Manager Ondernemer Bar
School & Stage (BOL)
Ben jij een geboren ondernemer en wil je alles leren over het runnen van een horecazaak? Heb jij het in je om een bedrijf succesvol te maken? Dan is deze opleiding perfect voor jou! Met een havodiploma start je in het tweede leerjaar.
Over jouw opleiding
Je kunt meteen al oefenen in de praktijk. Zadkine heeft een hippe brasserie op locatie die gerund wordt door onze studenten. Hier leer jij alles over het gastvrij ontvangen van gasten, neem je bestellingen op en geef je leiding aan
Tijdens de opleiding ontwikkel je jezelf als ondernemer door inzicht te krijgen in de financiën, het aansturen van personeel en de horecabranche. Wij werken veel samen met de beste horecaondernemers waar jij interessante workshops volgt en die jou tips & tricks geven over het horecavak en het ondernemen. Organiseren, controleren, delegeren, evalueren, innoveren én jouw social skills staan centraal.
Verhalen van studenten
Wat ga ik doen?
Je leert alle vaardigheden die nodig zijn voor het runnen van een horecazaak, zoals leidinggeven, ondernemerschap en personeelsmanagement. Daarnaast volg je praktische vakken als koken en serveren. De opleiding omvat ook lessen in bedrijfseconomie, bedrijfsadministratie, marketing, recht, en personeel & organisatie.
Je doet veel ervaring op door verschillende stages en workshops van topbedrijven uit de horecabranche. Tijdens je opleiding ontwikkel je jezelf als horecaondernemer en krijg je inzicht in financiën en het aansturen van personeel. We werken samen met de beste horecaondernemers die je waardevolle tips en tricks geven.
Organiseren, controleren, delegeren, evalueren, innoveren en social skills staan centraal. Uiteindelijk presenteer je jouw ondernemersplan en ben je klaar om aan de slag te gaan in je eigen (eet-)café, brasserie of bar.
- Koken
- Serveren
- Sociale hygiëne
- Ondernemen
- Leidinggeven
- Bedrijfsadministratie
- Marketing
- Economie
- Bedrijfsadministratie
- Nederlands
- Engels
- Duits of Spaans
- Rekenen
- Burgerschap
- Werken in het buitenland
- Organisatie van interne evenementen
- Wijnkennis
- Voorbereiding hbo
- Zakelijk Engels
- Bierkennis
Stage lopen
Tijdens deze opleiding ga je veel oefenen en leren in de praktijk. In je eerste studiejaar loop je één dag per week stage en in het tweede jaar loop je een stage van drie maanden.
Op werk.nl kun je zien wat de kans op werk is als je bent afgestudeerd. Op stagemarkt kun je gemakkelijk zien of je voor deze opleiding een stage of leerbaan kunt vinden.
Locatie
Je volgt de opleiding op locatie Benthemplein. Dit ligt in hartje Rotterdam, vlakbij het Hofplein en Rotterdam Centraal. De locatie is goed te bereiken met tram, bus en metro. Lopend ben je binnen 5 minuten op de bekende winkelstraat Coolsingel.
Op het Benthemplein hebben we een supermooi restaurant en een hippe brasserie waar jij alles leert over werken met een team, leidinggeven en het ontvangen van gasten.
Jouw toekomst
Als ondernemer en eigenaar ben je verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering. Je geeft leiding aan het team, je werkt mee in de keuken, bedient de gasten en je staat wanneer nodig ook achter de bar. Jij bepaalt het beleid, zoals de uitstraling van het bedrijf, de openingstijden en welk gerecht er op de menukaart komt. Je bent verantwoordelijk voor het aannemen van personeel- financiele resultaten en het maken van winst.
Opleiding in cijfers
Wil je weten hoeveel je kunt verdienen, wat de baankans is van deze opleiding en meer feiten? Via onderstaande link (PDF) vind je o.a. informatie over het salaris, baankans en hoeveel mensen gaan doorstuderen na deze opleiding. Deze cijfers zijn van Regio Rijnmond.Vervolgopleidingen
Na je diploma nog verder leren? Dat kan! Je kunt doorstromen naar een hbo-opleiding.
De Hogere Hotelschool sluit goed aan op deze opleiding. Maar er zijn ook veel studenten die kiezen voor een vervolgstudie richting toerisme of commerciële economie.
Veelgestelde vragen
Houd rekening met deze toelatingseisen:
1. Meld je op tijd aan
Wil je in augustus/september starten? Meld je aan voor 1 april. Dan heb je recht op plaatsing. Aanmelden na 1 april kan ook. Misschien kun je dan niet de opleiding van jouw voorkeur volgen. In dat geval gaan we samen op zoek naar een passende opleiding.
2. Bekijk of jij de juiste vooropleiding hebt gevolgd
3. Volg de verplichte intake-activiteit
Na je aanmelding ontvang je per mail een uitnodiging voor een intake-activiteit. Check ook je spambox.
Je kunt met de beroepsopleiding Meewerkend Horeca Ondernemer beginnen als je in het bezit bent van een van onderstaande bewijzen of diploma's:
- Een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
- Een mavo-diploma
- Een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo/vwo
- Een havo-diploma (je kunt dan instromen in het tweede leerjaar)
- Een diploma mbo niveau 2
Daarnaast beschik je over voldoende communicatieve vaardigheden en een sterke motivatie. Je bent representatief en goed in rekenen.
Het lesgeld is vastgesteld op € 1419,- (schooljaar 2024/2025).
Je betaalt lesgeld als je:
- Op 1 augustus 18 jaar of ouder bent
- Een BOL-opleiding volgt op het mbo
- Een voltijdopleiding volgt in het volwassenenonderwijs (vavo)
Je betaalt het lesgeld aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (IB Groep/DUO). De IB Groep/DUO stuurt je in december bericht over de betaling van het lesgeld.
Wil je deze opleiding volgen? Leuk. Aanmelden doe je zo.
- Meld je online aan met DigiD of je BSN.
- Via de e-mail ontvang je een uitnodiging voor het intakegesprek. Check ook je spambox.
- Bij sommige opleidingen word je gevraagd om mee te doen aan een extra activiteit naast het intakegesprek.
- Tijdens het intakgesprek bekijken we samen of de opleiding bij je past.
- Je ontvangt van ons een studiekeuzeadvies.
- Past de opleiding bij jou, dan wordt jouw inschrijving definitief.
Kom langs
Benieuwd hoe de lessen eruit zien? Wie de docenten zijn en hoe de sfeer is op school? Meld je dan aan voor één van onze meeloopdagen.
Marco Hugens
Adviseur Plaatsing & VoorlichtingWil je meer weten over deze opleiding? Aarzel dan niet en neem contact met mij op.