansturen. Je ontwikkelt jezelf niet alleen in het klaslokaal, maar juist op de werkvloer. Daarom ga je op vaak op interessante bedrijfsbezoeken bij verschillende Rotterdamse bedrijven en volg je workshops van horecaprofessionals uit binnen- en buitenland. Wij werken veel samen met grote bedrijven als Ahoy, Bacardi, en Giraffe Coffee.
Instromen in examenjaar
Naast de algemene vakken kies je ook een aantal keuzevakken. Je mag uit verschillende keuzedelen (480 uur) kiezen die bijdragen aan je persoonlijke ontwikkelingen zijn bedoeld ter verbreding of verdieping van je vak. Je vergroot hiermee jouw kansen op de arbeidsmarkt. De opleiding duurt drie jaar maar heb je je diploma niveau 3, dan is het ook mogelijk om in het examenjaar in te stromen. De opleiding duurt dan nog maximaal 1 jaar.
- Marketing
- Gastheerschap
- Commerciële vaardigheden
- Ondernemerschap
- Innoveren
- Food-pairing
- Nederlands
- Engels
- Spaans
- Rekenen
- Persoonlijk profileren
- Ondernemend gedrag
- Belevingsgericht werken
- Digitale vaardigheden
Je wordt gekoppeld aan een studieloopbaanbegeleider, die je gedurende je studie zal coachen.
Ieder schooljaar vinden er vijf voortgangsgesprekken plaats, waarbij er word gekeken naar je aanwezigheidspercentage, je behaalde resultaten én je ontwikkeling in de praktijk.
Verhalen van studenten
Werken en leren
Dit is een bbl-opleiding en dit houdt in dat je ongeveer vier dagen in de week aan het werk bent bij een horecabedrijf. Je komt één dag in de week naar school voor je overige lessen. Voordat je begint aan de opleiding is het de bedoeling dat je zelf zorgt voor een arbeidscontract.
Op stagemarkt kunt je zelf op zoek naar een leerbedrijf die bij jou past.
Locatie
Je volgt een deel van de opleiding op locatie Benthemplein. Dit ligt in hartje Rotterdam, vlakbij het Hofplein en Rotterdam Centraal. De locatie is goed te bereiken met tram, bus en metro. Lopend ben je binnen 5 minuten op de bekende winkelstraat Coolsingel.
Op het Benthemplein hebben we een supermooi restaurant en een hippe brasserie met een mooi aangeklede bar waar je veel praktijkervaring opdoet. Sinds oktober 2021 volgen onze studenten praktijkles in de trendy Stadshaven Brouwerij. De brouwerij bevindt zich in een 100 jaar oud, volledig gerestaureerd fruitpakhuis met een oppervlakte van meer dan 5.000 m2.
Vervolgopleidingen
Geslaagd voor alle vakken en praktijkexamen gehaald? Gefeliciteerd! Dan heb je een volwaardig mbo niveau-4 diploma op zak.
Misschien ook nog wel aangevuld met keuzedelen én de branchecertificaten ‘leermeester’ en ‘sociale hygiëne’. Na deze opleiding kun je doorstromen naar verschillende hbo-opleidingen.
Aan het werk
Met dit diploma op zak kun je aan de slag als barista, sommelier of bartender in een restaurant, hotel of café. Misschien heb jij andere ambities en word je zelfstandig ondernemend koffiebrander, cocktailshaker, wijnimporteur of brandmanager van een drankenproducent.
Werken in de horeca is geen 9 tot 5 baan! Het is heel afwisselend werk, waarbij je gasten centraal staan. Je bent enthousiast, creatief en je kan goed zelfstandig werken. Al betekent werken in de horeca ook dat je een teamplayer moet zijn. Zodat je samen met je collega's je gasten de ultieme barexperience kan geven.
Opleiding in cijfers
Wil je weten hoeveel je kunt verdienen, wat de baankans is van deze opleiding en meer feiten? Via onderstaande link (PDF) vind je o.a. informatie over het salaris, baankans en hoeveel mensen gaan doorstuderen na deze opleiding. Deze cijfers zijn van Regio Rijnmond.Veelgestelde vragen
Houd rekening met deze toelatingseisen:
1. Meld je op tijd aan
Wil je in augustus/september starten? Meld je aan voor 1 april. Dan heb je recht op plaatsing. Aanmelden na 1 april kan ook. Misschien kun je dan niet de opleiding van jouw voorkeur volgen. In dat geval gaan we samen op zoek naar een passende opleiding.
2. Bekijk of jij de juiste vooropleiding hebt gevolgd
3. Volg de verplichte intake-activiteit
Na je aanmelding ontvang je per mail een uitnodiging voor een intake-activiteit. Check ook je spambox.
Tijdens deze opleiding ga je ook alcoholische dranken proeven. Daarom is de minimale leeftijd 18 jaar.
Je bent in het bezit van één van onderstaande diploma’s of certificaten:
- Diploma mbo 3 of 4
- Diploma havo
Nog geen 18 jaar?
Word je voor 1 november van het schooljaar 18? Dan kun je ook starten met de opleiding als je ouders / verzorgers toestemming geven om alcoholische dranken te proeven.
Ben je op 1 november van het schooljaar nog geen 18 maar wil je wel al werken aan je toekomst in de horeca? Dan kun je beginnen aan de vooropleiding van de 010 Bar Academy. Je volgt dan de reguliere horecaopleiding met extra aandacht voor barspecialiteiten. Je brengt bijvoorbeeld een bezoek aan onze horecapartners, volgt workshops van gastdocenten en doet oriënterende opdrachten rondom dranken.
Na het voorbereidende jaar stap je over naar de 010 Bar Academy. Zo haal je in 4 jaar tijd je diploma niveau 4 van de 010 Bar Academy. Je kunt contact opnemen met de contactpersoon onderaan deze pagina om hierover door te praten.
Ben je op 1 november van het schooljaar nog geen 18 maar wil je wel al werken aan je toekomst in de horeca? Dan kun je beginnen aan de vooropleiding van de 010 Bar Academy. Je volgt dan de reguliere horecaopleiding met extra aandacht voor barspecialiteiten.
Je brengt bijvoorbeeld een bezoek aan onze horecapartners, volgt workshops van gastdocenten en doet oriënterende opdrachten rondom dranken. Na het voorbereidende jaar stap je over naar de 010 Bar Academy.
Neem voor meer informatie contact op met Deborah de Bruijn.
Je bent in het bezit van één van onderstaande diploma’s of certificaten:
- Diploma vmbo-tl, vmbo-kader of vmbo-gemengd;
- Diploma mbo 2
- Eerste jaar mbo 3/4 positief afgerond
- Diploma havo
Om zeker te zijn van plaatsing, moet je eerst nog een aantal stappen doorlopen.
- Na jouw aanmelding ontvang je een mail met de uitnodiging voor een intake- activiteit. Dit onderdeel is verplicht.
- Je ontvangt van ons ook een cv-intakeformulier. Dit formulier moet binnen 1 week weer naar ons gemaild worden.
- Wanneer wij het formulier ontvangen hebben, word je uitgenodigd voor een (telefonisch) intakegesprek.
- Na plaatsing, ontvang je van ons een uitnodiging voor een kennismakingsbijeenkomst en heten we je van harte welkom.
Wil je deze opleiding volgen? Leuk. Aanmelden doe je zo.
- Meld je online aan met DigiD of je BSN.
- Via de e-mail ontvang je een uitnodiging voor het intakegesprek. Check ook je spambox.
- Bij sommige opleidingen word je gevraagd om mee te doen aan een extra activiteit naast het intakegesprek.
- Tijdens het intakgesprek bekijken we samen of de opleiding bij je past.
- Je ontvangt van ons een studiekeuzeadvies.
- Past de opleiding bij jou, dan wordt jouw inschrijving definitief.
Het cursusgeld is vastgesteld op € 715,- (schooljaar 2024/2025).
Je betaalt cursusgeld als je:
- Op 1 augustus van het schooljaar 18 jaar bent
- Een BBL-opleiding volgt (deeltijdopleiding)
- Een deeltijdopleiding volgt in het volwassenenonderwijs (vavo)
- Nederlands als tweede taal hebt (NT2)
Je hoeft geen cursusgeld te betalen als je:
- Ook al ingeschreven bent bij Zadkine voor een opleiding waarvoor je lesgeld betaalt
Je ontvangt in de loop van het schooljaar automatisch een factuur voor het cursusgeld vanuit Zadkine.
Kom langs
Jouw eigen mening is het belangrijkst. Kom daarom eens langs om sfeer te proeven of loop een dagje mee als student
Deborah de Bruijn
Zadkine Horeca CollegeHeb je nog vragen over de Bar Academy? Neem dan contact met mij op.