Zelfstandig werkend kok
Leerweg Werk & School (BBL)
Ben je creatief en hou je van koken? Tijdens de bbl-opleiding Zelfstandig Werkend Kok leer je zelfstandig de heerlijkste gerechten bereiden, je eigen menu samenstellen en leer je hoe je andere koks aanstuurt.

Alles over Zelfstandig werkend kok
Oefenen, koken en proeven. Die elementen staan centraal tijdens deze bbl-opleiding. Jij leert hoe jij de lekkerste gerechten bereidt en welke ingrediënten je daarvoor het beste kan gebruiken. Naast het bereiden van gerechten krijg je tijdens deze opleiding ook meer verantwoordelijkheden. Je denkt mee over de menukaart en je leert hoe je lerende medewerkers moet begeleiden.
Flexibele instroom
Je kan op meerdere momenten in het jaar starten met de opleiding. Tijdens jouw intakegesprek wordt samen met jou gekeken naar een instroommoment.
Wat ga je doen?
Deze opleiding duurt 2 tot 3 jaar, afhankelijk van je vooropleiding. Je leert de basistechnieken van koken en verdiept je in verschillende, steeds complexere kooktechnieken. Daarnaast ontwikkel je vaardigheden om in een professionele keuken te werken.
- Verdieping in diverse en complexere kooktechnieken op niveau 3.
- Mise en place voorbereiden en nieuwe gerechten ontwikkelen.
- Een menukaart samenstellen en inkopen doen.
- Inzicht in keukenorganisatie en voorraadbeheer.
- Leidinggeven en nieuwe medewerkers begeleiden.
Je leert onder andere:
- Gerechten bereiden
- Leiding geven en beheerstaken uitvoeren
- Opstellen van menukaarten
- Inplannen van medewerkers
- Ingredienten en producten inkopen
- Samenwerken
- Dienstverlening in de keuken vernieuwen en verbeteren
Je volgt ook keuzedelen. Deze zijn verplicht. Daarnaast maak je nog een keuze uit de vakken:
- Ondernemend gedrag
- Wijnkennis
- Eetcultuur & wensen
Om je opleiding compleet te maken, krijg je ook les in algemene vakken als:
- Nederlands
- Engels
- Duits
- Rekenen
- Loopbaan
- Burgerschap
BBL-traject bij de Doelen, de Beren of Fletcher
Deze opleiding bieden we ook als exclusief BBL-traject aan bij de Doelen, de Beren en Fletcher Hotels. Eén dag per week volg je theorie op school. De overige vier dagen ga je aan het werk.
Je leert van de beste in een omgeving waar theorie en praktijk echt samenkomen. Je werkt vier dagen per week bij Fletcher, de Doelen of de Beren en doet direct waardevolle ervaring op. Eén dag per week kom je naar school waar je les krijgt in:
- Nederlands
- Engels
- Duits (vanaf niveau 3)
- Rekenen
- Loopbaan
- Burgerschap
Wie kent de Beren nu niet? Met meerdere locaties in Rotterdam en door heel Nederland biedt de Beren je de kans om te werken in een van de bekendste en gezelligste restaurants van het land. Hier werk je in een informele sfeer, samen met een team van professionals die je alles leren over het vak.
Je krijgt volop de ruimte om je horeca-ervaring verder te ontwikkelen, en dat in een dynamische omgeving vol mogelijkheden!
- Jij gaat vier dagen per week aan de slag in één van de hotels van Fletcher. Dit is door heel Nederland mogelijk, afhankelijk van beschikbare leerplekken en jouw wensen.
- In het hotel leer je onder begeleiding van ervaren professionals de fijne kneepjes van het vak.
- Bij Fletcher heb je ook een baangarantie! Dit betekent dat je na je opleiding direct kunt starten bij Fletcher, wat zorgt voor extra zekerheid voor je toekomst.
Solliciteren bij Fletcher
Heb je interesse in een bbl-traject bij Fletcher? Of heb je nog vragen? Meld je dan aan via deze link .
Bij Concert- en congresgebouw de Doelen in Rotterdam kun je werken en leren in het nieuwe restaurant Studio 3. Hier ontwikkel je je vaardigheden in de bediening of keuken, samen met ervaren collega’s, in een inspirerende werkomgeving.
Deze unieke kans combineert praktijkervaring met theorie, en biedt bovendien toegang tot exclusieve voordelen zoals kortingen op evenementen.
Dit bbl-traject heeft veel voordelen:
- Je ontvangt direct salaris terwijl je werkt en leert.
- Je opleiding wordt volledig vergoed.
- Je lesdag bij Zadkine wordt doorbetaald.
- Je krijgt de kans om je vak in de praktijk te leren, waardoor je sneller ervaring opdoet.
Via de website van de Doelen, Fletcher en de Beren kan je je aanmelden voor de opleding. Hierna wordt je uitgenodigd voor een intakegesprek. Tijdens het intakegesprek kijken we samen of de opleiding ook bij jou past. Daarna ga je op sollicitatiegesprek bij het bedrijf.
Is de opleiding toch niet helemaal wat je zoekt? Geen probleem! We zorgen ervoor dat er altijd een plek voor je is bij een andere werkgever, zodat je altijd kunt beginnen!
Locatie
Op het Benthemplein in hartje Rotterdam hebben we twee ruime restaurants en moderne keukens. Deze keukens beschikken over de nieuwste apparaten en jij mag hier jouw creativiteit loslaten en je bezighouden met jouw passie, koken!
Onze school zit op loopafstand van het Centraal Station. En heb je even een tussenuur en zin om te winkelen? Met een paar minuten lopen sta je op de bekende Coolsingel.
Werken & Leren
Dit is een bbl-opleiding en dit houdt in dat je 1 dag naar school gaat. De overige dagen werkt bij een leerwerkbedrijf. Je regelt zelf dat je voor je opleiding begint dat je een werkplek hebt. Voor een overzicht van erkende leerbedrijven kijk je op www.s-bb.nl.
Praktijkervaring opdoen is een belangrijk onderdeel van je opleiding. Zadkine werkt intensief samen met toffe bedrijven in de regio Rotterdam-Rijnmond. Samen met deze bedrijven bereiden wij jou zo goed mogelijk voor op een succesvolle toekomst.
Studentverhalen
Kom langs
Jouw eigen mening is het belangrijkst. Kom daarom eens langs om sfeer te proeven of loop een dagje mee als student.
Aan het werk
Na het behalen van je diploma kan je aan het werk bij verschillende restaurants hotels bijvoorbeeld als sous-chef.
Je werkt zelfstandig in de keuken en samen met het team ontwikkel jij de menukaart waarbij je de laatste trends op het gebied van eten in gaten houdt. Je maakt de planning, bereidt gerechten en werkt ze af voor de uitgifte aan de gasten. Ook zorg jij voor de voorraad in de gaten. Bij ontvangst controleer jij alle producten en zorg je ervoor dat de kwaliteit goed is. Daarnaast help je nieuwe medewerkers bij het uitvoeren van hun werkzaamheden. Wanneer de chef-kok er niet is, ben jij eindverantwoordelijk voor de voor de gang van zaken.
Verschil zelfstandig werkend kok en kok
Het verschil tussen een zelfstandig werkend kok en een kok is dat je als zelfstandig werkend kok, meedenkt bij het uitbreiden of verbeteren van de menukaart. Ook maak je zelfstandig plannen, denk je mee over de voorraad en over kostenbesparing.
Toekomst in cijfers
Wil je weten hoeveel je kunt verdienen, wat de baankans is van deze opleiding en meer feiten? Check de PDF. Deze cijfers zijn van Regio Rijnmond.
Veelgestelde vragen
Je kunt deze opleiding volgen via twee leerwegen:
- Met een algemene vooropleiding (vmbo theoretische leerweg, gemengd, kader of havo 3) duurt de opleiding drie jaar.
- Met een horecavakopleiding op vmbo-niveau, een havo-diploma of een mbo-diploma Kok niveau 2 kun je instromen in het tweede jaar en duurt de opleiding twee jaar.
Wil je deze opleiding volgen? Leuk. Aanmelden doe je zo.
- Meld je online aan met DigiD of je BSN.
- Via de e-mail ontvang je een uitnodiging voor het intakegesprek. Check ook je spambox.
- Bij sommige opleidingen word je gevraagd om mee te doen aan een extra activiteit naast het intakegesprek.
- Tijdens het intakgesprek bekijken we samen of de opleiding bij je past.
- Je ontvangt van ons een studiekeuzeadvies.
- Past de opleiding bij jou, dan wordt jouw inschrijving definitief.
Via de website van de Doelen, Fletcher en de Beren kan je je aanmelden voor de opleding. Hierna wordt je uitgenodigd voor een intakegesprek. Tijdens het intakegesprek kijken we samen of de opleiding ook bij jou past. Daarna ga je op sollicitatiegesprek bij het bedrijf.
Is de opleiding toch niet helemaal wat je zoekt? Geen probleem! We zorgen ervoor dat er altijd een plek voor je is bij een andere werkgever, zodat je altijd kunt beginnen!
Houd rekening met deze toelatingseisen:
1. Meld je op tijd aan
Wil je in augustus/september starten? Meld je aan voor 1 april. Dan heb je recht op plaatsing. Aanmelden na 1 april kan ook. Misschien kun je dan niet de opleiding van jouw voorkeur volgen. In dat geval gaan we samen op zoek naar een passende opleiding.
2. Bekijk of jij de juiste vooropleiding hebt gevolgd
3. Volg de verplichte intake-activiteit
Na je aanmelding ontvang je per mail een uitnodiging voor een intake-activiteit. Check ook je spambox.
Het cursusgeld is vastgesteld op € 715,- (schooljaar 2024/2025).
Je betaalt cursusgeld als je:
- Op 1 augustus van het schooljaar 18 jaar bent
- Een BBL-opleiding volgt (deeltijdopleiding)
- Een deeltijdopleiding volgt in het volwassenenonderwijs (vavo)
- Nederlands als tweede taal hebt (NT2)
Je hoeft geen cursusgeld te betalen als je:
- Ook al ingeschreven bent bij Zadkine voor een opleiding waarvoor je lesgeld betaalt
Je ontvangt in de loop van het schooljaar automatisch een factuur voor het cursusgeld vanuit Zadkine.
Als je gaat studeren bij Zadkine kun je je opleiding op twee manieren volgen: als bol of als bbl. Wat is het verschil?
Bol
Bol staat voor beroepsopleidende leerweg. Je gaat de hele week naar school en loopt één of meerdere periodes stage. Deze variant wordt het meest gekozen door studenten.
Bbl
Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Dat betekent dat je deze opleiding kunt volgen als je een baan hebt. Je gaat naast je baan één dag per week naar school. Zo combineer je werken en leren. Ook kun je sommige bbl-opleidingen in de avonduren volgen.
Voor beide leerwegen ontvang je hetzelfde diploma. Ook is er geen verschil in niveau tussen bol en bbl. De keuze is aan jou: hoe wil jij leren? Goed om te weten: Bij een BBL-opleiding kom je niet in aanmerking voor studiefinanciering.
Marco Hugens
Adviseur Plaatsing & VoorlichtingWil je meer weten over deze opleiding? Stuur me gerust een berichtje!