Zelfstandig werkend kok i.s.m. de Doelen
Werk & School (BBL)
Ben je een liefhebber van lekker eten, barst je van de creatieve ideeën en wil je je kookvaardigheden naar een hoger niveau tillen? Dan is de opleiding Zelfstandig werkend kok echt iets voor jou. In de keuken van de Doelen leer je hoe je zelfstandig de lekkerste gerechten bereidt, nieuwe gerechten bedenkt en leiding geeft aan een team.
Over jouw opleiding
Je gaat aan de slag in de professionele keuken van de Doelen, waar je onder begeleiding van ervaren koks jouw culinaire vaardigheden verder kunt ontwikkelen. Je leert alles, van de basisvaardigheden tot geavanceerde kooktechnieken, tot het samenstellen van de menukaart.
Vanaf september 2024 opent de Doelen een nieuw restaurant, Studio 3. Dit wordt een plek waar werken en leren samenkomen. Je leert verschillende kooktechnieken en hoe je je vaardigheden in de keuken kunt ontwikkelen.Je leert van basisvaardigheden tot geavanceerde kooktechnieken en helpt mee met het samenstellen van de menukaart. De Doelen staat bekend om zijn lekkere eten en gastvrijheid, en jij krijgt de kans om hieraan bij te dragen
De richtlijn voor deze opleiding is twee jaar. Als je goed presteert, kun je de opleiding zelfs sneller afronden. Heb je wat meer tijd nodig? Geen probleem, we helpen je graag om jouw opleiding met succes af te ronden.
Sollicitatieprocedure
Nadat je je hebt aangemeld, kijken we eerst of de opleiding Zelfstandig werkend kok bij je past. Je gaat daarom eerst op sollicitatiegesprek bij de Doelen. Blijkt de opleiding toch niet helemaal iets voor jou te zijn? Geen zorgen, er is altijd een plek beschikbaar bij een andere werkgever, zodat je altijd aan de slag kunt!
Wat ga ik doen?
Bij de Doelen is geen dag hetzelfde. Gasten komen om te borrelen, te dineren voorafgaand een evenement of concert of voor een drankje in ons restaurant. Nadat zij plaats hebben genomen en voorzien zijn van een drankje, kan het feest beginnen! Jij assisteert bij de voorbereiding en bereiding van gerechten volgens recepturen en instructies. Hierbij leer je omgaan met professioneel keukenapparatuur en -gereedschap op een veilige en efficiënte manier.
Daarbij besteed je aandacht aan hygiënevoorschriften volgens HACCP en draag je samen met collega’s zorg voor het schoon en georganiseerd houden van de werkplek. Kennis vergaar je door te oefenen in de praktijk. Je krijgt training on the job en workshops op de werkplek om zo productkennis en je kooktechnieken te verbeteren. Je ontwikkelt daarnaast een goed begrip van menukaarten, ingrediënten en seizoensgebonden producten. We brengen je leiderschapskwaliteiten bij, waardoor je in de toekomst leiding kunt geven aan je collega’s binnen de keuken en je leert zorg te dragen voor beheerstaken.
Daarnaast bewaak je de voorraad en ondersteun je bij het inkoopproces.
- Gerechten bereiden
- Hygiënisch werken
- Samenwerken
- Leiding geven en beheerstaken uitvoeren
- Inkopen doen
- De voorraad bewaken
Je krijgt ook keuzedelen die passen bij jouw interesses en ambitie. Eén keuzedeel is verplicht en daarnaast mag je nog zelf een keuze maken uit een vak dat bij jou past:
- Eetcultuur en -wensen (verplicht)
- Bierkennis (keuze)
- Digitale vaardigheden basis (keuze)
- Bereid brood- en banketproducten (keuze)
- Nederlands
- Engels
- Duits (vanaf niveau 3)
- Rekenen
- Loopbaan
- Burgerschap
Werken en leren
Omdat het een bbl-opleiding is, bestaat jouw opleiding uit vier dagen werken bij de Doelen in hartje Rotterdam, waar je meteen kunt proeven van het echte werk in de horeca. Daarnaast kom je één dag per week naar school voor je theoretische lessen.
Locaties
Locatie zadkine
Op het Benthemplein in Rotterdam hebben we een supermooi restaurant, hippe brasserie en prachtige en ruime keukens. Deze moderne keukens beschikken over de nieuwste apparaten en jij mag hier jouw creativiteit loslaten en je bezighouden met je passie; koken! Onze school is heel makkelijk bereikbaar met het OV en ligt op slechts een paar minuten loopafstand van het Centraal Station.
Locatie de doelen
De Doelen is al meer dan een halve eeuw concertgebouw, poppodium, festivalhart, congresgebouw en feestlocatie. Midden in het centrum van Rotterdam, staat concert- en congresgebouw de Doelen, één van de meest iconische gebouwen van de stad. Met 2.200 zitplaatsen in de Grote zaal is de Doelen één van de grootste concertzalen in Nederland en ontvangen wij jaarlijks 330.000 bezoekers. Hier vinden de meest bijzondere concerten, events, bijeenkomsten en congressen plaats. De Doelen is een levendig, vernieuwend, internationaal podium voor muziek, cultuur en ontmoeting waarin talent zich ontwikkelt en bijdraagt aan de verbondenheid van Rotterdam.
Aan het werk
Na het afronden van de opleiding ben je klaar om aan de slag te gaan in diverse restaurants, hotels of cateringbedrijven. Werken als kok betekent veel staan, en hard werken. Gelukkig ben jij iemand die altijd het overzicht behoudt, zelfs in hectische situaties. Hygiëne staat bij jou hoog in het vaandel, dus je zorgt ervoor dat alles schoon en veilig is. Het samenstellen van de menukaart is een belangrijk onderdeel van jouw werk. Samen met het team houd je de laatste trends in de gaten en ontwikkel je nieuwe gerechten. Je bent verantwoordelijk voor het plannen, bereiden en presenteren van gerechten aan de gasten. Ook controleer je de kwaliteit van alle ingrediënten bij ontvangst en ondersteun je nieuwe en lerende medewerkers bij hun taken. Je zorgt ervoor dat alle gerechten op tijd en volgens de standaarden worden geserveerd. Dit betekent dat je een belangrijke rol hebt in het team en ervoor zorgt dat alles soepel verloopt.
Toelatingseisen
Nadat je je hebt aangemeld, kijken we eerst of de opleiding bij je past. Je gaat daarom eerst op sollicitatiegesprek bij de Doelen. Blijkt de opleiding toch niet helemaal iets voor jou te zijn? Geen zorgen, er is altijd een plek beschikbaar bij een andere werkgever, zodat je altijd aan de slag kunt!
Veelgestelde vragen
Nadat je je hebt aangemeld, kijken we eerst of de opleiding bij je past. Je gaat daarom eerst op sollicitatiegesprek bij de Doelen. Blijkt de opleiding toch niet helemaal iets voor jou te zijn? Geen zorgen, er is altijd een plek beschikbaar bij een andere werkgever, zodat je altijd aan de slag kunt!
Wil je deze opleiding volgen? Leuk. Aanmelden doe je zo.
- Meld je online aan met DigiD of je BSN.
- Via de e-mail ontvang je een uitnodiging voor het intakegesprek. Check ook je spambox.
- Bij sommige opleidingen word je gevraagd om mee te doen aan een extra activiteit naast het intakegesprek.
- Tijdens het intakgesprek bekijken we samen of de opleiding bij je past.
- Je ontvangt van ons een studiekeuzeadvies.
- Past de opleiding bij jou, dan wordt jouw inschrijving definitief.
Als je gaat studeren bij Zadkine kun je je opleiding op twee manieren volgen: als bol of als bbl. Wat is het verschil?
Bol
Bol staat voor beroepsopleidende leerweg. Je gaat de hele week naar school en loopt één of meerdere periodes stage. Deze variant wordt het meest gekozen door studenten.
Bbl
Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Dat betekent dat je deze opleiding kunt volgen als je een baan hebt. Je gaat naast je baan één dag per week naar school. Zo combineer je werken en leren. Ook kun je sommige bbl-opleidingen in de avonduren volgen.
Voor beide leerwegen ontvang je hetzelfde diploma. Ook is er geen verschil in niveau tussen bol en bbl. De keuze is aan jou: hoe wil jij leren? Goed om te weten: Bij een BBL-opleiding kom je niet in aanmerking voor studiefinanciering.
Kom langs
Marco Hugens
Adviseur Plaatsing & VoorlichtingWil je meer weten over deze opleiding? Aarzel dan niet en neem contact met mij op.