Boulanger
Werk & School (BBL)
Ben je creatief en gek op bakken? Wil je nieuwe broodproducten bedenken en meer leren over brood? Dan is deze éénjarige opleiding precies wat je zoekt. Ontdek je passie en word een specialist op het gebied van brood.
Over jouw opleiding
Misschien was het je al opgevallen, maar brood is trending! Er verschijnen steeds meer nieuwe broodsoorten op de markt. Op dit moment is er daarom behoefte aan gespecialiseerde broodbakkers met een passie voor brood. Deze specialistische opleiding leert jou het hele brood-bak-proces beter begrijpen en beheersen. Je verdiept je in verschillende broodproducten. Denk hierbij aan desembrood, veganbrood of glutenvrijbrood. Maar ook aan verschillende feestbroden, foccachia of brioches.
Broodproducten en baktechnieken
Je hebt al de nodige basiskennis zoals kneden en rijzen. Tijdens deze opleiding verdiep je je meer in de nieuwe en complexere technieken en ingrediënten op het gebied van brood- en broodproducten. Ook leer je hoe je boulangerieproducten kunt modelleren, bakken,verpakken en mooi presenteren. Daarnaast leer je hoe je de kwaliteit van producten bewaakt en hoe je de kosten kunt berekenen. Omdat je werkt met nieuwe recepten en technieken blijf je jezelf ontwikkelen.
Wat ga je doen?
Je komt één dag per week naar school. De overige dagen werk je bij een erkend leerwerkbedrijf. Hier leer je in de praktijk alles over de nieuwste broodproducten en technieken. Je leert ook over de verschillende eigenschappen van ingrediënten (zoals bloemsoorten, desem, etc.). Tijdens de opleiding krijg je masterclasses van zeer ervaren leermeesters die tot de top behoren in dit vakgebied. Hier leer je meer over de laatste trends op het gebied van brood, duurzaamheid en ingrediënten.
Als boulanger draait alles om perfecte timing en smaak. Daarom leer je tijdens je opleiding ook goed plannen en organiseren. Met een goed gepland schema zorg je ervoor dat elk brood precies op tijd uit de oven komt.
Je krijgt één dag per week (op maandag) les en alle andere dagen werk je bij een Leerwerkbedrijf. Je leert alles over de verschillende soorten granen, rijsmiddelen en hulpgrondstoffen.
Om je opleiding volledig te maken, krijg je ook les in algemene vakken:
- Nederlands
- Engels
- Rekenen
Daarnaast moet je nog een keuzevak volgen. Omdat wij willen dat je het maximale uit je studie haalt, regelen wij een studieloopbaanbegeleider voor je. Bij hem of haar kan je terecht met al je vragen over je opleiding.
We hebben goede samenwerkingen met bakkersbedrijven in Rotterdam. Tijdens de opleiding krijg je de kans om deel te nemen aan interessante workshops, zowel op school als bij bedrijven. Hier leer je van echte vakmensen. Het is niet alleen leerzaam, maar biedt ook mogelijkheden voor jouw toekomstige carrière. Misschien ontdek je hier wel jouw toekomstige werkplek!
Ook onze docenten leren van deze professionals. Zo blijven onze opleidingen altijd actueel en volgen we de laatste trends in het vakgebied. Met deze kennis ben jij goed voorbereid op de steeds veranderende wereld van het bakkersvak. Het is een geweldige kans om te groeien en jouw passie voor bakken verder te ontwikkelen.
NIEUW! Junior Boulanger voor havisten
Heb je een havo-diploma en wil je meer praktijkervaring opdoen voordat je gaat werken of naar het hbo gaat? Of vind je het theoretische deel van de havo niet zo leuk en werk je liever met je handen? Dan bieden wij een versneld traject aan van deze opleiding: Junior Boulanger.
Meer weten? Neem dan contact op met onze contactpersoon, Marco Hugens. Zijn contactgegevens vind je onderaan deze pagina.
Verhalen van studenten
Locatie
Je volgt de opleiding op locatie Benthemplein. Dit ligt in hartje Rotterdam, vlakbij het Hofplein en Rotterdam Centraal. De locatie is goed te bereiken met tram, bus en metro. Lopend ben je binnen 5 minuten op de bekende winkelstraat Coolsingel.
Op locatie hebben wij ruime en moderne praktijklokalen waar jij heerlijk aan het werk gaat. Je vindt hier ook onze brood- en banketwinkel 't Winkeltje waar onder andere onze broodproducten verkocht worden van onze studenten, door onze studenten.
Werken en leren
De bbl-variant van deze opleiding houdt in dat je één dag in de week naar school gaat en de rest van de dagen werkt bij een leerwerkbedrijf. Zo leer je niet alleen, je doet ontzettend veel praktijkervarin op. Je regelt zelf dat je voor aanvang van de opleiding een werkplek hebt.Wij werken heel intensief samen met interessante bakkersbedrijven in de regio Rotterdam-Rijnmond.
Voor een overzicht van erkende leerbedrijven kijk je op stagemarkt.nl.
Aan het werk
Als boulanger ben jij de specialist op de bakkersvloer. Je werkt in je eigen broodjeszaak of bij een exclusief en ambachtelijk bedrijf die meer dan alleen 'standaard' brood aanbiedt. Maar je kunt ook aan de slag bij luxe restaurants of hotels. Je werkt met nieuwe recepten en bedenkt deze zelf ook. Hierdoor blijf je jezelf continu ontwikkelen. Presentatie en decoratie zijn ook belangrijk voor jou en je besteedt hier veel aandacht aan. Daarnaast ben je verantwoordelijk voor het berekenen van een goede prijs voor de producten.
Werken als boulanger betekent vroeg opstaan en vroeg aan het werk. Maar het betekent ook creatief bezig zijn en mooie dingen maken.
Vervolgopleidingen
Na het behalen van je diploma kun je blijven leren. Bijna alle werkgevers bieden ontwikkeltrajecten aan met cursussen en trainingen. Met je diploma kun je bovendien doorstromen naar het hbo
Veelgestelde vragen
Houd rekening met deze toelatingseisen:
1. Meld je op tijd aan
Wil je in augustus/september starten? Meld je aan voor 1 april. Dan heb je recht op plaatsing. Aanmelden na 1 april kan ook. Misschien kun je dan niet de opleiding van jouw voorkeur volgen. In dat geval gaan we samen op zoek naar een passende opleiding.
2. Bekijk of jij de juiste vooropleiding hebt gevolgd
3. Volg de verplichte intake-activiteit
Na je aanmelding ontvang je per mail een uitnodiging voor een intake-activiteit. Check ook je spambox.
Voor deze opleiding heb je het diploma Zelfstandig werkend bakker niveau 3. Dit komt omdat deze opleiding een specialistenopleiding is.
Wil je deze opleiding volgen? Leuk. Aanmelden doe je zo.
- Meld je online aan met DigiD of je BSN.
- Via de e-mail ontvang je een uitnodiging voor het intakegesprek. Check ook je spambox.
- Bij sommige opleidingen word je gevraagd om mee te doen aan een extra activiteit naast het intakegesprek.
- Tijdens het intakgesprek bekijken we samen of de opleiding bij je past.
- Je ontvangt van ons een studiekeuzeadvies.
- Past de opleiding bij jou, dan wordt jouw inschrijving definitief.
Het cursusgeld is vastgesteld op € 715,- (schooljaar 2024/2025).
Je betaalt cursusgeld als je:
- Op 1 augustus van het schooljaar 18 jaar bent
- Een BBL-opleiding volgt (deeltijdopleiding)
- Een deeltijdopleiding volgt in het volwassenenonderwijs (vavo)
- Nederlands als tweede taal hebt (NT2)
Je hoeft geen cursusgeld te betalen als je:
- Ook al ingeschreven bent bij Zadkine voor een opleiding waarvoor je lesgeld betaalt
Je ontvangt in de loop van het schooljaar automatisch een factuur voor het cursusgeld vanuit Zadkine.
Kom langs
Jouw eigen mening is het belangrijkst. Kom daarom eens langs om sfeer te proeven of loop een dagje mee als student.
Marco Hugens
Adviseur Plaatsing & VoorlichtingWil je meer weten over deze opleiding? Aarzel dan niet en neem contact met mij op.