Begeleider maatschappelijke zorg
Leerweg Werk & School (BBL)
Werk en leer met hoofd, hart en handen in de bbl-opleiding Begeleider Maatschappelijke Zorg. Begeleid cliënten in wonen, zorg en dagbesteding, met veel ontwikkelmogelijkheden.
De opleiding start alleen bij voldoende inschrijvingen van studenten met een werkplek of stage in de maatschappelijke zorg.
Over jouw opleiding
Als beroepskracht maatschappelijke zorg werk je direct met cliënten. Je werkt in een instelling voor wonen, dagbesteding en vrije tijd. Dat kan in verschillende sectoren zijn: in de gehandicaptenzorg, geestelijke gezondheidszorg, verzorgings- en verpleeghuizen, thuiszorg en maatschappelijke opvang. Je werk is gericht op activerende begeleiding, maar je hebt ook verzorgende taken.
Je helpt kinderen, jongvolwassenen, volwassenen en ouderen met:
- een verstandelijke, lichamelijke of zintuiglijke beperking;
- een of meerdere (chronische) ziekten en/of problemen, zoals een ouderdomsziekte, psychiatrische ziekte en/of stoornis, een verslaving, dak- of thuisloos zijn, een psychosociaal of gedragsprobleem
Wat ga ik doen?
In deze bbl opleiding maatschappelijke zorg leer je alles over het vak van beroepskracht.
In dit deel van de bbl opleiding maatschappelijke zorg krijg je les in vakken die bij je beroep horen, zoals:
- Ontwikkelingspsychologie
- Methodisch handelen
- Kennis van de verschillende doelgroepen binnen de maatschappelijke zorg
- Activiteiten organiseren
- Verzorgende taken
- Communicatieve vaardigheden
Ook krijg je les in algemene vakken zoals Nederlands, Engels, rekenen, loopbaan en burgerschap. Deze vakken horen standaard bij je opleiding.
Bij de bbl opleiding volg je één dag in de week theorie op school. Dat gebeurt in projecten en klassikale lessen. Ook heb je minimaal 19 uur in de week beroepspraktijkvorming.
- Voor deze opleiding heb je een laptop nodig.
- Loop je stage in een instelling? Dan heb je waarschijnlijk een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig.
- Je moet je laten inenten tegen Hepatitis B. Deze inenting is verplicht als je in de maatschappelijke zorg wilt werken. De inenting vindt plaats op school.
Naast de standaardvakken kun je zelf nog een aantal vakken kiezen. Dat zijn de keuzedelen waarmee je je opleiding zelf vormgeeft. Je kunt je verder specialiseren in je beroep, of je voorbereiden op een volgende opleiding. Jij bepaalt. Want het gaat om jouw toekomst!
Keuzedelen die je met een voldoende afgerond hebt, komen op je diploma te staan. Met je diploma in de hand kun je aan je (toekomstige) werkgever laten zien wat je allemaal in huis hebt.
Werken en leren
Theorie is één ding, maar het echte werk leer je in de praktijk! Voor het volgen van de bbl opleiding Begeleider Maatschappelijke Zorg zoek je zelf een geaccrediteerde werkplek voor minimaal 19 uur per week in de Maatschappelijke zorg.
Aan het werk
De meeste studenten vinden snel werk met een diploma van deze opleiding.
Ga je meteen aan het werk?
Met het diploma Begeleider Maatschappelijke Zorg kun je gaan werken als begeleider of groepsleider in een woon-, zorg- of activiteitencentrum, of als woon- of activiteitenbegeleider in de gehandicaptenzorg.
Waar ga je werken?
Je kunt bijvoorbeeld gaan werken bij:
- Geestelijke gezondheidszorgcentra
- Ouderenzorgcentra
- Ziekenhuizen
- Woonvoorzieningen
- Activiteitencentra
- Diverse welzijnsinstellingen
- Sociale werkplaatsen
- Asielzoekerscentra
- Psychiatrische instellingen
- Ambulante dienstverlening
- Revalidatiecentra
Opleiding in cijfers
Wil je weten hoeveel je kunt verdienen, wat de baankans is van deze opleiding en meer feiten? Via onderstaande link (PDF) vind je o.a. informatie over het salaris, baankans en hoeveel mensen gaan doorstuderen na deze opleiding. Deze cijfers zijn van Regio Rijnmond.Vervolgopleidingen
Wil je liever doorleren? Dat kan ook. Met je diploma kun je meteen doorstromen naar een mbo-opleiding niveau 4.
Veelgestelde vragen
Houd rekening met deze toelatingseisen:
1. Meld je op tijd aan
Wil je in augustus/september starten? Meld je aan voor 1 april. Dan heb je recht op plaatsing. Aanmelden na 1 april kan ook. Misschien kun je dan niet de opleiding van jouw voorkeur volgen. In dat geval gaan we samen op zoek naar een passende opleiding.
2. Bekijk of jij de juiste vooropleiding hebt gevolgd
3. Volg de verplichte intake-activiteit
Na je aanmelding ontvang je per mail een uitnodiging voor een intake-activiteit. Check ook je spambox.
Het cursusgeld is vastgesteld op € 715,- (schooljaar 2024/2025).
Je betaalt cursusgeld als je:
- Op 1 augustus van het schooljaar 18 jaar bent
- Een BBL-opleiding volgt (deeltijdopleiding)
- Een deeltijdopleiding volgt in het volwassenenonderwijs (vavo)
- Nederlands als tweede taal hebt (NT2)
Je hoeft geen cursusgeld te betalen als je:
- Ook al ingeschreven bent bij Zadkine voor een opleiding waarvoor je lesgeld betaalt
Je ontvangt in de loop van het schooljaar automatisch een factuur voor het cursusgeld vanuit Zadkine.
Om stage te lopen of te werken bij jouw leerwerkbedrijf heb je een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) nodig. Deze officiële verklaring is verplicht.
Met deze verklaring bewijs je dat je geen strafbare feiten hebt gepleegd in het verleden. Twijfel je of je een VOG kunt krijgen? Neem contact met ons op.
Geen VOG betekent geen stage, dus check voordat je aan deze opleiding begint bij je gemeente of je een VOG kunt krijgen. Meer informatie vind je op: watdevog.nl.
Als je gaat studeren bij Zadkine kun je je opleiding op twee manieren volgen: als bol of als bbl. Wat is het verschil?
Bol
Bol staat voor beroepsopleidende leerweg. Je gaat de hele week naar school en loopt één of meerdere periodes stage. Deze variant wordt het meest gekozen door studenten.
Bbl
Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Dat betekent dat je deze opleiding kunt volgen als je een baan hebt. Je gaat naast je baan één dag per week naar school. Zo combineer je werken en leren. Ook kun je sommige bbl-opleidingen in de avonduren volgen.
Voor beide leerwegen ontvang je hetzelfde diploma. Ook is er geen verschil in niveau tussen bol en bbl. De keuze is aan jou: hoe wil jij leren? Goed om te weten: Bij een BBL-opleiding kom je niet in aanmerking voor studiefinanciering.
Kom langs
Nancy Rizkalla
Adviseur Plaatsing & Voorlichting voor het Gezondheid & Welzijn CollegeHeb je vragen over deze opleiding op onze locatie in Spijkenisse? Neem contact op met Nancy: