Opticien
Leerweg School & Stage (BOL)
Als mensen minder goed zien en een bril nodig hebben, gaan ze naar een opticien. De opticien is dé brillenspecialist. Wil jij dit zijn? Ben je goed in techniek en maak je gemakkelijk contact met mensen? Word opticien!
Over jouw opleiding
Misschien ben je zelf bij de opticien geweest en denk je: dat lijkt me een leuk beroep. Of vind je brillen interessant. Als opticien werk je in een optiekwinkel. Misschien wel jouw eigen winkel.
Het is belangrijk dat jij goed met mensen kunt omgaan en dat je kennis hebt van ogen, techniek en mode. Dat leer je tijdens je opleiding.
Je gaat ogen opmeten. Je leert monturen en brillenglazen verkopen en geeft contactlensinstructies. In de werkplaats ga je aan de slag met de nieuwste apparatuur, soldeer je een montuur of slijp je brillenglazen.
Je loopt verschillende stages. Bij het stagebedrijf zie je hoe een opticien zijn winkel draaiende houdt. Wil je op school toepassen wat je hebt geleerd? Ga dan aan de slag in onze optiekwinkel The Pupil. Hier verkopen studenten zelf brillen en zonnebrillen.
Op excursie naar Italië om de MIDO te bezoeken, een grote optiekbeurs tijdens de Fashion Week? Brillen selecteren tijdens de optiekbeurs ‘Hall of Frames’? Jij maakt het mee tijdens deze opleiding.
Verhalen van studenten
Wat ga ik doen?
In deze opleiding Opticien start je in het eerste jaar met de basis. Je leert:
- Over het menselijk lichaam en het oog
- Over brillenglazen en hoe je deze bewerkt
- Over ondernemen en verkopen van brillen
- Over modetrends
Heb je gevoel voor wiskunde en rekenen? Dat komt goed uit. Je volgt tijdens deze opleiding ook exacte vakken, zoals theoretische optica en optische instrumenten.
De nadruk ligt op het doen van oogmetingen. Hier komen jouw sociale vaardigheden goed van pas. Jij leert welke bril past bij welke levensstijl en fase. Iemand die veel achter de computer werkt heeft een andere bril nodig dan een vrachtwagenchauffeur. En je leert werken met allerlei apparaten: van hypermodern tot ouderwets, zodat jij overal aan de slag kan.
In het eerste jaar behandel je veel theorie. Je leert over de anatomie van het oog, hoe een oogmeting werkt en over de werking van lichtinval. Een combinatie tussen natuurkunde, wiskunde en biologie. Ook leer je meer over mode, verkoopvaardigheden en ondernemen.
In het tweede jaar kies je keuzedelen. Deze keuzedelen zijn gericht op het doorstromen naar het hbo. Je kunt kiezen voor Engels of je gaat je verdiepen in de kennis van het oog en oogcorrectie. Dit jaar ben jij ook in de werkplaats te vinden en oefen je veel met verschillende apparatuur.
Dit jaar staat in het teken van doen, doen en doen. Je doet veel praktijkervaring op tijdens stages. Ook leer je om zelfstandig een oogmeting uit te voeren.
Stage lopen
Stage lopen vormt een belangrijk onderdeel tijdens deze opleiding. Al halverwege het eerste jaar loop je twee dagen in de week stage en ga je drie dagen naar school.
In het tweede jaar loop je 6 maanden drie dagen per week stage. En in het derde jaar ben je zelfs het hele jaar op stage, maar kom je ook elke week een paar dagen naar school.
Aan het werk
Jouw dag begint met het uitpakken van brillenglazen. Je controleert de levering en gaat in de werkplaats aan de gang met de glazen die geslepen moeten worden.
Een mevrouw van 50 jaar komt de winkel binnen, ze heeft problemen met zien op korte afstand. Je ontvangt haar hartelijk, doet een vooronderzoek waarbij je ook haar oogdruk opmeet, hierna voer je zelfstandig een oogmeting uit en adviseert haar een bril en de juiste glazen. Aan het einde van de dag bestel je de glazen voor de brillen die vandaag verkocht zijn.
Grote kans op werk
Je kunt overal gaan werken als opticien. Bij een keten zoals Pearle of Hans Anders of bij een particulier, maar je kunt ook in een oogkliniek of ziekenhuis gaan werken.
Ruim de helft van de Nederlands Nederlanders draagt een bril. Er is dus veel vraag naar goed opgeleide opticiens.
Opleiding in cijfers
Wil je weten hoeveel je kunt verdienen, wat de baankans is van deze opleiding en meer feiten? Via onderstaande link (PDF) vind je o.a. informatie over het salaris, baankans en hoeveel mensen gaan doorstuderen na deze opleiding. Deze cijfers zijn van Regio Rijnmond.Vervolgopleidingen
Heb je de smaak te pakken? Veel niveau 4-studenten stromen door naar de opleiding Optometrie of Orthoptie op het hbo of gaan verder in het mbo en volgen de opleiding Technisch Oogheelkundig Assistent (TOA).
Veelgestelde vragen
Het lesgeld is vastgesteld op € 1419,- (schooljaar 2024/2025).
Je betaalt lesgeld als je:
- Op 1 augustus 18 jaar of ouder bent
- Een BOL-opleiding volgt op het mbo
- Een voltijdopleiding volgt in het volwassenenonderwijs (vavo)
Je betaalt het lesgeld aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (IB Groep/DUO). De IB Groep/DUO stuurt je in december bericht over de betaling van het lesgeld.
Houd rekening met deze toelatingseisen:
1. Meld je op tijd aan
Wil je in augustus/september starten? Meld je aan voor 1 april. Dan heb je recht op plaatsing. Aanmelden na 1 april kan ook. Misschien kun je dan niet de opleiding van jouw voorkeur volgen. In dat geval gaan we samen op zoek naar een passende opleiding.
2. Bekijk of jij de juiste vooropleiding hebt gevolgd
3. Volg de verplichte intake-activiteit
Na je aanmelding ontvang je per mail een uitnodiging voor een intake-activiteit. Check ook je spambox.
Wil je deze opleiding volgen? Leuk. Aanmelden doe je zo.
- Meld je online aan met DigiD of je BSN.
- Via de e-mail ontvang je een uitnodiging voor het intakegesprek. Check ook je spambox.
- Bij sommige opleidingen word je gevraagd om mee te doen aan een extra activiteit naast het intakegesprek.
- Tijdens het intakgesprek bekijken we samen of de opleiding bij je past.
- Je ontvangt van ons een studiekeuzeadvies.
- Past de opleiding bij jou, dan wordt jouw inschrijving definitief.
Als je gaat studeren bij Zadkine kun je je opleiding op twee manieren volgen: als bol of als bbl. Wat is het verschil?
Bol
Bol staat voor beroepsopleidende leerweg. Je gaat de hele week naar school en loopt één of meerdere periodes stage. Deze variant wordt het meest gekozen door studenten.
Bbl
Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Dat betekent dat je deze opleiding kunt volgen als je een baan hebt. Je gaat naast je baan één dag per week naar school. Zo combineer je werken en leren. Ook kun je sommige bbl-opleidingen in de avonduren volgen.
Voor beide leerwegen ontvang je hetzelfde diploma. Ook is er geen verschil in niveau tussen bol en bbl. De keuze is aan jou: hoe wil jij leren? Goed om te weten: Bij een BBL-opleiding kom je niet in aanmerking voor studiefinanciering.
Kom langs
Jouw eigen mening is het belangrijkst. Kom daarom eens langs om sfeer te proeven of loop een dagje mee als student.
Esther Cairo
Adviseur Plaatsing & Voorlichting voor het Optiek College en Beauty& Fashion CollegeHeb je vragen over deze opleiding? Neem contact op met Esther: