Uurwerktechnisch restauratiespecialist
School & Stage (BOL)
Je wordt vakspecialist in het repareren, onderhouden en restaureren van horloges en klokken. Na de opleiding kun je een eigen atelier starten of werken in de luxe industrie. Tijdens de opleiding kies je een gespecialiseerd profiel dat aansluit bij jouw interesses.
Over jouw opleiding
Tijdens de opleiding Uurwerktechnisch restauratie specialist leer jij heel precies werken aan aan ingewikkelde mechanieken. Jij wordt een echte vakspecialist. De eerste twee leerjaren vormen een sterkte basis. Daarna specialiseer jij je: je kiest een profiel. Hieronder lees je er alles over!
Luxury specialist
Jij bent een vakspecialist. Je repareert, onderhoudt en restaureert horloges en klokken van echte topmerken. Als luxury specialist kun je een eigen reparatie- of restauratieatelier in het hoog segment starten. Of je gaat aan de slag in de luxe industrie waar je service uitvoert aan horloges van bekende merken. Vintage horloges hebben geen geheimen voor jou. Jij voert reparaties uit volgens strikte kwaliteitseisen. Ook heb je de mogelijkheid om te certificeren voor een specifiek merk atelier, zoals Breitling, Rolex, Panerai en andere top merken.
Met jouw passie voor luxe horloges, zit je goed op dit profiel van de opleding. Jij wil het beste voor de klant. Dat is mooi want jij werkt aan kostbare horloges.
Tijdens deze opleiding gaan we met de klas op bezoek in Genève, bij een topmerk als Vacheron Constantin. Voor excellente studenten is er een kans om een training te volgen in Zwitserland.
Restauratie conservatie specialist
Als restauratie conservatie specialist weet jij alles van vintage horloges, antieke klokken en andere pre-owned uurwerken. Jij kunt deze uurwerken vakkundig herstellen en verkopen. Je leert opdrachten aannemen en welke prijs je voor de restauratie of conservatie kunt berekenen. Je kunt jouw klant straks ook van alles vertellen over stijl, herkomst en de waarde van de klok en/of het horloge. In deze opleiding is er veel aandacht voor het technische gedeelte van het beroep en het starten van een eigen bedrijf. Zo ga jij straks vol zelfvertrouwen aan het werk.
Kies jij voor dit profiel, dan ben je iemand die heel precies kan werken aan ingewikkelde mechanieken. Het restaureren van honderden jaren oude uurwerken zal een groot onderdeel van je carrière worden.
Tijdens deze opleiding gaan we met de klas op bezoek bij Neuchatel in Zwitserland, bij het museum voor horloges en klokken met hele bijzondere stukken. Na het afronden van de opleiding met dit profiel kun je op hbo-niveau verder studeren bij een restauratie opleiding.
Designer
Kies jij voor het profiel Design? Dan is het maken van nieuwe ontwerpen helemaal jouw ding. Je start een eigen merk of productlijn en bent in staat om - naast het ontwerpen - ook veel van het technische werk van een horlogemaker uit te voeren. Je weet alles van de toeleveranciers binnen de branche. Ook kan je meewerken aan het ontwerp voor andere (top)merken.
Doordat je goed begrijpt wat de technische uitdagingen zijn binnen de uurwerkindustrie, kan je tijdens het ontwikkelen van een nieuw product goed inschatten wat er nodig is om het succesvol op de markt te brengen. Marketing krijgt veel aandacht binnen dit profiel.
In het profiel Designer leer jij alles over de basis van product design en hoe je een eigen identiteit geeft aan jouw merk. 2D en 3D (CAD) tekenen zijn een belangrijk onderdeel van je opleiding. Er is een mogelijkheid om een officieel certificaat te halen voor een toonaangevend CAD programma! Tijdens deze opleiding gaan we ook met de klas op bezoek in Genève, bij een topmerk als Vacheron Constantin.
Verhalen van en voor studenten
Wat ga ik doen?
Welk profiel je ook kiest: tijdens jouw opleiding maak je kennis met alle aspecten van het vak. Fijn mechanische bewerkingen zoals draaien, frezen en handmatige afwerken zijn onderdeel van de lessen. Je leert ook over het inrichten van je eigen atelier en het uitvoeren van kwaliteitscontroles op het hoogste niveau. Ook het verlenen van hoogwaardige service behoren tot je opleiding.
Stage lopen
Stages bij bedrijven vormen een belangrijk onderdeel van je opleiding. Op deze opleiding loop je stage een van de top bedrijven die Nederland rijk is.
Je leert in de praktijk de fijne kneepjes van het vak. Zadkine Vakschool Schoonhoven werkt intensief samen met bedrijven in het hele land én het buitenland. Zo weten we wat er speelt op de arbeidsmarkt en welke vaardigheden belangrijk zijn voor bedrijven. Samen met deze bedrijven bereiden wij jou zo goed mogelijk voor op de succesvolle toekomst.
Op kansopwerk kun je zien wat de kans op stage is en wat de kans op werk is als je bent afgestudeerd. Op stagemarkt kun je gemakkelijk zien of je voor deze opleiding een stage of leerbaan kunt vinden.
Locatie
Schoonhoven is al heel lang dé Zilverstad van Nederland. En Vakschool Schoonhoven is de enige school in Nederland waar je opgeleid wordt voor een baan in de goud-, zilver-, juwelier- en uurwerkbranche. Daarom komen studenten uit het hele land. Veel van hen wonen op kamers. Dit geeft Schoonhoven als (mini) studentenstad een gezellige sfeer. In school zit een hele goede kantine en er zitten twee supermarkten in de buurt.
Schoonhoven is goed bereikbaar vanaf Rotterdam, Gouda en Utrecht. Vanaf Capelse brug pak je bus 295 en stapt uit in Schoonhoven Noord. Je loopt in twee minuten naar school.
Jouw vakken
Praktijkvaardigheden met horloges, klokken en technieken zoals draaien, frezen, vijlen en zagen.
Ook krijg je vakken als materiaalkennis, theorie over raderwerken en slagwerken.
Maar ook vaktekenen 2D & 3D (CAD), theorie elektrische uurwerken en natuurlijk Nederlands, Engels, rekenen en algemene ondernemersvaardigheden.
Aan het werk
Werken in dit vak, biedt je vele kansen. De technische kennis, oog voor detail en handvaardigheid zullen je goed van pas komen tijdens je carrière. Naast de horloges en klokken kan je ook heel goed in de fijnmechanische sector aan het werk.
Na het afronden van de opleiding kun je een eigen bedrijf starten of aan de slag gaan bij een werkgever die past in het door jou gekozen profiel. Ga jij aan de slag bij een restauratie atelier, klokkenrestaurator, luxe merk in Zwitserland, online service platform of de technische design afdeling van een topmerk?
Opleiding in cijfers
Wil je weten hoeveel je kunt verdienen, wat de baankans is van deze opleiding en meer feiten? Via onderstaande link (PDF) vind je o.a. informatie over het salaris, baankans en hoeveel mensen gaan doorstuderen na deze opleiding. Deze cijfers zijn van Regio Rijnmond.Veelgestelde vragen
Wat zijn de studiekosten? Wat zijn de toelatingseisen? Hoe kan ik een kamer vinden? Je barst vast van de vragen.
Het lesgeld is vastgesteld op € 1419,- (schooljaar 2024/2025).
Je betaalt lesgeld als je:
- Op 1 augustus 18 jaar of ouder bent
- Een BOL-opleiding volgt op het mbo
- Een voltijdopleiding volgt in het volwassenenonderwijs (vavo)
Je betaalt het lesgeld aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (IB Groep/DUO). De IB Groep/DUO stuurt je in december bericht over de betaling van het lesgeld.
In deze pdf kun je precies zien wat de kosten per leerjaar zijn, waaronder kosten voor materiaal, excursies en boeken.
Ben je 18 jaar of ouder, ga je een BOL-opleiding volgen én heb je de Nederlandse nationaliteit (of een verblijfsvergunning type 2, 3 of 4)? Dan heb je recht op studiefinanciering.
Studiefinanciering voor mbo bestaat uit 4 onderdelen: een basisbeurs, een aanvullende beurs, een lening en een studentenreisproduct. De basisbeurs en het studentenreisproduct zijn er voor iedereen. Een aanvullende beurs en een lening moet je extra aanvragen. Kijk voor meer informatie op de website de van DUO.
Houd rekening met deze toelatingseisen:
1. Meld je op tijd aan
Wil je in augustus/september starten? Meld je aan voor 1 april. Dan heb je recht op plaatsing. Aanmelden na 1 april kan ook. Misschien kun je dan niet de opleiding van jouw voorkeur volgen. In dat geval gaan we samen op zoek naar een passende opleiding.
2. Bekijk of jij de juiste vooropleiding hebt gevolgd
3. Volg de verplichte intake-activiteit
Na je aanmelding ontvang je per mail een uitnodiging voor een intake-activiteit. Check ook je spambox.
Onze studenten komen uit het gehele land. De meesten zullen dus zelfstandig moeten wonen. In eerste instantie dien je zelf stappen te ondernemen om een geschikte kamer te vinden. Voor hulp bij het vinden van een kamer (of gereedschap) kun je kijken op onze Prikbord pagina.
Wil je deze opleiding volgen? Leuk. Aanmelden doe je zo.
- Meld je online aan met DigiD of je BSN.
- Via de e-mail ontvang je een uitnodiging voor het intakegesprek. Check ook je spambox.
- Bij sommige opleidingen word je gevraagd om mee te doen aan een extra activiteit naast het intakegesprek.
- Tijdens het intakgesprek bekijken we samen of de opleiding bij je past.
- Je ontvangt van ons een studiekeuzeadvies.
- Past de opleiding bij jou, dan wordt jouw inschrijving definitief.
Praktijkvaardigheden met horloges, klokken en technieken zoals draaien, frezen, vijlen en zagen.
Ook krijg je vakken als materiaalkennis, theorie over raderwerken en slagwerken.
Maar ook vaktekenen 2D & 3D (CAD), theorie elektrische uurwerken en natuurlijk Nederlands, Engels, rekenen en algemene ondernemersvaardigheden.
Kom langs
Jouw eigen mening is het belangrijkst. Kom daarom eens langs om sfeer te proeven of loop een dagje mee als student.
Jacqueline Rijneveld
Adviseur Plaatsing & VoorlichtingHeb je vragen over deze opleiding? Neem contact op met Jacqueline.