“Je bent nooit te oud voor een carrière switch!”
Inge Vijgen volgt momenteel de 1-jarige opleiding Helpende Zorg & Welzijn vanaf 23 jaar bij het Zadkine Gezondheid, Welzijn & Sport College. En het bevalt haar zo goed omdat ze via deze weg erachter is gekomen waar haar hart ligt in de zorgsector.
Inge: “Van oorsprong heb ik een administratieve opleiding gedaan, maar zodra ik ging werken kwam ik er al snel achter dat dit niet bij mij paste. Toen ik de kans kreeg om in de horeca te gaan werken, heb ik dat met beide handen aangepakt. Dat was een supermooie tijd. Met de komst van een kindje was dit werk echter niet goed meer te combineren met mijn werk en ben ik in een videotheek gaan werken. Zowel in het café of bij de videotheek trad ik vaak op als serieuze gesprekspartner, een sociale hulpverlener, een maatje of een luisterend oor voor iemand."
"Je kunt dus zeggen dat ik eigenlijk altijd al met liefde openstond voor andere mensen en hen graag wilde helpen. Helaas raakte ik tijdens de economische crisis van 2009 mijn baan kwijt en besloot om voor mezelf te beginnen als zelfstandig hulpverlener. Ik deed bijvoorbeeld boodschappen of hielp mensen met het invullen van formulieren. Het enige nadeel hieraan vond ik dat ik altijd alleen aan het werk was, zonder een collega om me heen om even te overleggen bijvoorbeeld. En daarnaast ging het bij toch me kriebelen of ik niet meer kon betekenen voor mensen. Daarom heb ik besloten om op 56-jarige leeftijd weer terug naar school te gaan!”
De basis voor je latere beroep
“De opleiding duurt 1 jaar en bevalt me erg goed. Het is echt de basis voor een beroep in de zorg. Je leert hoe je met mensen omgaat en hoe je op een veilige manier zorg verleent. Het contact met medestudenten is over het algemeen heel goed. Iedereen is behulpzaam en we vormen een mooie groep mensen bij elkaar. ” vertelt Inge. “Met de docenten hebben we het ook erg getroffen, ze zijn erg behulpzaam en positief ingesteld.” Op de vraag welk vak Inge haar favoriete vak is, vindt ze dit niet moeilijk te beantwoorden: “Ontwikkelingspsychologie. Ik vind dit zo interessant omdat dit betrekking heeft op alle mogelijke aspecten van het menselijk gedrag en daaraan gerelateerde psychologische vragen en problemen. Minder heb ik met de technologie in de zorg, het menselijke aspect zoals de ‘arm om de schouder’ wordt hierdoor steeds minder mogelijk. ”
Genoeg doorgroeimogelijkheden die bij jou passen
Na het behalen van het diploma kun je bijvoorbeeld doorstromen naar een opleiding als Verzorgende IG en Verpleegkundige. Of je kunt jezelf specialiseren in een bepaalde richting in de zorgsector. ” vertelt Inge. “Aan het begin van de opleiding ga je vijf dagen per week naar school, maar na tien weken start je met je stage. Het fijne is dat je op deze manier kunt achterhalen voor jezelf waar je hart ligt. Voor mij is het duidelijk geworden dat ik het werken met mensen met een geestelijke beperking zo mooi vind dat ik hier echt in verder wil.” Momenteel loopt Inge stage op een dagbesteding en daar wordt ze ook echt als volwaardig teamlid gezien, als onderdeel van de organisatie en als ze ideeën heeft wordt er ook naar haar geluisterd.
De toekomst
“Ik wil dus echt graag verder de geestelijke kant op. Iemand die non-verbaal en heel onrustig is, waar ik dan toch uiteindelijk contact mee krijg, vind ik echt heel erg mooi. Wellicht dat ik ga proberen om bij m’n huidige stagebedrijf te kunnen blijven als medewerker, maar ik heb ook nog gesolliciteerd bij een zorgboerderij. Als ik hier terecht zou kunnen, wil ik dit graag combineren met een BBL (redactie: werken en leren) opleiding Maatschappelijk Zorg.” Aan iedereen die misschien nog niet weet welke studierichting ze op willen, heeft Inge het volgende advies: “Kies voor de basis. Je bent nooit te oud om te leren en zeker nooit te oud voor een carrière switch mocht je dit overwegen. Kijk naar mij, 56 jaar en gewoon weer naar school! En kies er dan ook altijd wel voor dat je de basis beheerst van de sector waarin je wilt gaan werken. In de zorg kun je gewoon altijd iemand helpen, maar het psychische aspect is hierin misschien nog wel belangrijker”.