Opleidingen
Studiekeuze
Aanmelden
Menu
150+
Opleidingen op vier niveaus
15+
Goed bereikbare locaties
Mbo-school
met veel mogelijkheden
Grote
kans op een baan

Kok i.s.m. de Doelen

Werk & School (BBL)

Hou jij van lekker eten, vind je het leuk om voor familie en vrienden te koken en zou je hiervan jouw beroep willen maken? Wil je meteen veel praktijkervaring opdoen tijdens je studie? Dan is deze opleiding Kok in samenwerking met de Doelen echt iets voor jou! In de keuken van de Doelen leer je alle vaardigheden die je nodig hebt en krijg je volop de kans om prachtige en smakelijke gerechten te maken.

Maak jij straks indruk met jouw heerlijke creaties? 

Over jouw opleiding

Gedurende twee jaar ga je aan de slag in het nieuwe restaurant van de Doelen, Studio 3. Hier creëren we een plek waar werken en leren samenkomen.. Vier dagen in de week doe je praktijkervaring op in de keuken. Dit doe je samen met ervaren collega’s die er naar uitkijken om jou mee te nemen in de wereld van gastvrijheid! Eén dag per week kom je naar school voor je theoretische vakken, zoals Nederlands, Engels en rekenen. Hier krijg je de kans om je kennis bij te spijkeren en te werken aan je algemene vaardigheden.

De opleiding is volledig kosteloos voor jou! De Doelen neemt de kosten voor het lesmateriaal en jouw studie voor haar rekening.

Bepaal jouw tempo

De richtlijn voor deze opleiding is twee jaar. Als je goed presteert, kun je de opleiding zelfs sneller afronden. Heb je wat meer tijd nodig, dan helpen we je graag om jouw opleiding met succes af te ronden. 

Sollicitatieprocedure

Nadat je je hebt aangemeld, kijken we eerst of de opleiding Kok bij je past. Je gaat daarom eerst op sollicitatiegesprek bij de Doelen. Blijkt de opleiding toch niet helemaal iets voor jou te zijn? Geen zorgen, er is altijd een plek beschikbaar bij een andere werkgever, zodat je altijd aan de slag kunt!

Wat ga ik doen?

In de keuken van de Doelen leer je hoe je verse ingrediënten goed bewaart en hoe je jouw werk voorbereidt. Voor iedere kok is een opgeruimde en keuken een must. Je leert daarom niet alleen hoe je gerechten maakt, maar ook hoe je de keuken schoon en hygiënisch houdt. Voordat de gasten arriveren, is het belangrijk dat jouw ingrediënten en gereedschap al klaarstaan zodat je snel en goed kunt werken. Een ander belangrijk onderdeel van je opleiding is samenwerken. Door goed samen te werken in de keuken en met de gastheer of gastvrouw worden de gerechten op tijd geserveerd.

Jij assisteert bij de voorbereiding en bereiding van gerechten volgens recepturen en instructies. Hierbij leer je omgaan met professioneel keukenapparatuur en -gereedschap op een veilige en efficiënte manier. Daarbij besteed je aandacht aan hygiënevoorschriften volgens HACCP en zorg je er samen met je collega’s voor het schoon en georganiseerd houden van de werkplek. Je leert door te oefenen in de praktijk. Je doet mee aan trainingen en workshops om beter te worden in koken en productkennis. Je leert ook meer over menukaarten, ingrediënten en seizoensproducten. 

Werken en leren

Omdat het een bbl-opleiding is, bestaat jouw opleiding uit vier dagen werken bij de Doelen in hartje Rotterdam, waar je meteen kunt proeven van het echte werk in de horeca. Daarnaast kom je één dag per week naar school voor je theoretische lessen.

Locaties

Locatie zadkine 

Op het Benthemplein in Rotterdam hebben we een supermooi restaurant, hippe brasserie en prachtige en ruime keukens. Deze moderne keukens beschikken over de nieuwste apparaten en jij mag hier jouw creativiteit loslaten en je bezighouden met je passie; koken! Onze school is heel makkelijk bereikbaar met het OV en ligt op slechts een paar minuten loopafstand van het Centraal Station. 

Locatie de Doelen 

De Doelen is al meer dan een halve eeuw concertgebouw, poppodium, festivalhart, congresgebouw en feestlocatie. Midden in het centrum van Rotterdam, staat concert- en congresgebouw de Doelen, één van de meest iconische gebouwen van de stad. Met 2.200 zitplaatsen in de Grote zaal is de Doelen één van de grootste concertzalen in Nederland en ontvangen wij jaarlijks 330.000 bezoekers. Hier vinden de meest bijzondere concerten, events, bijeenkomsten en congressen plaats. De Doelen is een levendig, vernieuwend, internationaal podium voor muziek, cultuur en ontmoeting waarin talent zich ontwikkelt en bijdraagt aan de verbondenheid van Rotterdam.

Aan het werk

Na je opleiding kun je als kok aan de slag in keukens bij restaurants, hotels, eetcafés, congrescentra of cateringbedrijven. In de keuken kun je je passie voor koken uiten door heerlijke gerechten te bereiden.

Als kok ben je verantwoordelijk voor het bereiden van gerechten die op de menukaart staan. Deze functie is vooral uitvoerend, dus je bedenkt nog niet jouw eigen menu. Je zet ingrediënten klaar of bereidt ze voor zodat andere koks ermee aan de slag kunnen. Het werk van een kok betekent vaak onregelmatige diensten en het kan soms druk zijn. Maar juist de afwisseling en het contact met verschillende mensen maken het werk leuk en boeiend.

Veelgestelde vragen

Toelatingseisen

Nadat je je hebt aangemeld, kijken we eerst of de opleiding bij je past. Je gaat daarom eerst op sollicitatiegesprek bij de Doelen. Blijkt de opleiding toch niet helemaal iets voor jou te zijn? Geen zorgen, er is altijd een plek beschikbaar bij een andere werkgever, zodat je altijd aan de slag kunt!

Kom langs

Wil je echt de sfeer van onze opleiding Kok ervaren? Kom dan langs tijdens onze open dag of meld je aan voor een meeloopdag! Tijdens deze evenementen kun je de gezellige sfeer van onze keuken beleven, de enthousiaste docenten ontmoeten en samen met andere studenten creatief bezig zijn. Ontdek zelf waarom onze koksopleiding zo leuk is en een goede keuze voor jou kan zijn.

Marco Hugens

Adviseur Plaatsing & Voorlichting

Wil je meer weten over deze opleiding? Aarzel dan niet en neem contact met mij op.

Adviseur Plaatsing & Voorlichting
Deze opleiding wordt verzorgd door: Zadkine Horeca College
150+
Opleidingen op vier niveaus
15+
Goed bereikbare locaties
Mbo-school
met veel mogelijkheden
Grote
kans op een baan