Opleidingen
Studiekeuze
Aanmelden
Menu
150+
Opleidingen op vier niveaus
15+
Goed bereikbare locaties
Mbo-school
met veel mogelijkheden
Grote
kans op een baan

“De docenten leggen alles rustig uit, zelfs als dat dertig keer nodig is”

Laura (17) wist al vanaf het derde jaar middelbare school dat ze opticien wil worden. Waarom? Omdat ze graag mensen wil helpen. Ze is gevallen voor het beroep en wil hierna zelfs doorstuderen tot contactlensspecialist. Een echte harde werker met een droom.

Waarom heb je voor deze opleiding gekozen?

Laura: “Toen ik klein was, moest ik vaak naar de oogarts omdat ik een lui oog had. Hierdoor droeg ik een tijdje een bril, wat regelmatig zorgde voor bezoekjes aan de opticien, vooral als ik mijn bril had verbogen of gebroken tijdens het buitenspelen. Ik wilde altijd al mensen helpen, maar ik kan niet tegen bloed. Dus ging ik op zoek naar beroepen in de zorg die bij mij zouden passen. Met een beetje hulp en door mijn eigen ervaringen, kwam ik uit bij het beroep opticien.”

Wat leer je allemaal bij de opleiding?

“De opticienopleiding duurt drie jaar en in die tijd leer je veel verschillende dingen. Natuurlijk leer je over de anatomie van het oog en hoe je brillen moet afstellen, maar ook hoe je glazen moet slijpen en verkooptechnieken. Wat ik persoonlijk heel belangrijk vind, is dat je ook leert hoe je met mensen in verschillende situaties omgaat.”

Hoe is je contact met medestudenten?

“In de klas zijn veel vriendschappen ontstaan en we kunnen het allemaal heel gezellig met elkaar hebben. We zijn op verschillende klassenuitjes geweest en hebben zelfs de kans gekregen om met andere klassen op buitenlandreis te gaan. Dit heeft onze band alleen maar sterker gemaakt.”

Hoe is het contact met de docenten?

“De opleiding is uitdagend, maar de docenten zijn geweldig. Ze leggen alles rustig uit, zelfs als dat dertig keer nodig is, en je kunt altijd op ze rekenen. Ook hebben we een mentor voor onze klas die er altijd voor ons is, of we nu hulp nodig hebben of gewoon ergens over willen praten.”

Wat is je favoriete vak en waarom vind je dit leuk om te volgen?

“Mijn favoriete vak is altijd werkplaats geweest. Tijdens deze praktijklessen leer je hoe je glazen moet maken en brillen moet afstellen. Het is fijn dat je na een dag met veel theorie ook een vak hebt waarbij je met je handen kunt werken.”

Hoe zijn de stages bij de opleiding?

“Bij onze opleiding loop je ieder jaar stage, wat heel nuttig is omdat je dan kunt toepassen wat je op school hebt geleerd en andersom. Ik vind het heel fijn dat ik op stage echt kan ervaren wat ik na de opleiding zal gaan doen.”

Wat wil je later met deze opleiding gaan doen?

“Het bedrijf waar ik nu stage loop en werk is echt alles wat ik zocht. Ik hoop na mijn opleiding daar deels te blijven werken en daarnaast door te leren voor contactlensspecialist.”

Zou je nog iets mee willen geven aan studiekiezers die misschien nog niet weten welke richting ze op willen?

“Ik ken veel mensen op de opleiding die voor dit beroep hebben gekozen omdat ze geen idee hadden wat ze later wilden worden, en nu kijken ze ernaar uit om de optiekwereld in te stappen. Mijn advies is: durf het te proberen en wie weet val je net zo voor het beroep als ik.”

Ontdek Zadkine

Match

Opticien

Als mensen minder goed zien en een bril nodig hebben, gaan ze naar een opticien. De opticien is dé brillenspecialist. Wil jij dit zijn? Ben je goed in techniek en maak je gemakkelijk contact met mensen? Word opticien!

150+
Opleidingen op vier niveaus
15+
Goed bereikbare locaties
Mbo-school
met veel mogelijkheden
Grote
kans op een baan