Helpende Zorg en Welzijn
Leerweg Werk & School (BBL)
Werk je graag met mensen en zorg je met liefde voor anderen? Dan is de bbl-opleiding Helpende Zorg & Welzijn niveau 2 iets voor jou! Je helpt bij persoonlijke verzorging, huishoudelijke taken en sociale activiteiten. Je gaat één dag per week naar school en werkt minimaal 19 uur per week bij een erkend leerbedrijf in de zorgsector.
Jouw Opleiding
Voordat je start met de bbl opleiding werk je al als helpende in de zorg of je begint binnenkort als Helpende. Deze (leer)werkplek moet je zelf zoeken.
Bij de start van je opleiding werk je minimaal 19 uur per week in de zorg en daarnaast ga je een dag per week naar school. De theorie die je op school leert pas je toe in de praktijk. Op je werk wordt je begeleid door een werkbegeleider, een van je collega’s. Dit gebeurd in overleg met je werkgever.
Als helpende zorg & welzijn ondersteun je mensen bij de persoonlijke zorg en het huishouden. Daar waar ze dit niet zelf kunnen, ben jij de helpende hand. Ook ondersteun je bij sociale en recreatieve activiteiten. Je geeft persoonlijke aandacht en helpt mensen in contact te komen met anderen. Je werkt met kinderen, jongvolwassenen, volwassenen of ouderen. En je werkt in een team.
Je bent werkzaam in de gehandicaptenzorg, in verzorgings- en verpleeghuizen, in de thuiszorg of in de maatschappelijke opvang.
Je leert hoe je op een veilige manier zorg verleent, hoe je mensen goed begeleidt en je verdiept je in de verschillende doelgroepen. Ook leer je over de meest voorkomende ziektebeelden en pas je EHBO toe. Zo leer je iedere dag iets nieuws!
Je bent dienstverlenend, vriendelijk en zorgzaam. Je steekt graag je handen uit de mouwen. Je kunt goed luisteren en samenwerken. Je vindt het fijn om mensen te helpen bij wonen en huishouden, bij de persoonlijke zorg en bij sociale en recreatieve activiteiten.
Wat ga ik doen?
Gedurende de opleiding krijg je les in vakken die bij je beroep horen, zoals:
- Ondersteunen bij persoonlijke zorg / ADL
- Catering
- Voedingsleer en dieetleer
- Huishouden en wonen
- Sociale en recreatieve activiteiten
- Anatomie en ziekteleer
- Ontwikkelingspsychologie
Naast de theorie en praktijk krijg je algemene vakken. Dit zijn Nederlands, rekenen, loopbaan en burgerschap. Deze vakken horen standaard bij een MBO opleiding.
Je volgt één dag in de week theorie op school. Dit kan overdag zijn, maar ook ‘s avonds. Minimaal 19 uur in de week werk je in de beroepspraktijk.
Voor de bbl opleiding helpende zorg en welzijn niveau2, volg je twee keuzedelen. Hiermee vergroot je jouw kans op werk, ben je beter voorbereid op een vervolgopleiding of verbreed je jouw kennis. Keuzedelen tellen mee voor het behalen van jouw diploma. Zo kun je laten zien wat je allemaal in huis hebt.
Je kunt kiezen uit:
- Ondernemend Gedrag
- Helpende Plus
- Doorstroom naar niveau 3 Zorg & welzijn
Goed om te weten: In dit overzicht kunnen nog wijzigingen komen. Ook kan een keuzedeel niet doorgaan, als er niet genoeg inschrijvingen zijn of als het niet in jouw rooster past.
Aan het werk
Ga je meteen aan het werk?
Na het behalen van je diploma Helpende Zorg & Welzijn kun je werken in een zorg- of een welzijnsinstelling voor ouderen. Of je gaat aan de slag in de kinderopvang (denk hierbij aan huishoudelijke taken, boodschappen doen en het ondersteunen van Pedagogisch medewerkers), de buitenschoolse opvang, de gehandicaptenzorg of bij een buurthuis.
Opleiding in cijfers
Wil je weten hoeveel je kunt verdienen, wat de baankans is van deze opleiding en meer feiten? Via onderstaande link (PDF) vind je o.a. informatie over het salaris, baankans en hoeveel mensen gaan doorstuderen na deze opleiding. Deze cijfers zijn van Regio Rijnmond.Veelgestelde vragen
Je hebt nodig:
een (leer)werkplek als helpende zorg en welzijn bij een erkend leerbedrijf (minimaal 19 uur per week). Die (leer)werkplek moet je zelf zoeken. Kijk voor meer informatie op www.leerbanenmarkt.nl.
Daarnaast heb je een van de volgende diploma's:
- Een diploma Arbeidsmarktgekwalificeerd assistent (AKA).
- Een vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg.
- Een mbo-diploma niveau 1.
En houd rekening met de volgende toelatingseisen:
- Meld je op tijd aan.
- Bekijk of jij de juiste vooropleiding hebt gevolgd.
- Volg de verplichte intake-activiteiten tijdens het kennismakingsgesprek.
Om stage te lopen of te werken bij jouw leerwerkbedrijf heb je een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) nodig. Deze officiële verklaring is verplicht.
Met deze verklaring bewijs je dat je geen strafbare feiten hebt gepleegd in het verleden. Twijfel je of je een VOG kunt krijgen? Neem contact met ons op.
Geen VOG betekent geen stage, dus check voordat je aan deze opleiding begint bij je gemeente of je een VOG kunt krijgen. Meer informatie vind je op: watdevog.nl.
Wil je deze bbl opleiding helpende zorg en welzijn niveau 2 volgen? Leuk. Inschrijven doe je zo. Klik op de knop Meld je aan op deze pagina. Vul het aanmeldformulier in. Via de e-mail ontvang je een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek. Je komt langs voor een persoonlijk gesprek. Samen bekijken we of de opleiding bij je past. Ook kunnen we je vragen om een opdracht of test te doen (intake-activiteiten). Past de opleiding bij jou, dan start je in augustus.
Het cursusgeld is vastgesteld op € 295,- (schooljaar 2024/2025)
Je betaalt cursusgeld als je:
- Op 1 augustus van het schooljaar 18 jaar bent
- Een BBL-opleiding volgt (deeltijdopleiding)
- Een deeltijdopleiding volgt in het volwassenenonderwijs (vavo)
- Nederlands als tweede taal hebt (NT2)
Je hoeft geen cursusgeld te betalen als je:
- Ook al ingeschreven bent bij Zadkine voor een opleiding waarvoor je lesgeld betaalt
Je ontvangt in de loop van het schooljaar automatisch een factuur voor het cursusgeld vanuit Zadkine.
Als je gaat studeren bij Zadkine kun je je opleiding op twee manieren volgen: als bol of als bbl. Wat is het verschil?
Bol
Bol staat voor beroepsopleidende leerweg. Je gaat de hele week naar school en loopt één of meerdere periodes stage. Deze variant wordt het meest gekozen door studenten.
Bbl
Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Dat betekent dat je deze opleiding kunt volgen als je een baan hebt. Je gaat naast je baan één dag per week naar school. Zo combineer je werken en leren. Ook kun je sommige bbl-opleidingen in de avonduren volgen.
Voor beide leerwegen ontvang je hetzelfde diploma. Ook is er geen verschil in niveau tussen bol en bbl. De keuze is aan jou: hoe wil jij leren? Goed om te weten: Bij een BBL-opleiding kom je niet in aanmerking voor studiefinanciering.
Kom langs
Nancy Rizkalla
Adviseur Plaatsing & Voorlichting voor het Gezondheid & Welzijn CollegeHeb je vragen over deze opleiding op onze locatie in Spijkenisse? Neem contact op met Nancy:
Patty Willemen
Adviseur Plaatsing & Voorlichting voor het Gezondheid & Welzijn CollegeHeb je vragen over deze opleiding op onze locatie Benthemplein? Neem contact op met Patty: