Uitvoerend bakker
Leerweg Werk & School (BBL)
Ben jij creatief en is het bakken van de lekkerste koekjes en de mooiste taarten echt jouw ding? Kom dan bakken bij de enige brood- en banketopleiding in Rotterdam.
Over jouw opleiding
Wist je dat brood heel hip is en dat we steeds vaker buiten de deur ontbijten of lunchen? Goed opgeleide bakkers zijn daarom hard nodig. Met jouw vaardigheden en maak jij straks mensen blij in de ochtend met een versgebakken croissant. Of is jouw zelfgemaakte taart hét hoogtepunt van jouw dag en die van de klant voor wie jij het gemaakt hebt.
Dit is een bbl- opleiding en dit houdt in dat je 1 dag in de week naar school gaat (op maandag) en de andere dagen ben je aan het werk bij een leerbedrijf. Tijdens deze opleiding leer je alles over brood, koekjes taarten, gebak, beslag en nog veel meer.
Kom je van een HBR opleiding dan kan er samen met jouw studieloopbaanbegeleider een maatwerk traject voor jou ontwikkeld worden. Je kunt alleen aan dit traject beginnen als je dan voor de zomervakantie een aanvullend programma volgt en toetsen voor Nederlands, rekenen en de praktijk met goed gevolg hebt afgerond.
Flexibele instroom
Wil je op korte termijn al starten met de opleiding? Dat kan door middel van onze flexibele instroom. Tijdens jouw intakegesprek wordt samen met jou gekeken naar een instroommoment.
Wat ga je doen?
Je leert koekjes, gebak en brood maken. Je gaat aan de slag met verschillende baktechnieken zoals rijzen, kneden en mixen en je leert decoreren. Je werkt met producten als chocola en marsepein en je leert werken met verschillende soorten deeg. Je werkt veel met je handen, maar je leert ook hoe je werkt met apparaten zoals een kneedmachine.
Je volgt veel praktijklessen om de fijne kneepjes van het vak te leren, zoals
- Beslag en deeg
- Taarten en gebak
- Sierwerk en decoratie
- Broodproducten
- Grote en kleine broden
Je mag je ook een aantal keuzevakken kiezen. En tijdens verschillende workshops, vakwedstrijden en festivals waar wij elk jaar aan meedoen, mag jij laten zien wat je allemaal kan. Het keuzedeel ‘Ondernemend gedrag’ is verplicht in leerjaar 1.
We hebben goede samenwerkingen met bakkersbedrijven in Rotterdam. Tijdens de opleiding krijg je de kans om deel te nemen aan interessante workshops, zowel op school als bij bedrijven. Hier leer je van echte vakmensen. Het is niet alleen leerzaam, maar biedt ook mogelijkheden voor jouw toekomstige carrière. Misschien ontdek je hier wel jouw toekomstige werkplek!
Ook onze docenten leren van deze professionals. Zo blijven onze opleidingen altijd actueel en volgen we de laatste trends in het vakgebied. Met deze kennis ben jij goed voorbereid op de steeds veranderende wereld van het bakkersvak. Het is een geweldige kans om te groeien en jouw passie voor bakken verder te ontwikkelen.
Stage lopen
De bbl-variant van deze opleiding houdt in dat je 1 dag naar school gaat en de rest van de dagen werkt bij een leerwerkbedrijf. Je regelt zelf dat je voor aanvang van de opleiding een werkplek hebt.
Bij deze opleiding staat praktijkervaring opdoen centraal. Wij werken intensief samen met toffe bedrijven in de regio Rotterdam. Jij gaat straks vol ervaring en kennis de arbeidsmarkt op.
Voor een overzicht van erkende leerbedrijven kijk je op stagemarkt.nl.
Locatie
Je volgt de opleiding in hartje Rotterdam op locatie Benthemplein. Dit is vlakbij het Hofplein en station Rotterdam Centraal. De locatie is goed te bereiken met tram, bus en metro. Lopend ben je binnen 5 minuten op de bekende winkelstraat Coolsingel.
Op de begane grond hebben wij praktijklokalen waar je veel kan oefenen. Ook hebben wij onze gezellige brood- en banketwinkel 't Winkeltje. In deze broodjeszaak verkopen onze eigen studenten onze brood- en banketproducten.
Vervolgopleidingen
Heb je je diploma Uitvoerend Bakker gehaald maar wil je graag verder leren? Ook dat is mogelijk! Je kan dan na het behalen van je diploma bij ons doorstromen in het tweede leerjaar niveau 3 voor de opleiding Zelfstandig Werkend Bakker.
Aan het werk
Werken als uitvoerend bakker betekent vroeg je bed uit omdat de eerste klanten al vroeg voor de deur staan voor hun versgebakken brood of croissant. Of de klant komt de taart halen die hij besteld had en die jij net mooi hebt afgewerkt. Maar het betekent in ieder geval dat je al je creativiteit kwijt kunt in je werk. Je mag veel creaties zelf bedenken.
Samenwerken
In een brood- of banketzaak werk je vaak met een team. Je vindt het daarom leuk om met andere mensen samen te werken. Omdat je veel met je handen werkt is het belangrijk dat je een goede oog-handcoördinatie hebt.
Na je opleiding kan je gaan werken bij een banketbakkerij, een patisserie of een grootwinkelbedrijf met een bakkerij in de winkel. Maar je kan ook aan de slag bij een luxe restaurant of een ambachtelijke bakkerij.
Opleiding in cijfers
Wil je weten hoeveel je kunt verdienen, wat de baankans is van deze opleiding en meer feiten? Via onderstaande link (PDF) vind je o.a. informatie over het salaris, baankans en hoeveel mensen gaan doorstuderen na deze opleiding. Deze cijfers zijn van Regio Rijnmond.Veelgestelde vragen
Houd rekening met deze toelatingseisen:
1. Meld je op tijd aan
Wil je in augustus/september starten? Meld je aan voor 1 april. Dan heb je recht op plaatsing. Aanmelden na 1 april kan ook. Misschien kun je dan niet de opleiding van jouw voorkeur volgen. In dat geval gaan we samen op zoek naar een passende opleiding.
2. Bekijk of jij de juiste vooropleiding hebt gevolgd
3. Volg de verplichte intake-activiteit
Na je aanmelding ontvang je per mail een uitnodiging voor een intake-activiteit. Check ook je spambox.
Je kunt met deze opleiding starten als je in het bezit bent van een van onderstaande diploma's:
- Diploma entreeopleiding (niveau 1) op voorwaarde dat je met dit diploma een doorstroomrecht hebt op basis van je (examen)resultaten Nederlands en rekenen
- Diploma vmbo basisberoepsgericht
- Overgangsbewijs havo/vwo leerjaar 3 naar 4
Daarnaast volg je de verplichte intake-activiteiten:
- Meeloopdag
- Intakegesprek
Het cursusgeld is vastgesteld op € 295,- (schooljaar 2024/2025)
Je betaalt cursusgeld als je:
- Op 1 augustus van het schooljaar 18 jaar bent
- Een BBL-opleiding volgt (deeltijdopleiding)
- Een deeltijdopleiding volgt in het volwassenenonderwijs (vavo)
- Nederlands als tweede taal hebt (NT2)
Je hoeft geen cursusgeld te betalen als je:
- Ook al ingeschreven bent bij Zadkine voor een opleiding waarvoor je lesgeld betaalt
Je ontvangt in de loop van het schooljaar automatisch een factuur voor het cursusgeld vanuit Zadkine.
Als je gaat studeren bij Zadkine kun je je opleiding op twee manieren volgen: als bol of als bbl. Wat is het verschil?
Bol
Bol staat voor beroepsopleidende leerweg. Je gaat de hele week naar school en loopt één of meerdere periodes stage. Deze variant wordt het meest gekozen door studenten.
Bbl
Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Dat betekent dat je deze opleiding kunt volgen als je een baan hebt. Je gaat naast je baan één dag per week naar school. Zo combineer je werken en leren. Ook kun je sommige bbl-opleidingen in de avonduren volgen.
Voor beide leerwegen ontvang je hetzelfde diploma. Ook is er geen verschil in niveau tussen bol en bbl. De keuze is aan jou: hoe wil jij leren? Goed om te weten: Bij een BBL-opleiding kom je niet in aanmerking voor studiefinanciering.
Wil je deze opleiding volgen? Leuk. Aanmelden doe je zo.
- Meld je online aan met DigiD of je BSN.
- Via de e-mail ontvang je een uitnodiging voor het intakegesprek. Check ook je spambox.
- Bij sommige opleidingen word je gevraagd om mee te doen aan een extra activiteit naast het intakegesprek.
- Tijdens het intakgesprek bekijken we samen of de opleiding bij je past.
- Je ontvangt van ons een studiekeuzeadvies.
- Past de opleiding bij jou, dan wordt jouw inschrijving definitief.
Maak kennis
Jouw eigen mening is het belangrijkst. Kom daarom eens langs om sfeer te proeven of loop een dagje mee als student.
Marco Hugens
Adviseur Plaatsing & VoorlichtingWil je meer weten over deze opleiding? Aarzel dan niet en neem contact met mij op.