
Dienstverlener in de luchtvaart
School & Stage (BOL)
Droom je van een carrière in de luchtvaart? Dan is dit jouw opleiding. Als steward(ess) verwelkom je passagiers aan boord, en als grondsteward(ess) zorg je voor een goede start van de reis. Start vandaag je avontuur en maak je klaar voor take-off!

Alles over Dienstverlener in de luchtvaart
Je leert hoe je reizigers vriendelijk en gastvrij helpt op de luchthaven en in het vliegtuig. Zo maak jij mooie herinneringen voor je passagiers/gasten én voor jezelf.
Zadkine Airlines
Wist jij dat wij op locatie beschikken over onze eigen Zadkine vliegtuig? In dit vliegtuig volg je praktijklessen en leer je reizigers begeleiden voor, tijdens en na hun vlucht. Je leert wat je moet doen bij lastige situaties. Bijvoorbeeld hoe je moet handelen wanneer mensen zenuwachtig zijn om te vliegen en wat je moet doen bij agressieve reizigers. Daarnaast bereiden we je voor op de rol van grondsteward(ess), waarbij je verantwoordelijk bent voor een goede start van de reis. Je leert hoe je check-in procedures efficiënt uitvoert en ervoor zorgt dat alles op de luchthaven soepel verloopt.
Wat ga je doen?
Je krijgt les in vreemde talen en je leert over toeristische bestemmingen, luchtvaart, reserveringssystemen en alle veiligheidsregels. Want in noodsituaties moet jij precies weten hoe je iedereen in veiligheid brengt.
Naast de verplichte vakken mag je zelf nog een keuze maken in de vakken die je wilt volgen. Deze keuzedelen volg je online, zodat je dit op je eigen tijdstip kunt doen.
Vreemde talen
Als steward(ess) en grondsteward(ess) ontmoet je mensen uit verschillende landen. Handig dus als jij veel talen spreekt. Tijdens deze opleiding krijg je naast Nederlands ook Engels, Duits en Spaans.
- Safety & security
- Frontoffice
- Mind your step
- Topografie
- Afhandeling bagage
- Computerreserveringssystemen
- Nederlands
- Engels
- Duits en/of Spaans
- Rekenen
- Burgerschap
Daarnaast mag je zelf nog een keuze maken in de vakken die je wilt volgen. Deze keuzedelen kun je online volgen, zodat je dit op je eigen tijdstip kunt doen. Aan het begin van de opleiding laten we je zien uit welke onderwerpen je kunt kiezen.
Locatie
Je krijgt les op het Benthemplein in hartje Rotterdam. Hier oefen je in twee echte vliegtuigcabines en moderne praktijklokalen. De locatie is goed bereikbaar, vlakbij Centraal Station met tram, trein, bus en metro.
Stage
Je loopt twee keer stage. Je eerste stage loop je bij een hotel in Nederland of in het buitenland. Om stage te kunnen lopen in het buitenland moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet je minimaal 18 jaar oud zijn en kijken we ook naar je aanwezigheid/ inzet op school.
Tijdens je tweede stage doe je ervaring op bij luchtvaartmaatschappijen en afhandelaars zoals KLM, Menzies, Cityjet en Aviapartner op Rotterdam The Hague Airport of Amsterdam Airport Schiphol. Op www.s-bb.nl kun je zien wat de kans op stage is en wat de kans op werk is als je bent afgestudeerd. Op www.stagemarkt.nl kun je gemakkelijk zien of je voor deze opleiding een stage of leerbaan kunt vinden.
Stage bij Tui Fly
Vanaf schooljaar 2023 krijgen onze derdejaarsstudenten de mogelijkheid om bij Tui Fly de stage cabinestewardess te volgen. Hiervoor moet je wel minimaal 19 jaar oud zijn wanneer je start met je stage.
Studentverhalen
Student Fleur doet de opleiding Luchtvaartdienstverlener. Ze droomt ervan om later bij KLM te werken en als stewardess de wereld over te vliegen.
Kom langs
Jouw eigen mening is het belangrijkst. Kom daarom eens langs om sfeer te proeven of loop een dagje mee als student.
Aan het werk
Als je je diploma hebt gehaald, kun je aan het werk als grondsteward(ess) of als cabinesteward(ess).
Grondstewardess/ Grondsteward
Als grondsteward(ess) ben jij het eerste aanspreekpunt voor reizigers op het vliegveld. Je helpt bij het gehele check-in proces:
- Je helpt bij het check-in proces: controleert tickets, paspoorten en labelt bagage.
- Je zorgt voor een vlotte boarding aan de gate.
- Je beantwoordt vragen en lost problemen op.
Stewardess/ steward
- Je verwelkomt passagiers aan boord, zorgt dat iedereen op de juiste plek zit en controleert de cabinevoorraad.
- Je geeft veiligheidsinstructies, helpt passagiers en zorgt voor hun comfort tijdens de vlucht.
- Je serveert maaltijden en zorgt ervoor dat de sfeer aan boord ontspannen is.
Voor beide functies geldt dat er vaak gevraagd wordt dat je binnen een uur op je werklocatie kan zijn. Daarnaast werk je in ploegendienst, met wisselende werkuren, inclusief weekenden, nachten en vakanties. Flexibiliteit is dus belangrijk!
Toekomst in cijfers
Wil je weten hoeveel je kunt verdienen, wat de baankans is van deze opleiding en meer feiten? Via onderstaande link (PDF) vind je o.a. informatie over het salaris, baankans en hoeveel mensen gaan doorstuderen na deze opleiding. Deze cijfers zijn van Regio Rijnmond.
Alle toelatingseisen
Luchtvaartmaatschappijen hebben zelf ook een lijst met eisen waar je aan moet voldoen om stage te mogen lopen of om bij hun te mogen werken:
- Om in de luchtvaart te kunnen werken word je gescreend. Heb je een buitenlands paspoort, dan kan deze screening (veel) langer kunnen duren.
- Je bent minimaal 8 jaar woonachtig in Nederland.
- Sterkte bril of lenzen maximaal tussen -5 en +5 (doktersverklaring nodig).
- Geen (ge)hoorproblemen volgens luchtvaartstandaard (doktersverklaring nodig).
- Vrouwen: lengte tussen 1.58 meter en 1.90 meter en confectiemaat 36-40.
- Mannen: lengte tussen 1.75 meter en 1.90 meter en confectiemaat 46-52.
- Je bent in het bezit van een zwemdiploma A.
- Als jij solliciteert op een stageplaats checken veel luchtvaartmaatschappijen of jij of iemand uit je directe familie ooit in aanraking is geweest met Justitie. Als dit gebeurd is, word je hoogstwaarschijnlijk geweigerd bij de luchtvaartmaatschappij.
- Tijdens leerjaar 3 ga je stagelopen bij een luchtvaartbedrijf; je werktijden kunnen dan heel vroeg in de ochtend of laat in de avond zijn, dus check je reisopties.
Houd rekening met deze toelatingseisen:
1. Meld je op tijd aan
Wil je in augustus/september starten? Meld je aan voor 1 april. Dan heb je recht op plaatsing. Aanmelden na 1 april kan ook. Misschien kun je dan niet de opleiding van jouw voorkeur volgen. In dat geval gaan we samen op zoek naar een passende opleiding.
2. Bekijk of jij de juiste vooropleiding hebt gevolgd
3. Volg de verplichte intake-activiteit
Na je aanmelding ontvang je per mail een uitnodiging voor een intake-activiteit. Check ook je spambox.
Je hebt één van onderstaande diploma’s of certificaten:
- Diploma vmbo-kader, vmbo-gemengd, vmbo-theoretische leerweg, mavo
- Bewijs dat de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed zijn doorlopen
- Diploma mbo-opleiding niveau 2
Wanneer jij solliciteert op een stageplaats checken veel luchtvaartmaatschappijen of jij of iemand uit je directe familie ooit in aanraking is geweest met Justitie. Mocht dit het geval zijn, dan word je hoogstwaarschijnlijk geweigerd bij de luchtvaartmaatschappij.
Veelgestelde vragen
Wil je deze mbo-opleiding bij Zadkine volgen? Leuk. Aanmelden doe je zo.
- Klik op de knop ‘meld je aan’ op deze pagina
- Vul het aanmeldingsformulier in
- Via de e-mail ontvang je een uitnodiging voor een intakegesprek
- Samen bekijken we of deze mbo-opleiding bij je past. Ook vragen we je om mee te doen aan intake-activiteiten.
- Na de intake-activiteiten krijg je een studiekeuzeadvies
- Past de opleiding bij jou, dan schrijf je je definitief in.
Het lesgeld is vastgesteld op € 1419,- (schooljaar 2024/2025).
Je betaalt lesgeld als je:
- Op 1 augustus 18 jaar of ouder bent
- Een BOL-opleiding volgt op het mbo
- Een voltijdopleiding volgt in het volwassenenonderwijs (vavo)
Je betaalt het lesgeld aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (IB Groep/DUO). De IB Groep/DUO stuurt je in december bericht over de betaling van het lesgeld.
Meer weten over de kosten van een mbo-opleiding? Of zoek je hulp bij studiekosten?
Remco Nefs
Adviseur Plaatsing & VoorlichtingHeb je nog vragen over deze opleiding? Neem dan contact op met mij.