Zelfstandig Werkend Bartender
Werk & School (BBL)
Wil jij werken als barista, sommelier of bartender? Alles leren over koffie, thee en de verschillende alcoholische dranken? En wil je een studie combineren met werk? Dat komt dan goed uit. Met deze bbl-opleiding werk je vier dagen in de week bij een horecabedrijf en kom je één dag in de week naar school voor je lessen.
Je leert van Rotterdamse horecaondernemers alles over het werken achter de bar, hoe je de beste espresso maakt en hoe de de beste cocktails mixt. Is dit wat voor jou? Lees dan verder en meld je aan.
Over jouw opleiding
Altijd al een perfecte latte willen maken, meer willen weten over wijnen uit de Bourgogne of in een cocktailbar willen werken? Dat kan! De opleiding 010 Bar Academy draait om ‘barwerk’. Je leert alles over alcoholische én non-alcoholische dranken. De opleiding volg je in 2 jaar op niveau 3. Of in 2,5 jaar op niveau 4.
Experience
Jouw gasten willen maximaal genieten en het is jouw passie om dit te verzorgen. Jij doet die ervaring op bij de 010 Bar Academy. Je ontwikkelt jezelf niet alleen in het klaslokaal, maar vooral ook op de werkvloer. Je bezoekt verschillende bedrijven, je volgt interessante workshops van professionals en je werkt mee aan toffe praktijkopdrachten.
Samen met Rotterdamse horecabedrijven
Deze opleiding hebben wij met Rotterdamse horecaondernemers ontwikkeld. We werken veel samen met toonaangevende merken zoals Girraffe Koffie en Bacardi die op school of locatie workshops of gastlessen verzorgen.
Verhalen van studenten
Wat ga ik doen?
De opleiding is opgedeeld in 6 blokken. Elk blok duurt enkele weken en gaat over een thema waar bepaalde soorten dranken bij horen:
1. Goedemorgen: koffie & thee
2. Lente: bier & cider
3. Festival zomer: mix & fris
4. Oogsttijd: wijn & overig
5. Donkere dagen: sterk & likeur
6. Detox: sap & water
- Marketing
- Gastheerschap
- Commerciële vaardigheden
- Ondernemerschap
- Innoveren
- Food-pairing
- Nederlands
- Engels
- Spaans
- Rekenen
- Persoonlijk profileren
- Ondernemend gedrag
- Belevingsgericht werken
- Digitale vaardigheden.
Je wordt gekoppeld aan een studieloopbaanbegeleider, die je gedurende je studie zal coachen.
Ieder schooljaar vinden er vijf voortgangsgesprekken plaats, waarbij er wordt gekeken naar je aanwezigheidspercentage, je behaalde resultaten én je ontwikkeling in de praktijk.
Werken en school
Omdat dit een BBL-opleiding is loop je geen stage maar werk je vier dagen in de week bij een erkend leerbedrijf. Je ontwikkelt jezelf dus niet alleen in het klaslokaal, maar juist op de werkvloer. Je komt één dag per week naar school voor je overige lessen. Bij dit leerbedrijf heb je een arbeidscontract voor minimaal 20 uur per week. Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een erkend leerbedrijf. Kijk hiervoor op www.stagemarkt.nl.
Locatie
Je volgt een deel van de opleiding op locatie Benthemplein. Dit ligt in hartje Rotterdam, vlakbij het Hofplein en Rotterdam Centraal. De locatie is goed te bereiken met tram, bus en metro. Lopend ben je binnen 5 minuten op de bekende winkelstraat Coolsingel.
Op het Benthemplein hebben we een supermooi restaurant en een hippe brasserie met een mooi aangeklede bar waar je veel praktijkervaring opdoet. Sinds oktober 2021 volgen onze studenten praktijkles in de trendy Stadshaven Brouwerij. De brouwerij bevindt zich in een 100 jaar oud, volledig gerestaureerd fruitpakhuis met een oppervlakte van meer dan 5.000 m2.
Aan het werk
Jouw gasten willen maximaal kunnen genieten van hun versgezette espresso, romige cappuccino of kleurrijke cocktail. Het is heel afwisselend werk, waarbij je gasten centraal staan. Je bent enthousiast, creatief en je kan goed zelfstandig werken. Al betekent werken in de horeca ook dat je een teamplayer moet zijn, zodat je samen met je collega's je gasten de ultieme barexperience kan geven. Jouw werkzaamheden lopen uiteen van het serveren van en adviseren over verschillende dranken,het weghalen van lege glazen, de bar schoonmaken en de voorraad aanvullen. Werken in de horeca is geen 9 tot 5 baan! Je werkt vaak in de avonduren of in de nacht. Maar die afwisseling en gezelligheid, daar hou jij juist van.
Met dit diploma kun je in de horeca gaan werken als barista, sommelier of bartender. Maar ook als zelfstandig ondernemend koffiebrander, cocktailshaker, wijnimporteur of brandmanager van een drankenproducent.
Opleiding in cijfers
Wil je weten hoeveel je kunt verdienen, wat de baankans is van deze opleiding en meer feiten? Via onderstaande link (PDF) vind je o.a. informatie over het salaris, baankans en hoeveel mensen gaan doorstuderen na deze opleiding. Deze cijfers zijn van Regio Rijnmond.Veelgestelde vragen
Houd rekening met deze toelatingseisen:
1. Meld je op tijd aan
Wil je in augustus/september starten? Meld je aan voor 1 april. Dan heb je recht op plaatsing. Aanmelden na 1 april kan ook. Misschien kun je dan niet de opleiding van jouw voorkeur volgen. In dat geval gaan we samen op zoek naar een passende opleiding.
2. Bekijk of jij de juiste vooropleiding hebt gevolgd
3. Volg de verplichte intake-activiteit
Na je aanmelding ontvang je per mail een uitnodiging voor een intake-activiteit. Check ook je spambox.
Tijdens deze opleiding ga je ook alcoholische dranken proeven. Daarom is de minimale leeftijd 18 jaar.
Word je voor 1 november van het schooljaar 18? Dan kun je ook starten met de opleiding als je ouders / verzorgers toestemming geven om alcoholische dranken te proeven.
Ben je op 1 november van het schooljaar nog geen 18 maar wil je wel al werken aan je toekomst in de horeca? Dan kun je beginnen aan de vooropleiding van de 010 Bar Academy. Je volgt dan de reguliere horecaopleiding met extra aandacht voor barspecialiteiten.
Je brengt bijvoorbeeld een bezoek aan onze horecapartners, volgt workshops van gastdocenten en doet oriënterende opdrachten rondom dranken. Na het voorbereidende jaar stap je over naar de 010 Bar Academy.
Neem voor meer informatie contact op met Deborah de Bruijn.
Je bent in het bezit van één van onderstaande diploma’s of certificaten:
- Diploma vmbo-tl, vmbo-kader of vmbo-gemengd;
- Diploma mbo 2
- Eerste jaar mbo 3/4 positief afgerond
- Diploma havo
Wil je deze opleiding volgen? Leuk. Aanmelden doe je zo.
- Meld je online aan met DigiD of je BSN.
- Via de e-mail ontvang je een uitnodiging voor het intakegesprek. Check ook je spambox.
- Bij sommige opleidingen word je gevraagd om mee te doen aan een extra activiteit naast het intakegesprek.
- Tijdens het intakgesprek bekijken we samen of de opleiding bij je past.
- Je ontvangt van ons een studiekeuzeadvies.
- Past de opleiding bij jou, dan wordt jouw inschrijving definitief.
Om zeker te zijn van plaatsing, moet je eerst nog een aantal stappen doorlopen.
- Na jouw aanmelding ontvang je een mail met de uitnodiging voor een intake- activiteit. Dit onderdeel is verplicht.
- Je ontvangt van ons ook een cv-intakeformulier. Dit formulier moet binnen 1 week weer naar ons gemaild worden.
- Wanneer wij het formulier ontvangen hebben, word je uitgenodigd voor een (telefonisch) intakegesprek.
- Na plaatsing, ontvang je van ons een uitnodiging voor een kennismakingsbijeenkomst en heten we je van harte welkom.
Kom langs
Jouw eigen mening is het belangrijkst. Kom daarom eens langs om sfeer te proeven of loop een dagje mee als student
Marco Hugens
Adviseur Plaatsing & VoorlichtingWil je meer weten over deze opleiding? Aarzel dan niet en neem contact met mij op.