Kok
Leerweg Werk & School (BBL)
Hou je van lekker eten en heb je een passie voor koken? Onze tweejarige BBL-opleiding is perfect voor jou! Werk vier dagen per week bij een erkend leerbedrijf en ga één dag naar school. Meld je snel aan en start je culinaire avontuur!
Over jouw opleiding
Oefenen, koken en proeven! Die ingrediënten staan op het menu tijdens deze koksopleiding. Jij leert in twee jaar alle basisvaardigheden op het gebied van koken, hoe jij de lekkerste gerechten bereidt en welke ingrediënten je daarvoor het beste kan gebruiken. Tijdens je opleiding leer je verschillende kooktechnieken, hoe je werkt in een keuken en hoe je samenwerkt in een team.
Een bbl-opleiding houdt in dat je meteen aan het werk gaat bij een erkend leerbedrijf. Het voordeel hiervan is dat je meteen veel praktijkervaring opdoet. Eén keer in de week kom je naar school voor algemene vakken als Nederlands, Engels en rekenen en loopbaan & burgerschap. Je wordt tijdens je opleiding begeleid door een studieloopbaanbegeleider.
(Internationale) wedstrijden
Onze studenten doen elk jaar mee aan diverse nationale en internationale wedstrijden. Wie weet sta jij met jouw talenten ook een keer in de finale.
Start wanneer jij wil!
Wil je niet wachten tot het nieuwe schooljaar om met je opleiding te beginnen? Met de flexibele instroom kun je op meerdere momenten in het jaar starten! Informeer naar de mogelijkheden.
Verhalen van studenten
Wat ga ik doen?
Omdat deze koksopleiding een bbl-opleiding is, werk je een paar dagen per week bij een leerwerkbedrijf, zoals een restaurant of hotel, en kom je één dag per week naar school. Bij het leerwerkbedrijf leer je van ervaren koks hoe je de lekkerste gerechten bereidt en mooi presenteert. Ook krijg je les in verschillende kooktechnieken, leer je over diverse ingrediënten en ontwikkel je vaardigheden om goed in een team te werken in de keuken.
Voordat de gasten arriveren, is het belangrijk dat jouw ingrediënten en gereedschap klaarstaan. Zo kan jij snel en goed werken. Je leert hoe je het voorbereidende werk moet doen. Bijvoorbeeld hoe je groente snijdt of het vlees voorbraadt. Werken in een schone en opgeruimde keuken is een must voor een kok. Hier besteden wij ook veel tijd aan. Je leert dus niet alleen koken, maar ook hoe je netjes en hygiënisch werkt.
Naast koken en het voorbereiden van gerechten krijg je ook les in voorraadbeheer en inkoop. Ook krijg je vakken als:
- Nederlands
- Engels
- Rekenen
- Burgerschap
- Loopbaan
Je mag twee keuzevakken kiezen die passen bij jou interesses of ambitie. Je kunt kiezen uit:
- Wijnkennis
- Eetcultuur en wensen
- Ondernemend gedrag
Werken en leren
De bbl-variant van deze opleiding houdt in dat je één dag naar school gaat en de rest van de dagen werkt bij een leerwerkbedrijf. Voordat je begint aan de opleiding regel je zelf voor een werkplek.
Voor een overzicht van erkende leerbedrijven kijk je op www.s-bb.nl.
BBL-traject bij de Doelen, de Beren of Fletcher
Deze opleiding bieden we aan als exclusief BBL-traject bij De Doelen, De Beren en Fletcher Hotels. Je leert van de besten in een leeromgeving waar theorie en praktijk perfect samenkomen. Eén dag per week volg je theorie op school. De overige vier dagen werk je en doe je direct waardevolle praktijkervaring op.
Je leert van de beste in een omgeving waar theorie en praktijk echt samenkomen. Je werkt vier dagen per week bij Fletcher, De Doelen of De Beren en doet direct waardevolle ervaring op. Eén dag per week volg je de volgende theoretische vakken:
- Nederlands
- Engels
- Duits (vanaf niveau 3)
- Rekenen
- Loopbaan
- Burgerschap
Je ontwikkelt snel nieuwe vaardigheden, doet waardevolle praktijkervaring op en behaalt aan het einde van de opleiding je diploma, waarmee je volledig klaar bent voor de volgende stap in je carrière!
Bij Fletcher krijg je niet alleen de kans om te leren van de besten, maar je hebt ook baangarantie! Dit betekent dat je na je opleiding direct kunt starten bij Fletcher, wat zorgt voor extra zekerheid voor je toekomst. Werken bij Fletcher betekent deel uitmaken van een gastvrije organisatie met meer dan 110 hotels door heel Nederland. Of je nu in de bediening staat of in de keuken werkt, je krijgt volop kansen om je vaardigheden te ontwikkelen en door te groeien in je carrière.
Bij Concert- en congresgebouw de Doelen in Rotterdam kun je werken en leren in het nieuwe restaurant Studio 3. Hier ontwikkel je je vaardigheden in de bediening of keuken, samen met ervaren collega’s, in een inspirerende werkomgeving. Deze unieke kans combineert praktijkervaring met theorie, en biedt bovendien toegang tot exclusieve voordelen zoals kortingen op evenementen.
Wie kent de Beren nu niet? Met meerdere locaties in Rotterdam en door heel Nederland biedt de Beren je de kans om te werken in een van de bekendste en gezelligste restaurants van het land. Hier werk je in een informele sfeer, samen met een team van professionals die je alles leren over het vak.
Je krijgt volop de ruimte om je horeca-ervaring verder te ontwikkelen, en dat in een dynamische omgeving vol mogelijkheden!
Je meldt je aan voor de opleiding en tijdens het intakegesprek kijken we samen welk bedrijf het beste bij jou past. Daarna ga je op sollicitatiegesprek bij het bedrijf.
Is de opleiding toch niet helemaal wat je zoekt? Geen probleem! We zorgen ervoor dat er altijd een plek voor je is bij een andere werkgever, zodat je altijd kunt beginnen!
Dit BBL-traject heeft veel voordelen! Je ontvangt direct salaris terwijl je werkt en leert. Je opleiding wordt volledig vergoed en je lesdag bij Zadkine wordt doorbetaald. Je krijgt de kans om je vak in de praktijk te leren, waardoor je sneller ervaring opdoet. Bovendien werk je in een leuke werkomgeving, waar je je vak met plezier kunt uitoefenen.
Werk je al, wil je een carrièreswitch maken, of ben je herintreder en op zoek naar een frisse start? Dan zijn deze opleidingen ook zeker iets voor jou!
Locatie
Op het Benthemplein in Rotterdam hebben we een supermooi restaurant, hippe brasserie en prachtige en ruime keukens. Deze moderne keukens beschikken over de nieuwste apparaten. Onze school is heel makkelijk bereikbaar met het OV en ligt op slechts een paar minuten loopafstand van het Centraal Station.
Aan het werk
In de keuken kun je jouw passie voor koken en lekker eten helemaal laten zien! Met jouw talent tover je simpele gerechten om tot schitterende smaakexplosies waar iedereen van geniet. Je zorgt ervoor dat alles klaarstaat, zodat je meteen aan de slag kunt als de gasten komen.
Samenwerken is belangrijk. Je plant samen met anderen de taken in de keuken, zodat alle gasten op tijd hun heerlijke maaltijd krijgen. Werken als kok kan soms zwaar zijn en je werkt vaak op wisselende tijden, maar jij houdt van die afwisseling. Het maakt je werk interessant en verrassend! Met dit diploma kun je aan de slag in allerlei leuke plekken zoals restaurants, hotels en cafés.
Opleiding in cijfers
Wil je weten hoeveel je kunt verdienen, wat de baankans is van deze opleiding en meer feiten? Via onderstaande link (PDF) vind je o.a. informatie over het salaris, baankans en hoeveel mensen gaan doorstuderen na deze opleiding. Deze cijfers zijn van Regio Rijnmond.Vervolgopleidingen
Met je diploma op zak kan je als kok aan de slag aan de slag in de Horeca. Vind je het leuk om toch nog even door te leren? Hierna kan je ook doorstromen en de opleiding Zelfstandig Werkend Kok (niveau 3) volgen.
Veelgestelde vragen
Houd rekening met deze toelatingseisen:
1. Meld je op tijd aan
Wil je in augustus/september starten? Meld je aan voor 1 april. Dan heb je recht op plaatsing. Aanmelden na 1 april kan ook. Misschien kun je dan niet de opleiding van jouw voorkeur volgen. In dat geval gaan we samen op zoek naar een passende opleiding.
2. Bekijk of jij de juiste vooropleiding hebt gevolgd
3. Volg de verplichte intake-activiteit
Na je aanmelding ontvang je per mail een uitnodiging voor een intake-activiteit. Check ook je spambox.
Je kunt met de opleiding beginnen als je in het bezit bent van een van onderstaande bewijzen of diploma's:
- Een vmbo-diploma basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
- Een overgangsbewijs havo/ vwo van leerjaar 3 naar 4
- Diploma entreeopleiding, mits je met dit diploma een doorstroomrecht hebt op basis van je (examen)resultaten Nederlands en rekenen
Het cursusgeld is vastgesteld op € 295,- (schooljaar 2024/2025)
Je betaalt cursusgeld als je:
- Op 1 augustus van het schooljaar 18 jaar bent
- Een BBL-opleiding volgt (deeltijdopleiding)
- Een deeltijdopleiding volgt in het volwassenenonderwijs (vavo)
- Nederlands als tweede taal hebt (NT2)
Je hoeft geen cursusgeld te betalen als je:
- Ook al ingeschreven bent bij Zadkine voor een opleiding waarvoor je lesgeld betaalt
Je ontvangt in de loop van het schooljaar automatisch een factuur voor het cursusgeld vanuit Zadkine.
Wil je deze opleiding volgen? Leuk. Aanmelden doe je zo.
- Meld je online aan met DigiD of je BSN.
- Via de e-mail ontvang je een uitnodiging voor het intakegesprek. Check ook je spambox.
- Bij sommige opleidingen word je gevraagd om mee te doen aan een extra activiteit naast het intakegesprek.
- Tijdens het intakgesprek bekijken we samen of de opleiding bij je past.
- Je ontvangt van ons een studiekeuzeadvies.
- Past de opleiding bij jou, dan wordt jouw inschrijving definitief.
Als je gaat studeren bij Zadkine kun je je opleiding op twee manieren volgen: als bol of als bbl. Wat is het verschil?
Bol
Bol staat voor beroepsopleidende leerweg. Je gaat de hele week naar school en loopt één of meerdere periodes stage. Deze variant wordt het meest gekozen door studenten.
Bbl
Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Dat betekent dat je deze opleiding kunt volgen als je een baan hebt. Je gaat naast je baan één dag per week naar school. Zo combineer je werken en leren. Ook kun je sommige bbl-opleidingen in de avonduren volgen.
Voor beide leerwegen ontvang je hetzelfde diploma. Ook is er geen verschil in niveau tussen bol en bbl. De keuze is aan jou: hoe wil jij leren? Goed om te weten: Bij een BBL-opleiding kom je niet in aanmerking voor studiefinanciering.
Kom langs
Benieuwd of de opleiding kok echt bij jou past? Bezoek dan zeker onze open dagen en neem een kijkje in onze keuken of meld je aan voor een meeloopmiddag.
Marco Hugens
Adviseur Plaatsing & VoorlichtingWil je meer weten over deze opleiding? Aarzel dan niet en neem contact met mij op.