Kom naar de Open Dag op vrijdag 31 januari 2025
Opleidingen
Studiekeuze
Aanmelden
Menu
150+
Opleidingen op vier niveaus
15+
Goed bereikbare locaties
Mbo-school
met veel mogelijkheden
Grote
kans op een baan
Studenten Maritiem touw werpen

Aankomend medewerker maritiem

School & Stage (BOL)

Ben jij graag op het water en zoek je avontuur? Kies voor de opleiding Aankomend Medewerker Maritiem! Duik in het maritieme leven, loop stage bij de Marine en bereid je voor op een carrière bij Defensie. Ben jij klaar voor actie?

De opleiding

Ben jij graag op het water en heb jij zeebenen? Op een marineschip is zo veel te doen! Aan het roer, op het dek, op de brug, in het onderhoud of op de basis.

Tijdens de opleiding staan militaire basisvaardigheden, maritieme vakken en sport centraal. Je kiest keuzedelen om je verder te specialiseren en verbreedt en verdiept jouw vakmanschap.

Deze opleiding wordt maar op 3 ROC’s in Nederland gegeven. Een unieke kans.

Voor wie is deze opleiding?

Houd je van een uitdaging en ben je een echte doorzetter? Ben je sportief, fit en heb je een goede gezondheid? Kan je goed samenwerken en improviseren in onverwachte situaties? Ben je binnenkort in het bezit van een vmbo-diploma en ben je minimaal 15 jaar oud? Dan is VeVa misschien wel iets voor jou!

Deze opleiding is ook te volgen op niveau 3. Je wordt in 2 jaar opgeleidt tot Aankomend Onderofficier Maritiem

Wat ga je leren?

In de VEVA-opleiding Maritiem ontdek je alles over het werken op een schip en hoe je jouw skills inzet bij Defensie. Je leert werken op het dek, in de commandocentrale, op de brug en in het netwerkoperatiecentrum waar alle communicatie plaatsvindt. Daarnaast leer je hoe je een schip aan- en afmeert en de zee afspeurt naar vijanden en drenkelingen. 

Tijdens je VeVa-opleiding ontwikkel je zowel je vakmanschap als je sociale en communicatieve vaardigheden, met een sterke nadruk op samenwerking.

Stage is een belangrijk onderdeel van je opleiding. Je gaat dan ook op bivak. Je brengt dan één of meerdere nachten door in het bos. We noemen dat veldoefeningen. Je eet en slaapt hier en bent de hele dag bezig met militaire oefeningen en trainingen. Deze oefeningen worden door onze studenten ervaren als één van de leukste onderdelen van de opleiding. In je examenjaar laat je je doorzettingsvermogen zien tijdens onze 24-uurs NOAD oefening (Nooit Opgeven Altijd Doorgaan).

Waar kom je terecht?

Campusplein is een bruisende plek. Rondom dit plein vind je meerdere scholen, waaronder Zadkine Veiligheidsacademie, Sport & Bewegen en de kappersopleiding. Neem je een pauze met je vrienden op het plein, dan zie je sportende jongeren, patrouillerende beveiligers en marsende VeVa-studenten. De Veiligheidsacademie is een modern en licht gebouw, waar je docenten en studenten in zowel burger als uniform tegenkomt. 

Vakken

VeVa staat voor Veiligheid en Vakmanschap en bereid je voor op een toekomst bij Defensie. Tijdens je VeVa-opleiding ontwikkel je zowel je vakmanschap als je sociale en communicatieve vaardigheden, met een sterke nadruk op samenwerking.

Stage

Elke maand loop je een week stage bij de Marine in Den Helder. Je brengt de theorie in praktijk, leert samenwerken en ervaart het leven aan boord van een marineschip.

Onze samenwerking met het ministerie van Defensie zorgt ervoor dat wij jouw stageplaats kunnen garanderen.

Waarom VeVa Maritiem

Aan het werk

Met je diploma kun je werken bij de Marine in verschillende functies zoals op het dek, aan het roer of in het onderhoud van een schip. Bijvoorbeeld bij de Operationele Dienst van de Marine. De Operationele Dienst houdt zich ook bezig met het echte zeemanswerk: onderhoud van het dek en benedenschip, uitkijken vanaf de brug, het schip sturen (roerganger) en het laden en lossen. Van het bestrijden van mijnen tot het onderhoud aan dekken, sloepen en het gereedleggen van trossen. Werkzaamheden die je in een hecht team met bevriende collega’s verricht. Als matroos binnen de Operationele Dienst ben je samen met je team dan ook vaak te vinden op de brug of in de commandocentrale. Maar je werkt ook vaak samen aan dek of in het benedenschip.

Een half jaar voor het afronden van je opleiding, krijg je een uitnodiging om te solliciteren bij Defensie. Een VeVa-diploma geeft je deze sollicitatiegarantie. Er volgt wel een aanstellingskeuring die je succesvol moet afronden. Kijk voor de toelatingseisen op www.werkenbijdefensie.nl.

Ook buiten Defensie biedt deze opleiding een goede basis voor een maritieme carrière.

Opleiding in cijfers

Wil je weten hoeveel je kunt verdienen, wat de baankans is van deze opleiding en meer feiten? Via onderstaande link (PDF) vind je o.a. informatie over het salaris, baankans en hoeveel mensen gaan doorstuderen na deze opleiding. Deze cijfers zijn van Regio Rijnmond.

Verder studeren

Na het behalen van je diploma kan je ervoor kiezen om door te stromen naar niveau 3. Je verlengt je opleiding met 6 maanden en wordt opgeleid tot Aankomend Onderofficier Maritiem.  

Toelating & aanmelding

Heb je vragen over de opleiding of wil je je aanmelden? Hieronder vind je alle informatie. Staat jouw vraag er niet bij? Neem gerust contact met ons op.

Beperkt aantal plaatsen beschikbaar

Wil je deze opleiding volgen? Wees er snel bij, want voor deze opleiding is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar (dit heet Numerus Fixus). In het eerste studiejaar kunnen maximaal 20 studenten de opleiding starten.

Hoe sneller je je dus aanmeldt, hoe groter de kans op een plek. We wijzen de plekken namelijk toe op volgorde van aanmelding.

Is het maximum aantal studenten bereikt, dan is er de mogelijkheid dat je op een wachtlijst komt. Je maakt nog kans, maar je kunt ook verder kijken naar andere opleidingen binnen Zadkine.

Toelating

Over de Campus

De Campus

De moderne gebouwen aan het Campusplein zijn van alle gemakken voorzien om te kunnen leren, sporten en werken. Op het Campusplein bevindt zich het moderne gebouw van de Veiligheidsacademie. De Campus is uitstekend bereikbaar, ongeveer 2 minuten lopen vanaf metrostation Zalmplaat. Er is een fietsenstalling aanwezig. In de directe omgeving van de school is voldoende gratis parkeerruimte beschikbaar. De Veiligheidsacademie beschikt over een goede kantine. Wil je toch iets anders? Op 350 meter afstand bevindt zich een supermarkt.
De Campus is voorzien van alle faciliteiten. Op het Campusplein, waar veel ruimte is om buiten te sporten en samen te komen met je vrienden, is ook een groot sportgebouw. Dit gebouw beschikt over meerdere sportzalen, een fitnessruimte, een dojo en een klimwand. Om het gebouw heen zijn een praktijkstraat en groenstroken om praktijksituaties te oefenen.

Sport

Tijdens al onze opleidingen doe je veel aan sport, want het is belangrijk dat je een goed uithoudingsvermogen hebt, fysiek sterk bent en tegen een stootje kan. Je doet aan fitness, crossfit, zelfverdediging en klimmen. Deze faciliteiten zijn allemaal te vinden op de campus. Maar ook buiten werk je aan het verbeteren van je kracht en je conditie. Die lessen gaan altijd door. Je loopt hard rond de campus, maar ook in de woonwijk. Verderop in de wijk hebben we een uitdagende survivalbaan waar we gebruik van kunnen maken.

Kom langs

Veiligheidsacademie

Receptie

Heb je vragen over één van onze  veiligheidsopleiding? Neem gerust contact op!

contact met Zadkine Veiligheidsacademie
Deze opleiding wordt verzorgd door: Zadkine Veiligheidsacademie & Sport
150+
Opleidingen op vier niveaus
15+
Goed bereikbare locaties
Mbo-school
met veel mogelijkheden
Grote
kans op een baan