“Van drop-out naar boegbeeld!”
Suzanne de Boer is 25 jaar, woont in Utrecht en studeert voor Goudsmid (ondernemer) aan Zadkine Vakschool Schoonhoven. Ze doet de versnelde variant waarbij je in drie jaar je diploma Goudsmid kunt behalen. Suzanne doorloopt het traject net even anders dan de meesten. Haar tweede jaar deed ze opnieuw. Het ging niet zo lekker en ze stopte met school. In dat tussenjaar besefte ze dat ze eigenlijk niets liever deed dan weer terug naar school gaan. Ze zag geen andere toekomst voor zichzelf dan die van Goudsmid. Ze hoort in dit vak thuis. Één van haar voormalig Goudsmid docenten Huub Rogier zegt over Suzanne: “Ze is echt gegroeid als mens en als Goudsmid. Je zou bijna kunnen zeggen van ‘drop out’ naar boegbeeld!”
Suzanne miste het heel erg om met het vak bezig te zijn.
“Ook geeft school een bepaalde structuur aan je leven die je eigenlijk wel wilt. Mijn vriend is docent, die geeft les. In mijn tussenjaar had ik een baantje in de Horeca. Je zag elkaar daardoor bijna niet. Als je het laat versloffen op school is de drempel wel heel hoog. Het wordt eng omdat je docenten niet meer onder ogen durft te komen. Het schoolsysteem en ik botsen een beetje. Ik ben niet zo goed in procedures. Maar ik weet nu dat je voor het hele plaatje moet gaan wil je slagen”
Suzanne had al haar gereedschap nog. En na een gepassioneerde motivatiebrief aan school en een paar goede gesprekken kon ze weer instappen in het tweede jaar. Praktijkvakken vindt ze het leukst. Goudsmeden, 2D vormgeven en 3D ruimtelijk vormgeven. Van de vakken graveren, edelsteenkunde of CAD mag je er twee kiezen. “CAD is goed voor je ruimtelijk inzicht en je kunt er later nog alle kanten mee op. Graveren is vrij lastig. Die stekers zijn niet makkelijk om te hanteren. Je moet er een vrij vaste hand voor hebben en echt wel kracht zetten. Het kost heel veel oefenen. Ik vind dat precieze werk juist heel leuk om te doen. We oefenen in koper, dat is heel zacht. Goud is wat harder, vooral 14 karaats is hard. Hoe hoger het gehalte goud, hoe zachter. Zilver is vrij zacht (je kunt dat zelfs met je handen een beetje buigen)”.
“Ik vind mezelf wel creatief. Ik denk dat iemand die op het creatieve niveau niet heel sterk is, niet zo snel voor het vak van Goudsmid zou kiezen. Ik vind mezelf ook vrij technisch aangelegd. Het technisch bezig zijn is ook een leuk onderdeel van de opleiding”.
“Het is erg gezellig in Schoonhoven, ik heb er ook een tijdje gewoond. Echt een community gevoel, met een eigen studentenvereniging en feestjes. Er zijn altijd vrienden in de buurt, je hoeft nooit alleen te eten. Maar ik kom nu vooral naar school om er beter van te worden en ga dan weer naar huis. Ik sta er nu iets serieuzer in en ben vrij op mezelf. Dat is prima hier. Echt iedereen kan zichzelf zijn”.
“Het ondernemingsplan komt eraan. Hiervoor heb je veel overleg met docenten. Die zijn echt persoonlijk betrokken”.
“Na de HAVO was het nog best lastig een opleiding te kiezen. Veel oudere mensen kennen Schoonhoven wel. Maar veel jongeren hebben geen idee van het bestaan van de opleiding. Ik heb mezelf georiënteerd via een Open dag. Echt een aanrader. Je ziet mensen die de opleiding doen. En je voelt het ambacht”.
“In mijn derde jaar ga ik een half jaar stage lopen. Je kunt dat in het buitenland doen. Maar er zijn net zulke goede bedrijven in Nederland. Ik heb er al een paar op het oog. In deze periode maak je ook een meesterstuk. Dat is spannend en gaaf om te doen”.
“Iets opstarten waarmee je succesvol bent is best een uitdaging. Ik zou wel een online winkel willen. Je moet wel realistisch zijn. En met dat ene unieke concept komen. Iets nieuws. Het is in ieder geval wel mijn streven om echt mijn eigen werk te verkopen. Ik zou dat omschrijven als ‘niet geometrisch’. Maar vooral organisch. Niet te strak. Maar ‘rough around the edges’. Dat past ook helemaal bij mij”.
*De photoshoot is gedaan in het prachtige atelier Artis Causa in Schoonhoven van voormalig docent Goudsmeden Huub Rogier.