
Logistiek medewerker-VeVa/Defensie
School & Stage (BOL)
Is een logistieke functie bij Defensie iets voor jou? Jij zorgt ervoor dat je collega’s altijd de juiste spullen hebben, zowel op de kazerne als tijdens missies. Met deze opleiding haal je een mbo-diploma in logistiek en word je voorbereid op een baan bij Defensie. Ben jij klaar voor deze uitdaging? Meld je aan!
Alles over Logistiek medewerker-VeVa/Defensie
Wil jij werken bij Defensie en een belangrijke rol spelen? Als logistiek medewerker zorg jij ervoor dat je collega’s altijd de juiste spullen hebben. Dit doe je op de kazerne, tijdens oefeningen of bij uitzendingen. Je leert het logistieke vak en krijgt ook militaire basisvaardigheden. Je leert veel in de praktijk door stages en werkweken, zodat je goed voorbereid bent op jouw toekomstige werk bij Defensie.
Je leert alles over logistieke processen en doet veel praktijkervaring op. Je sport veel en werkt samen aan fysieke en mentale uitdagingen, zoals de werkweek en de NOAD-oefening: Nooit Opgeven Altijd Doorgaan.
Deze opleiding is ook te volgen op niveau 3. Je wordt in 3 jaar opgeleid tot VeVa Logistiek Teamleider.
Deze opleiding is voor jou als je een belangrijke rol wilt spelen in de logistieke processen van Defensie.
- Je bent sportief, fit en gezond.
- Je kunt goed samenwerken en improviseren.
- Je hebt binnenkort een vmbo-diploma.
- Je bent minimaal 15 jaar oud.
- Je wilt werken bij Defensie, maar ook een vak leren.
Je krijgt les in logistieke vakken. Je leert hoe je goederen beheert, transport regelt en een magazijn organiseert. Daarnaast volg je militaire basisvaardigheden zoals kaartlezen en exercitie (oefeningen) en doe je veel aan sport. Dit maakt jouw opleiding uniek in vergelijking met een reguliere logistieke opleiding. Je ontwikkelt vakmanschap en leert een veelgevraagd vak, zowel binnen als buiten Defensie.
Elke vier weken loop je een week stage bij Defensie. Je ervaart hoe het leven op de kazerne is en ontdekt of dit bij je past. Je leert hoe Defensie omgaat met logistieke processen en past jouw kennis direct toe.
De logistieke vakken volg je bij Zadkine Logistiek College. Daar haal je ook je heftruckcertificaat. Bij de Veiligheidsacademie volg je de keuzedelen Veiligheid 1 en 2. Stage loop je bij Defensie.
Vakken
VeVa staat voor Veiligheid en Vakmanschap en bereid je voor op een toekomst bij Defensie. Tijdens je VeVa-opleiding ontwikkel je zowel je vakmanschap als je sociale en communicatieve vaardigheden, met een sterke nadruk op samenwerking.
Logistieke vakken
Je leert alles over het logistieke proces, zoals:
- Magazijnbeheer en voorraadbeheer
- Transport en distributie van goederen
- Werken met logistieke systemen en software
- Laden en lossen van materieel
- Goederen opslaan en uitgeven
- Werken met heftrucks en andere transportmiddelen
Militaire vakken
Je leert militaire basisvaardigheden, zoals:
- Patrouilleren
- Kaartlezen
- Militaire EHBO
- Brandbestrijding
Sport
Fysieke fitheid en uithoudingsvermogen zijn belangrijk voor logistiek werk. Daarom doe je veel aan sport, zoals:
- Krachttraining en conditietraining om zwaar werk aan te kunnen
- Tiltechnieken en ergonomisch werken om blessures te voorkomen
- Hardlopen, marsen en trainen op de survivalbaan voor uithouding en doorzetting. Deze lessen gaan altijd door, ook bij slecht weer.
- Samenwerkingsoefeningen om sterker te worden als team
Zo word je fysiek en mentaal klaargestoomd voor een uitdagende carrière in de logistiek bij Defensie.
Naast de vakken die je krijgt om het veiligheidsberoep te leren, volg je ook lessen voor de vakken Nederlands, Engels, rekenen, burgerschap en sociale vaardigheden. Bij sommige opleidingen leer je ook handige life skills.
Stage
Praktijkervaring is een belangrijk onderdeel van de opleiding. Elke maand loop je een week stage bij Defensie op de vliegbasis in Woensdrecht. Je ervaart hoe het leven is op de kazerne en ontdekt of dit bij je past. Je leert hoe logistiek werkt binnen Defensie en hoe belangrijk deze rol is. Hier breng je de theorie in praktijk.
Stageplek gegarandeerd
Onze samenwerking met het ministerie van Defensie zorgt ervoor dat wij jouw stageplaats kunnen garanderen.
In het veld
Je gaat regelmatig op bivak, waarbij je één of meerdere nachten doorbrengt in het veld. Dit noemen we veldoefeningen. Je eet, slaapt en traint hier en werkt aan militaire skills zoals kaartlezen, samenwerking en doorzettingsvermogen. Veel studenten vinden dit een van de leukste en meest leerzame onderdelen van de opleiding!
Kom langs
Lijkt deze opleiding je leuk? Kom kennismaken! Ontmoet studenten en docenten en proef de sfeer in het gebouw. Zo ontdek je of deze opleiding echt bij je past.
Aan het werk
Met je diploma kun je bij Defensie werken in de logistiek. Je kunt aan de slag in verschillende functies, zoals:
- Goederen beheren
- Transport regelen
- Magazijn organiseren
- Het laden en lossen van vracht
Veel studenten gaan na de opleiding werken als logistiek medewerker bij:
- De Landmacht, binnen de afdeling Bevoorrading & Transport
- De Luchtmacht, waar je zorgt voor de voorziening van materieel
- De Marine, waar je werkt aan de bevoorrading van schepen
Je werkplek kan een Squadron, een Expeditie of een afdeling Logistiek zijn. Je zorgt ervoor met je team dat je collega’s op de kazerne of tijdens missies altijd de juiste spullen hebben.
Solliciteren bij Defensie
Een half jaar voor je diploma krijg je een uitnodiging om te solliciteren bij Defensie. Met je VeVa-diploma heb je de garantie om te solliciteren, maar je moet wel een keuring succesvol doorlopen. Wil je weten of je voldoet aan de eisen? Kijk dan op www.werkenbijdefensie.nl.
Ook buiten Defensie aan de slag
Wil je liever ergens anders werken? Dan biedt deze opleiding ook een goede basis voor een baan in de logistieke sector buiten Defensie.
Toekomst in cijfers
Wil je weten hoeveel je kunt verdienen, wat de baankans is van deze opleiding en meer feiten? Via onderstaande link (PDF) vind je o.a. informatie over het salaris, baankans en hoeveel mensen gaan doorstuderen na deze opleiding. Deze cijfers zijn van Regio Rijnmond.
Aanmelding en intake
Past deze opleiding bij jou? Lees hier hoe je je aanmeldt, waar je op moet letten en wat je kunt verwachten na je aanmelding. Heb je nog vragen? Neem gerust contact met ons op!
Beperkt aantal plaatsen beschikbaar.
Deze opleiding heeft een Numerus Fixus. Er zijn maar weinig plekken in het eerste studiejaar. Meld je op tijd aan!
Hoe eerder je jezelf aanmeldt, hoe groter de kans op een plek.
De plekken worden toegekend op volgorde van aanmelding. Als de opleiding vol is, kun je op de wachtlijst komen. Je maakt nog kans, maar kunt ook kijken naar andere VeVa-opleidingen.
Houd rekening met deze toelatingseisen:
1. Meld je op tijd aan
Wil je in augustus/september starten? Meld je aan voor 1 april. Dan heb je recht op plaatsing. Aanmelden na 1 april kan ook. Misschien kun je dan niet de opleiding van jouw voorkeur volgen. In dat geval gaan we samen op zoek naar een passende opleiding.
2. Bekijk of jij de juiste vooropleiding hebt gevolgd
3. Volg de verplichte intake-activiteit
Na je aanmelding ontvang je per mail een uitnodiging voor een intake-activiteit. Check ook je spambox.
Wil je deze opleiding volgen? Meld je aan via de roze aanmeldknop!
Let op: Je aanmelding is nog niet definitief. Na je aanmelding krijg je een uitnodiging voor een VeVa-voorlichtingsavond. Hier hoor je samen met je ouders/verzorgers wat je te wachten staat bij VeVa.
Na de voorlichting vragen we je per e-mail om je keuze te bevestigen of aan te passen. Wil je starten met deze opleiding? Dan ontvang je een uitnodiging voor de intake.
De voorlichtingen voor het nieuwe studiejaar zijn op:
- donderdag 3 oktober
- donderdag 24 oktober
- donderdag 12 december
- donderdag 13 februari
- donderdag 20 maart
- donderdag 3 april
- woensdag 16 april
- donderdag 15 mei
Op tijd aanmelden is belangrijk! Het bijwonen van een voorlichtingsavond is verplicht om je definitief in te kunnen schrijven.
Ben jij klaar voor deze opleiding?
Om zeker te weten dat deze opleiding bij je past, doe je mee aan een intakedag.
Wat gebeurt er op de intakedag?
- Fysieke test: Je doet een Coopertest en een bootcamp om je conditie en kracht te meten. Bereid jezelf hier goed op voor!
- Competentietest: We kijken naar je inzet, doorzettingsvermogen en discipline. Ook beoordelen we hoe je onder druk presteert, samenwerkt en communiceert.
- Gesprek: Na het ochtendprogramma hebben we een gesprek. Hier vertel je wie je bent en waarom je voor deze opleiding kiest.
Na de intake
- Positief resultaat? Je krijgt informatie over de aanvraag van je VOG en de SMA-keuring (Sportmedische Advisering).
- Niet geslaagd? Geen zorgen! Het Studiekeuzecentrum helpt je bij het vinden van een andere passende opleiding.
Belangrijk om te weten
- Je hebt de Nederlandse nationaliteit nodig om later bij Defensie te kunnen werken.
- Er zijn een beperkt aantal plaatsen (Numerus Fixus) – De beschikbare plekken worden toegekend op volgorde van aanmelding.
Om stage te lopen of te werken bij jouw leerwerkbedrijf heb je een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) nodig. Deze officiële verklaring is verplicht.
Met deze verklaring bewijs je dat je geen strafbare feiten hebt gepleegd in het verleden. Twijfel je of je een VOG kunt krijgen? Neem contact met ons op.
Geen VOG betekent geen stage, dus check voordat je aan deze opleiding begint bij je gemeente of je een VOG kunt krijgen. Meer informatie vind je op: watdevog.nl.

Over de Campus
Campusplein is de plek om te leren, sporten en werken
De Veiligheidsacademie ligt centraal aan het Campusplein, op maar 2 minuten lopen van metrostation Zalmplaat. Je fiets parkeer je in de fietsenstalling, en er is voldoende gratis parkeergelegenheid.
Op het Campusplein is volop ruimte om buiten te sporten en samen te komen met je vrienden. In het grote sportgebouw vind je meerdere sportzalen, een fitnessruimte, een dojo en een klimwand. Buiten zijn er een praktijkstraat en groenstroken om praktijksituaties te oefenen.
Campusplein is een bruisende plek. Hier komen verschillende opleidingen samen, zoals Zadkine Veiligheidsacademie, Sport & Bewegen en de kappersopleiding. In je pauze zie je sportende studenten, patrouillerende beveiligers en marcherende VeVa-studenten. De Veiligheidsacademie zelf is een modern en licht gebouw, waar je docenten en medestudenten zowel in burger als in uniform tegenkomt. Er is een goede kantine. WIl je toch wat anders, dan loop je 350 meter naar de supermarkt.
Ben jij klaar om hier aan de slag te gaan?
Veiligheidsacademie
ReceptieHeb je vragen over één van onze veiligheidsopleiding? Neem gerust contact op!
